Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

13 June, 2013

Ευρώπη, κοίτα τι σε περιμένει!

του system failure

Η ανακοίνωση του κλεισίματος της Ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ήρθε εντελώς αιφνιδιαστικά και σε ανύποπτο χρόνο δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Με ένα απίστευτα αλαζονικό ύφος του στυλ “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, που παραπέμπει ευθέως σε εκπρόσωπο χουντικού καθεστώτος, ο μίστερ “Γκέμπελς” της εγχώριας κυβερνητικής τρόϊκας, θέλησε να εξαφανίσει “εν μια νυκτί” τη δημόσια τηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους 2656 εργαζομένους της, για χάρη των δανειστών που απαιτούν όλο και περισσότερο αίμα, αλλά και των εγχώριων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών-μεγαλοκαναλαρχών που χρόνια τώρα ρημάζουν τη χώρα σε άριστη συνεργασία με τον δικομματικό εφιάλτη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που την έφερε στο σημερινό χάλι.

Μετά την παταγώδη αποτυχία της υπόθεσης πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα μιας νέας απόπειρας “εξυγίανσης” του δημοσίου που θα λειτουργούσε κατευναστικά για τους νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν της τρόϊκας των δανειστών και θα ικανοποιούσε το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο το οποίο συμμετείχε άλλωστε και στη σύνταξη των μνημονίων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του. Με συνοπτικές διαδικασίες τύπου χουντικού καθεστώτος, ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών και των μεγαλοκαναλαρχών, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε την εντολή.

Δυστυχώς, και για άλλη μια φορά, οι προβλέψεις επαληθεύονται πολύ γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα απ'ότι θα περίμενε κανείς. Το καθεστώς συνεχίζει το πείραμα “Ελλάδα” και εφαρμόζει όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος.

Η δικτατορική συμπεριφορά της Ελληνικής κυβέρνησης, έσπειρε τον τρόμο στην Ευρώπη και στις δημόσιες τηλεοράσεις της, καθώς βλέπουν τώρα να έρχεται η σειρά τους. Άμεση και χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, η οποία παραχώρησε τεχνική υποστήριξη ώστε να μπορεί η ΕΡΤ να συνεχίσει να εκπέμπει, ενώ ο πρόεδρος της EBU μίλησε για το χειρότερο είδος λογοκρισίας που έχουμε δει και έστειλε επιστολή στον Σαμαρά ζητώντας του να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση. Χαρακτηριστικά είναι και τα εξώφυλλα των Γαλλικών εφημερίδων "Λιμπερασιόν" και "Ουμανιτέ" με μαύρο φόντο. Είναι ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για τις δημόσιες τηλεοράσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, να δείξουν το δρόμο προς την ενότητα των λαών της Ευρώπης απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελεύθερου φασισμού.

Ο Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του, μίλησε για ιερές αγελάδες που δεν παράγουν τίποτε, κοστίζουν πανάκριβα και... δεν βγάζουν ποιότητα, θέλοντας να δικαιολογήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Απ' ότι φαίνεται, την ποιότητα την αντιλαμβάνεται σαν το γάλα που πρέπει να το αρμέξεις από την αγελάδα. Όμως η δημόσια τηλεόραση, κύριε πρωθυπουργέ, παράγει πολιτισμό, κάτι που εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κολλητοί σας μεγαλοκαναλάρχες που ρήμαξαν τη χώρα, φαίνεται ότι αγνοούν παντελώς, αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε στα κανάλια τους και αν κρίνουμε και τις δικές σας μεθόδους κοπτοραπτικής οπτικοακουστικού υλικού και δηλώσεων για χάρη της προπαγάνδας. Γι' αυτό καλύτερα να μην μιλάτε για ποιότητα.

Η μόνη ιερή αγελάδα που έχει απομείνει στην πραγματικότητα, είναι η ιερή προσήλωση στις fast-track αποκρατικοποιήσεις και η δικτατορία των ιδιωτικών επενδύσεων σε βαθμό που όποιος τολμάει να μιλάει για δημόσιες επενδύσεις, για ανάπτυξη με μοχλό το κράτος, να θεωρείται τρελός, αν όχι επικίνδυνος. Τόσο, ώστε σε λίγο θα καίγεται στην πυρά, από την ιερά εξέταση της νεοφιλελεύθερης χούντας.

Ο Σαμαράς θέλησε να πείσει ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θέλει να την μετατρέψει σε μια προέκταση του γραφείου προπαγάνδας του κόμματός του ευτελίζοντάς την σε τέτοιο βαθμό, που μπροστά της, η πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ να μοιάζει με όαση αντικειμενικής πληροφόρησης.

Η νεοφιλελεύθερη δικτατορία θα επιχειρήσει μέσα από το πείραμα “Ελλάδα” να εξαλείψει την ανεξάρτητη φωνή της δημόσιας τηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη για να επιβάλει ένα Too Big to Fail μοντέλο για τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μίντια στα πρότυπα του αντίστοιχου τραπεζικού, έτσι ώστε να καταπνίξει την ανεξάρτητη πληροφόρηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το μεγάλο αγκάθι τώρα είναι το διαδίκτυο. Θα μπορέσει άραγε να βρει τρόπο να το ελέγξει ώστε να επιβάλει οριστικά το ολοκληρωτικό της καθεστώς;

No comments:

Post a Comment