Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

30 September, 2013

Πιθανά σενάρια μετά τις συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής

του system failure

Μερικά πράγματα είναι λίγο δύσκολο να πεις ότι γίνονται τυχαία. Τις τελευταίες μέρες είχαμε ραγδαίες εξελίξεις και γεγονότα που, αν τα συνδυάσει κανείς, εξηγούνται πολλά.

Συλλήψεις μελών ΧΑ: γιατί τώρα;

Οι εκλογές στην Γερμανία έδωσαν το πράσινο φως στους εκπροσώπους της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας στην Ελλάδα, προκειμένου να μαζέψουν το νεοναζιστικό τέρας, που κινδύνευε να ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Η επανεκλογή της Μέρκελ, εξασφαλίζει την επέκταση των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλη την Ευρώπη υπέρ των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου και ο μπαμπούλας του ναζισμού μπορεί να περιμένει περιορισμένος στην ντουλάπα μέχρι νεωτέρας.

Αν και ήδη αναφέρθηκαν συνοπτικά σε προηγούμενο άρθρο αυτά που κατάφεραν να πετύχουν οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας στην Ελλάδα (http://failedevolution.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html), η λίστα των “επιτευγμάτων” τους θα μπορούσε να επεκταθεί. Αναλυτικότερα:

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα όλα ήρθαν όπως τα ήθελαν. Την Χρυσή Αυγή την ήξεραν πολύ καλά και την περίμεναν. Όσο δολοφονούσε μετανάστες και έκανε τη “βρόμικη δουλειά” ήταν χρήσιμη. Μόλις προέβη σε πολιτική δολοφονία ενός Έλληνα, βρήκαν την αφορμή για να ψαλιδίσουν τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά της και να τα επαναφέρουν σε ένα “διαχειρίσιμο” επίπεδο της τάξης του 7%. Αρκετά μικρό για να μπορούν να την ελέγχουν και αρκετά μεγάλο για να αποτελεί φόβητρο ενάντια στην “δημοκρατική ομαλότητα” και παράγοντα διάσπασης της αντιμνημονιακής εκλογικής δεξαμενής, η οποία περιλαμβάνει πολλές ιδεολογικές αποχρώσεις. Δεν ήταν πολύ δύσκολο, καθώς ελέγχουν τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, την ίδια την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να διορθώσει την εικόνα της μετά το φιάσκο της ΕΡΤ, καθώς επιχειρεί να αποδείξει ότι κρατάει ίσες αποστάσεις απ'όλους, χωρίς διακρίσεις και ότι έχει την ίδια αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση να δρα με συνοπτικές διαδικασίες.

Για να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο, θα πρέπει βεβαίως να διαγράψει από τη μνήμη του το γεγονός ότι τόσο καιρό η Χρυσή Αυγή δρούσε ανενόχλητη με την ανοχή της αστυνομίας. Το κλασικό πλέον επιχείρημα που προβάλλεται κατά κόρον και από τα μίντια ως δικαιολογία για την ολιγωρία της Ελληνικής δικαιοσύνης και της αστυνομίας, ότι “περίμεναν να δέσουν τα στοιχεία”, μοιάζει αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι σε άλλες, ίσως μικρότερου βαθμού δυσκολίας, υποθέσεις, η ολιγωρία των Ελληνικών αρχών είναι χαρακτηριστική.

Ο Δένδιας αυτή τη φορά κινήθηκε αστραπιαία και το πόρισμα του Αρείου Πάγου σε χρόνο ρεκόρ, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δράση, τη δομή, ακόμα και για το παρελθόν και την πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης μέσα στο χρόνο. Πώς κατάφεραν τώρα να τα κάνουν όλα τόσο σωστά και τόσο γρήγορα ώστε να “δέσουν” τα στοιχεία μετά τη δολοφονία του Φύσσα; Όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία τα είχαν από καιρό, αλλά περίμεναν την κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώθηκε στην ουσία και από τον πρώην εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, Φώτη Κουβέλη, που δήλωσε ότι, στελέχη της ΝΔ και του Μαξίμου έπαιζαν με την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της το στίγμα της συγγένειας με την φασιστική ακροδεξιά, παρόλο που στις τάξεις της υπάρχουν βουλευτές με ακροδεξιό παρελθόν και παρόλο που έκλεισε την ΕΡΤ με πραξικοπηματικό τρόπο.

Ορισμένα πιθανά σενάρια

Οι εκπρόσωποι της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας στην Ελλάδα, περιόρισαν τη Χρυσή Αυγή εκεί που ήθελαν και τώρα είναι ελεύθεροι να επικεντρωθούν στο πρόβλημα που λέγεται “νέα πιθανή άνοδος της Αριστεράς”.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις ανάμεσα σε μια κλιμάκωση της προπαγάνδας εναντίον της “επικίνδυνης” για τα σχέδιά τους Αριστεράς και κυρίως βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, που απειλεί την πρωτιά του μνημονιακού μπλοκ.

Η νεοφιλελεύθερη δικτατορία, δεν φοβάται βεβαίως μια μεμονωμένη πρωτιά της Αριστεράς σε ενδεχόμενες νέες εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό που φοβάται περισσότερο, είναι μήπως η θεωρία του ντόμινο ισχύσει όσον αφορά την γενικότερη άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη. Ένα ντόμινο που μπορεί να ξεκινήσει από την Ελλάδα και να επεκταθεί σε πρώτη φάση στην ευρωζωνική περιφέρεια, βάζοντας σε κίνδυνο τα σχέδιά της.

Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δείξουν μια νέα άνοδο της Αριστεράς πέρα από τα “διαχειρίσιμα όρια”, δεν αποκλείονται ακόμα και επιχειρήσεις προβοκάτσιας από παρακρατικούς μηχανισμούς, που ενεργοποιούνται από το συστημικό κατεστημένο, όταν απειλείται η κυριαρχία του. Άλλωστε το έδαφος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, με την λεγόμενη “θεωρία των δύο άκρων”, το νέο έργο που παίζεται και αναπαράγεται κατά κόρον από τα μίντια και από τα συστημικά φερέφωνα. Παρόλο που η θεωρία αυτή είναι εξόφθαλμα αστήρικτη, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, αν συνδυαστεί με επιτυχημένες επιχειρήσεις προβοκάτσιας.

Καθώς η νεοφιλελεύθερη δικτατορία είναι αδίστακτη, συμπεριφέρεται ουσιαστικά όπως η ηγεσία μιας μαφιόζικης οργάνωσης που καρατομεί ορισμένα μέλη της όταν δεν την εξυπηρετούν, όπως έγινε άλλωστε και με την Χρυσή Αυγή.

Έτσι, ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι να καρατομήσει κάποιους “χρήσιμους πολιτικούς” που βρίσκονται στην υπηρεσία της, μέσω της μνημονιακής κυβέρνησης, αλλά που τώρα δεν τους χρειάζεται. Ο Βενιζέλος και ίσως κάποιοι άλλοι να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν στοιχεία για την ευθύνη τους σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, η οποία παρεμπιπτόντως έχει ξεχαστεί προσωρινά. Ίσως ήρθε η ώρα να βγουν, ως δια μαγείας, όλα, ή κάποια από τα στοιχεία της υπόθεσης στο φως.

Από μια ενδεχόμενη θυσία Βενιζέλου, θα υπάρχουν επιπρόσθετα κέρδη. Καταρχήν, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, δηλαδή ουσιαστικά της ΝΔ, που είναι ο γνησιότερος και πιο σίγουρος εκπρόσωπος της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν χαρίζεται ούτε στους ίδιους της τους εταίρους και αντισταθμίζοντας τα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν κατά παραγγελία της Μέρκελ και των δανειστών, με μια αυξημένη αίσθηση απονομής δικαιοσύνης για τους πολίτες.

Έτσι, ενδεχομένως η ΝΔ να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερων ακροδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι, σε συνδυασμό με νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις λαθρομεταναστών, θα πεισθούν για τις προθέσεις της, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστη την ολοκλήρωση του Ελληνικού πειράματος και να ανοίξει το δρόμο για την επέκταση του σε όλη την Ευρώπη.

28 September, 2013

Breaking News: Golden Dawn leader has been arrested along with other members

Indeed: neoliberal dictatorship puts the "monster" back in the cage to use it again when and if will be threatened
Update: Golden Dawn leader charged with heading a criminal gang

Update: Christos Pappas, second in command in Golden Dawn, surrendered to the police general headquarters of Alexandra's street.

According to some info, Pappas has coordinated the attack of the Golden Dawn members, which ended to the assassination of Pavlos Fyssas.

Eight of the arrested Golden Dawn members were present at the site of the assassination of Pavlos Fyssas. This comes from breaking their phone privacy, while according to leaking information from police sources, one of them confessed during questioning on Saturday afternoon that he was there. Investigations have also shown that at the car of Georgios Roupakias, were another two or three people. All of them have been arrested.

27 September, 2013

Greece: when neoliberal dictatorship threatens with a military dictatorship!

by system failure

Everything goes according to plan. The systemic establishment perfectly exploited the murder of Pavlos Fyssas by neo-nazis in Greece, shortly before the re-election of Merkel in Germany.

What the European part of the global neoliberal dictatorship achieved:

First, managed to disorientate citizens once again, Greeks and Europeans, from the new measures in which Merkel insists, behind which are the big bankers and big capital, not only to complete the neoliberal experiment in Greece, but also, to expand it across Europe, even in Germany.

Second, as Golden Dawn was rising dangerously, pulled back the reins of the organization which appeared to be running out of control. But as much as was needed to continue playing the role of the “bloody monster” in case of a new unexpected rise of the Left, and, to fill the vote tank of the far Right part of the neoliberal Right, from the most moderate voters of Golden Dawn, as shown by recent polls which were organized, as always, by the systemic establishment.

Third, promoted the most horrible side of the "monster", threatening even with a military dictatorship. After the calling of the organization "Community of Special Forces Reserves" for resignation of the government and people-army collaboration, which was played on the central news of the mainstream media, justice was mobilized through an urgent meeting of the Supreme Court, in order the public to be convinced for the seriousness of the situation.

Then, Golden Dawn leader, Nikos Michaloliakos, added another threat through its recent statement: "... whether the country enter into a circle of destabilization, it will not be Golden Dawn's fault, but a fault from those who demonize and fight against Golden Dawn with such a dirty and illegal manner ... ". The "blunder" of Michaloliakos is that he talked about an impending destabilization of the country, which means that he accepts that the country is currently enjoying the stability offered by the systemic establishment, which he and the Golden Dawn generally, accuse continuously using a specific rhetoric. Therefore, Michaloliakos through its own words, proves that Golden Dawn is a tool that the system uses when is threatened by a "destabilization".

Despite the humorous comments that flooded twitter, on rumors of a coup d'etat due to the "calling" of Greek army reservists this Saturday, the threat is real and the message is clear: either you will accept our neoliberal dictatorship with the mask of a pseudo-democracy and what this means (dissolving welfare state, dissolving labor rights, new cuts in wages and pensions, massive lay-offs and privatizations), or, you will get a military one, with the neo-nazis acting uncontrolled among you!

The mainstream media once again played their role perfectly. While the neo-nazi "monster" has been grown by the same media through terror news reports, distorted pictures and videos and plenty of exaggerations, the "big bosses" ordered them to pull back the reins of the "monster" they released.

But they should not overdo it because the neoliberal dictatorship still needs the "monster." Among the hypocritical news reports - allegations against Golden Dawn, plenty of pictures and information of the type "how the Golden Dawn members are trained", "what they wear", "how they parade" are inserted, or even, newscasters indirectly questioning whether the killer of Fyssas was truly a Golden Dawn member. In fact, the latest days Golden Dawn has been advertised by the mainstream media more than anything else, although some of its members supported that they have been excluded by the same media!

Therefore, the message is clear: either you will accept neoliberal dictatorship, or, you will get a military one!

Ελλάδα: όταν η νεοφιλελεύθερη δικτατορία απειλεί με στρατιωτική δικτατορία!

του system failure

Όλα βαδίζουν σύμφωνα με το σχέδιο. Το συστημικό κατεστημένο εκμεταλλεύτηκε άριστα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί στην Ελλάδα λίγο πριν από την επανεκλογή της Μέρκελ στη Γερμανία.

Τι πέτυχε η Ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη δικτατορία:

1ον: αποπροσανατόλισε για άλλη μια φορά τους πολίτες, Έλληνες και Ευρωπαίους, από τα νέα μέτρα στα οποία επιμένει η Μέρκελ, πίσω από την οποία βρίσκονται οι μεγαλοτραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο, και τα οποία έχουν σαν στόχο, όχι μόνο να ολοκληρώσουν το νεοφιλελεύθερο πείραμα στην Ελλάδα, αλλά και να το επεκτείνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία.

2ον: μάζεψε τα λουριά της Χρυσής Αυγής που πήρε φόρα και κινδύνευε να βγει εκτός του ελέγχου της. Αλλά τόσο, όσο χρειάζεται για να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του μπαμπούλα σε περίπτωση μιας απροσδόκητης νέας ανόδου της Αριστεράς και τόσο όσο χρειάζεται για να ενισχυθεί, ενδεχομένως, σε ψήφους, η ακροδεξιά πτέρυγα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, από τους μετριοπαθέστερους των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που οργάνωσε, όπως πάντα, το συστημικό κατεστημένο.

3ον: ανέδειξε το πιο φρικτό πρόσωπο του “τέρατος” απειλώντας ακόμα και με μια στρατιωτική δικτατορία. Μετά το κάλεσμα της οργάνωσης “Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων” για παραίτηση της κυβέρνησης και σύμπραξη λαού-στρατού, η οποία παίχτηκε κατά κόρον από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των κυρίαρχων ΜΜΕ, επιστρατεύτηκε και η δικαιοσύνη με έκτακτη σύσκεψη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου το κοινό να πεισθεί για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Έπειτα, ήρθε και η πρόσφατη δήλωση-απειλή Μιχαλολιάκου: “... εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως δεν θα είναι ένοχη η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν τη Χρυσή Αυγή και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο...”. Η “γκάφα” Μιχαλολιάκου έγκειται στο γεγονός ότι μίλησε για επικείμενη αποσταθεροποίηση της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχεται ότι η χώρα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει την σταθερότητα που προσφέρει το συστημικό κατεστημένο, το οποίο ο ίδιος και η Χρυσή Αυγή κατηγορούν συνεχώς χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη ρητορική. Επομένως τα ίδια τα λόγια του Μιχαλολιάκου αποδεικνύουν ότι η ΧΑ είναι ένα εργαλείο του συστήματος που το χρησιμοποιεί όταν νιώθει ότι απειλείται από μια “αποσταθεροποίηση”.

Παρά τα χιουμοριστικά σχόλια που κατέκλυσαν το twitter, σχετικά με την φημολογία για στρατιωτικό πραξικόπημα στο “κάλεσμα” των εφέδρων αυτό το Σάββατο, η απειλή είναι πραγματική και το μήνυμα σαφές: ή θα δεχθείτε την δική μας νεοφιλελεύθερη δικτατορία με το προσωπείο μιας ψευδο-δημοκρατίας και τα παρελκόμενα (διάλυση του κράτους πρόνοιας, διάλυση των εργασιακών, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μαζικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις), ή θα πάρετε μια στρατιωτική, με τους νεοναζί να δρουν ανεξέλεγκτα ανάμεσά σας!

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ για άλλη μια φορά έπαιξαν άριστα το ρόλο τους. Ενώ ήταν αυτά που ουσιαστικά εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού με ρεπορτάζ τρόμου, μπόλικη “κοπτοραπτική” και μπόλικες υπερβολές, τώρα πήραν εντολή από τα αφεντικά να μαζέψουν τα γκέμια του “τέρατος” που αμόλησαν.

Αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουν γιατί η νεοφιλελεύθερη δικτατορία έχει ακόμα ανάγκη το “τέρας”. Ανάμεσα στα υποκριτικά ρεπορτάζ καταγγελιών κατά της ΧΑ παρεμβάλλονται μπόλικες εικόνες και πληροφορίες του τύπου “πως εκπαιδεύονται τα μέλη της ΧΑ”, “τι ρούχα φοράνε”, “πώς παρελαύνουν”, ή, αμφισβητείται έμμεσα ακόμα και το κατά πόσο ο δολοφόνος του Φύσσα ανήκει ή δεν ανήκει στην ΧΑ. Στην πραγματικότητα, αυτές τις μέρες τα κυρίαρχα ΜΜΕ διαφήμισαν την Χρυσή Αυγή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, παρόλο που ορισμένα μέλη της δήλωναν μέσα από τα ίδια αυτά ΜΜΕ ότι τους έχουν αποκλείσει!

Το μήνυμα λοιπόν ήταν σαφές: αποδεχθείτε την νεοφιλελεύθερη δικτατορία, αλλιώς θα πάρετε μια στρατιωτική!

25 September, 2013

Greece: evidence for the connection of the Golden Dawn nazists with big capital


According to various sources, the Greek Procecution Unit for Economic Crime (PUEC) is holding strong evidence about the funding of illegal activities of the neo-nazist party Golden Dawn from big business owners and entrepreneurs or even clergymen.

PUEC has already asked from banks to open accounts to cross-check the information which holds.

Some of the entrepreneurs involved are already in prisons, while for others are pending criminal charges. Also some people above suspicion are included. The data connect members of the local organizations of Golden Dawn with businessmen of the night and sports, while an investigation folder has opened for felonies related with extortion, threats and death contracts.

The common examination of evidence from conversations of the Golden Dawn members confirms the connections with specific entrepreneurs, while even some bishops appears to be involved.

Teargas and molotov in Athens antifa protest:

22 September, 2013

New evidence for the action of the Golden Dawn nazis in Greece after the political assassination of Pavlos Fyssas

Greece in a dangerous path. New facts give the picture of paramilitary organization for GD.

Research for the connection of the Greek military forces with Golden Dawn:

Investigations over illegal actions of the Golden Dawn by the authorities are expected to be expanded to the Armed Forces, but also in their "surrounding environment". What is expected to come to light, leading inevitably towards this direction, are continued revelations from many former executives who left the organization for various reasons, and who are now prepared to speak. Golden Dawn has had its own "splits" and "conflicts" throughout its history, and the result is that there are many who wish to break the "cycle of silence."

One of those former executives, spoke for the "Vima" newspaper, about the training in arms "by soldiers from the Special Forces that support our structures. Our training is not just what people know. We take special training even in weapons in areas of Rafina, Parnitha, Fyli, Porto Germeno, Mani, central Evia and elsewhere. Our main concern is to hide effectively some weapons, even in clubs of hooligans or apartments, so that they will not be easily detected by the police, or, [these weapons] to be connected with us. "

The former member of the Golden Dawn also supports that many executives of the organization "are taking advantage of the operational capabilities gained through training, and converted into gangs of extortioners who oppress shopkeepers." The penetration of the Golden Dawn in the Armed Forces is not something surprising. And, we do not mean the electoral influence, but the connection of the organization with specific structures of the Armed Forces which could be used for military training, as described by the "veteran" Golden Dawn member for the newspaper.

After these revelations, Greek armed forces are going to investigate the whole situation in extend.


Athens: special guard fires in the air in the middle of antifa protest:

Greeks in outrage as Sunday newspaper publishes photo of dying Pavlos Fyssas:

18 September, 2013

Breaking news: 34 year old antifa dies after being stabbed by neonazis


The MP of the Leftist opposition party SYRIZA, Dimitris Stratoulis, has spoken about raid groups from the Golden Dawn fascists

This incident took place a few days after Golden Dawn members attacked against members of the Greek Communist party in Perama-Athens

Clouds of civil war above Greece

Update:
According to exclusive information from the website tvxs.gr, the lumpen profile of the murderer of Pavlos Fyssas is typical for members who are recruited from the nazist party Golden Dawn. Son of immigrants to Germany who grew up in Athens, G.Roupakias has been fired two years ago from a private company as he was accused for fraud.

Subsequently he joined Golden Dawn together with his wife and began offering paid services. According to exclusive information of tvxs.gr, from neighbors and people with whom he was in contact, Roupakias was paid from the fund of the Golden Dawn to participate in beatings of migrants, mainly around the area of Nikaia and Piraeus. The professional style with which he murdered the unlucky Pavlos Fyssas shows that he had experience in stabbings.

One of the issues that police is called to investigate, is whether he is involved in the attacks from Golden Dawn members against Greek Communist party members in Perama last week. In any case, the fact that the perpetrators of the attack in Perama were left undisturbed, seems that emboldened members of the Golden Dawn, who felt that they can act without consequences. Roupakias had the same impression during previous attacks in which he participated.Update:
Related videos:


Update:
The raid groups of the Golden Dawn in Nikaia and the targeting of Pavlos Fyssas:

After revealing pictures and videos that connect Golden Dawn with the perpetrator of the murder of Pavlos Fyssas, Georgios Roupakias, beyond doubt, new evidence appear to come to light. According to the latest reports, the 45 year old murderer had more than one call before going to the point of murder with more concrete evidence expected on Monday. At the same time, the "Ethnos" newspaper publishes an interview of a former member of the Golden Dawn, which reports, among other things, names and evidence about the way the raid groups of the Golden Dawn act in Nikaia, while supports that they had targeted Pavlos Fyssas because he was writting anti-fascist songs.

The former member of the Golden Dawn, according to "Ethnos", states that the murderer of Pavlos Fyssas was second in command in the group and that the 34-year old had been targeted because of his anti-fascist action . In the interview published by the newspaper, said that the raid group of the Golden Dawn in Nikaia operates under the guidance of George Patelis and under the supervision of the Golden Dawn MP Ioannis Lagos.

The ex-member claims that "G.Patelis was telling us that we must get the OK from Lagos who then was informing the chief. If the chief was giving the OK, we were out in the streets. Whether to write slogans, or to attack Pakistanis, Patelis and Lagos had to be informed first".

According to him, the group raid of Nikaia has the hierarchy, structure and organization of a paramilitary criminal organization. As he says, the base-headquarters are the offices [of Golden Dawn], from where they are given orders for attacks against immigrants and other actions. Weapons are kept there, which disappear when police is about to make control.

The former member of the Golden Dawn also supports that, the controls of the police are "staged" as a policeman in the police department of Nikaia supports Golden Dawn and gives information to the core of the organization, while he undertakes to "clean" those who are being caught.

According to the latest information, George Roupakias received more than one call before going to the point of murder, including a call from the chief of the local organization of the Golden Dawn. On Monday, there will be more specific data, after processing of telephone data. However, the police reportedly already identified the most telephone numbers.

It is now clear that the perpetrator was contacted by phone to go at the place where the 34-year old and his friends were at that moment. Besides, this has been testified by his wife, which says that her husband was watching football at home when he received a phone call and rushed to leave.

http://tvxs.gr/news/ellada/ta-tagmata-efodoy-tis-xa-sti-nikaia-kai-i-stoxopoiisi-toy-payloy

11 September, 2013

September 11, 1973: The start of the global neoliberal dictatorship

September 11, 2013 marks the 40th anniversary of the U.S.-backed military coup in Chile that ousted democratically-elected Salvador Allende in 1973 and led to a 17-year repressive dictatorship led by General Augusto Pinochet. Chile became the first lab-rat of neoliberalism. Milton Friedman and the Chicago boys advise dictator Pinochet to kill the state and privatize everything. Chile was occupied by big cartels, US interests companies, people suffered from poverty and from Pinochet's cruel regime.

Neoliberal dictatorship in Greece update: 

Samaras under suspicion as he plots to sell BoG subsidiary to American associates

09 September, 2013

The self-reproducing language of economic cynicism

by system failure

Despite the fact that the stance of people in Greece and Europe seems to change, rather slowly, against concepts which in the relatively recent past have been considered almost taboo, such as the concepts of collectivity and solidarity, the systemic establishment uses all available means to keep the culture of extreme individualism and brute economic pragmatism undamaged.

This culture which spread rapidly over the past two decades in Greece and in the Western world - perhaps in a different form from country to country due to local particularities - serves fully the interests of the economic elites. Extreme individualism and economic pragmatism, were not just the main components of this peculiar culture, but ended up to be the basic building blocks of modern rationalism of Western societies, what one could name as Western neo-rationalism.

It is characteristic that in Greece of financial crisis, the language of economic cynicism which propagates to a great extend by the domestic major media, is being reproduced automatically by the society itself, although the situation in Greece is a result, in a high degree, of the economic irresponsibility of a certain privileged class which not only left unaffected by the crisis, but rather, in many cases gaining from this situation and is the class which controls these media mouthpieces. At the top of this privileged class are the bankers and the business and political class which fully controls Greek governments until today.

For example, the broadcaster of the central news program announces, almost with satisfaction, that tourism has gone up this year in Greece because of the events in Turkey and Egypt, severing the fact that some people there suffering, or even lose their lives. The news comes with some necessary “decorations”, such as statistics on the total number of visitors, etc., or various phrases-cliché such as "tourism is the heavy industry of Greece", so that the mouthpieces to give a false hope for some imminent economic recovery and to distract public from the new austerity measures that will come, layoffs and further downgrade of labor rights and the welfare state.

So, finally, although the dramatic situation and death of many people in these countries are often the first news on the same TV channels, the stereotype being reproduced by the society in the storm of economic crisis, is the fact that tourism in Greece shows a "promising" rise, and this is something that happens in everyday conversations, even by people who have nothing to gain from the rise of tourism in Greece, but instead, their financial situation is likely to worsen in the near future.

The language of economic cynicism takes many forms and literally overwhelms the mainstream media. Another example is the recent statement by the Greek finance minister who said directly and bluntly that auctions for the primary houses must be done (which means that many borrowers will lose their primary homes), otherwise the banks will collapse, despite that banks have received so far billions in bailouts supposedly to survive. Despite that the banks' major shareholders with their enormous responsibilities have been rescued and the debt has been transferred from the banks to the Greek and European taxpayers.

Within a financial war where everyone is trying to survive, the language of economic cynicism is exceptionally useful. Another characteristic example is a letter published recently in a newspaper's website which belongs to the largest journalistic organization in Greece. The letter was written on the occasion of the layoffs of about 30 journalists from the organization and declaring a 24-hour strike by the journalists' union.

At the beginning of the letter, the author and director of the newspaper writes the following:

A lot can be said about the crisis in the press and media. The blame – political or otherwise – can be pointed; newspapers, television, radio and their emergent internet editions can be accused for their bias and attitude, for ideological distortion and an inability to detail the real conditions in Greece and the world.
One can argue with the owners who enjoyed huge profits and didn’t look out for the rainy days, with the “star journalists” who were seduced by the glory of the good old days and cannot face reality; with all those who served and continue to serve without assuming their objective and subjective responsibilities they have, which always exist in failed ventures.
All of the above though are not a solution to the problem that the great financial crisis has caused in the press and media world. The sector of information has been hit the hardest in the Greek economy.”
(http://www.tovima.gr/en/article/?aid=528454)

While in essence the author admits the enormous responsibilities and the corruption of the media establishment in Greece, a part of which is this journalistic organization, requires more or less to forget about these responsibilities, as he says that they "are not a solution to the problem". So, in the midst of an economic crisis, ethic and accountability become a luxury as they "are not a solution" to the economic collapse.

And the letter ends - always with the characteristic language of economic cynicism - as follows:

There are no magic solutions, the media will either limit themselves or they will disappear.
For better or for worse, without a dramatic cut in expenses they have no luck.
The journalists and their unions are obliged to recognize the circumstances.
When the circumstances have been understood the solutions will be found. Otherwise the eradication of the media will be inevitable.”

Which in simple words translated as: "stop strikes and accept layoffs and drastic reduction of your wages, otherwise you will be all left without a job".

The deficit of ethic in the Western neo-rationalism has been replaced by the brute economic pragmatism. So, for example, societies accept rationally that the tourism sector goes well, without wondering if some people suffer or die elsewhere, that banks should not in any way fail because this will bring chaos, or even that the bankers are greedy due to their nature and therefore it's somehow inappropriate someone to deal with their own responsibilities, or that some must necessarily be fired, otherwise the company will close and everyone will be fired.

Fear is, therefore, what enforces this logic. With phrases-cliché like "there are no magic solutions", the language of economic cynicism prevents societies to imagine and try a different way of organizing incompatible with the interests of the economic elites, but compatible with the interests of the majority.

But the expulsion of ethic from the Western neo-rationalism impose another kind of fear: anyone who talks about ethic, or "worse" acts on the basis of some moral principles, is considered anachronistic and naive, displaced gradually from every social activity and usually stays in fringe, threatened with an economic and therefore biological extermination, since ultimately everything is expressed through the language of economic cynicism.

06 September, 2013

H αυτο-αναπαραγόμενη γλώσσα του οικονομικού κυνισμού

του system failure

Παρά το γεγονός ότι η στάση των ανθρώπων σε Ελλάδα και Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει, έστω αργά, απέναντι σε έννοιες που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν σχεδόν ταμπού, όπως οι έννοιες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, το συστημικό κατεστημένο χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διατηρήσει αλώβητη την κουλτούρα του ακραίου ατομικισμού και του ωμού οικονομικού πραγματισμού.

Η κουλτούρα αυτή εξαπλώθηκε ταχύτατα τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην Ελλάδα και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο - ίσως με διαφορετική μορφή από χώρα σε χώρα λόγω τοπικών ιδιομορφιών – εξυπηρετώντας στο ακέραιο τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ. Ο ακραίος ατομικισμός και ο οικονομικός πραγματισμός, δεν αποτέλεσαν απλώς τα κύρια συστατικά μιας ιδιότυπης κουλτούρας, αλλά κατέληξαν να αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία του σύγχρονου ορθολογισμού των Δυτικών κοινωνιών, κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως Δυτικό νεο-ορθολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η γλώσσα του οικονομικού κυνισμού που διαδίδεται κατά κόρον από τα εγχώρια μεγάλα ΜΜΕ, αναπαράγεται αυτόματα από την ίδια την κοινωνία, παρόλο που για την κατάσταση στην Ελλάδα ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομική ασυδοσία ορισμένων προνομιούχων, οι οποίοι όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν και κερδισμένοι από την οικονομική κρίση και είναι αυτοί τελικά που ελέγχουν τα συγκεκριμένα φερέφωνα. Στην κορυφή της πυραμίδας αυτών των προνομιούχων βρίσκονται οι τραπεζίτες και μια επιχειρηματική και πολιτική τάξη που ελέγχουν απόλυτα έως σήμερα τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, ο εκφωνητής ή η εκφωνήτρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ανακοινώνει, σχεδόν με μια ικανοποίηση, ότι ο τουρισμός έχει ανέβει φέτος στην Ελλάδα λόγω των γεγονότων σε Τουρκία και Αίγυπτο, αποκόπτοντας το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι εκεί δυστυχούν, ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους. Η είδηση συνοδεύεται με κάποια απαραίτητα διακοσμητικά, όπως στατιστικά στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών κ.λ.π., ή διάφορες φράσεις-κλισέ, όπως για παράδειγμα “ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”, έτσι ώστε τα φερέφωνα να μπορέσουν να δώσουν μια ψεύτικη ελπίδα ότι επίκειται κάποια οικονομική ανάκαμψη και να αποπροσανατολίσουν το κοινό από τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα έρθουν, τις απολύσεις και την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.

Έτσι, τελικά, παρόλο που η δραματική κατάσταση και ο θάνατος πολλών ανθρώπων στις χώρες αυτές, είναι συχνά η πρώτη είδηση στα ίδια κανάλια, το στερεότυπο που αναπαράγεται από την κοινωνία μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είναι το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει μια “ελπιδοφόρα” άνοδο, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μέσα από καθημερινές συζητήσεις, ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα, η οικονομική τους κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον.

Η γλώσσα του οικονομικού κυνισμού παίρνει πολλές μορφές και κατακλύζει κυριολεκτικά τα κυρίαρχα μίντια. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού οικονομικών ο οποίος είπε ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι, αν δεν γίνουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Και όλα αυτά, παρόλο που οι τράπεζες έχουν λάβει ως τώρα πακτωλό δισεκατομμυρίων σε πακέτα στήριξης, υποτίθεται για να μην καταρρεύσουν. Παρόλο που οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, παρά τις τεράστιες ευθύνες τους, έχουν διασωθεί και το χρέος έχει μεταφερθεί στις πλάτες των φορολογουμένων, Ελλήνων και Ευρωπαίων.

Μέσα σ'εναν οικονομικό πόλεμο, όπου ο καθένας κοιτάει πως να επιβιώσει, η γλώσσα του οικονομικού κυνισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα, αποτελεί μια επιστολή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα μεγάλης εφημερίδας που ανήκει στον μεγαλύτερο δημοσιογραφικό οργανισμό της Ελλάδας. Η επιστολή γράφτηκε με αφορμή την απόλυση 30 περίπου δημοσιογράφων από τον οργανισμό και την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τα συνδικαλιστικά όργανά τους.

Στην αρχή της επιστολής, ο συντάκτης και διν/της της εφημερίδας γράφει τα εξής:

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την κρίση στον Τύπο και στα ΜΜΕ. Να αποδώσει ευθύνες, πολιτικές και άλλες, να κατηγορήσει εφημερίδες, έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, ακόμη και στις νεότευκτες ιντερνετικές εκδόσεις για μεροληπτική στάση και συμπεριφορά, για ιδεολογική παραμόρφωση και αδυναμία αποτύπωσης των πραγματικών συνθηκών στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Να τα βάλει με τους ιδιοκτήτες που απήλαυσαν υπερκέρδη και δεν φρόντισαν για τις κακές μέρες, με τους «μεγαλοδημοσιογράφους» που τρελάθηκαν από τη δόξα των καλών ημερών και δεν έχουν μάτια να δουν την σκληρή πραγματικότητα,με όσους τέλος πάντων τα υπηρέτησαν και τα υπηρετούν χωρίς να αναλαμβάνουν τις αντικειμενικές ευθύνες που έχουν και τις υποκειμενικές που πάντα υπάρχουν σε σχήματα που αποτυγχάνουν.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν συνιστούν λύση, ούτε απαντούν στο πρόβλημα που η μεγάλη οικονομική κρίση δημιούργησε στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Ενώ στην ουσία ο συντάκτης παραδέχεται τις τεράστιες ευθύνες και τη διαφθορά του μιντιακού κατεστημένου στην Ελλάδα, στο οποίο ανήκει και ο συγκεκριμένος οργανισμός, στη συνέχεια απαιτεί λίγο-πολύ όλα αυτά να διαγραφούν μονομιάς, καθώς όπως λέει “δεν συνιστούν λύση”. Έτσι, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η ηθική και η απόδοση ευθυνών γίνονται ένα είδος πολυτελείας, καθώς “δεν συνιστούν λύση” απέναντι στην οικονομική κατάρρευση.

Και η επιστολή καταλήγει - πάντα με την χαρακτηριστική γλώσσα του οικονομικού κυνισμού - ως εξής:

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τα ΜΜΕ ή θα αυτοπεριορισθούν ή θα σβήσουν.
Καλώς ή κακώς, χωρίς δραστική περιστολή των δαπανών τους δεν έχουν καμία τύχη.
Οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις τους οφείλουν αν μη τι άλλο κατανόηση των συνθηκών.
Όταν κατανοηθούν οι συνθήκες θα βρεθούν και οι λύσεις. Αλλιώς ο αφανισμός πρέπει να θεωρείται νομοτελειακός.

Που με λίγα λόγια μεταφράζεται ως εξής: “σταματήστε τις απεργίες και αποδεχθείτε τις απολύσεις και την δραστική μείωση των μισθών, αλλιώς θα μείνετε όλοι χωρίς δουλειά”.

Το έλλειμμα ηθικής στον Δυτικό νεο-ορθολογισμό αντικαθίσταται από τον ωμό οικονομικό πραγματισμό. Έτσι, για παράδειγμα, οι κοινωνίες δέχονται ορθολογικά ότι είναι καλό που ο τουρισμός πάει καλά άσχετα αν κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν ή πεθαίνουν, ότι οι τράπεζες δεν πρέπει με κανένα τρόπο να καταρρεύσουν γιατί θα επέλθει το χάος, ή ακόμη και ότι οι τραπεζίτες είναι από την φύση τους άπληστοι άρα είναι κατά κάποιο τρόπο άτοπο να ασχολούμαστε με τις δικές τους ευθύνες, ή, ότι κάποιοι πρέπει αναγκαστικά να απολυθούν για να μην απολυθούν όλοι.

Ο φόβος λοιπόν, είναι αυτός που επιβάλλει αυτή τη λογική. Με φράσεις κλισέ όπως “μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν”, η γλώσσα του οικονομικού κυνισμού αποτρέπει τις κοινωνίες να φανταστούν και να επιχειρήσουν έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης, ασύμβατο με τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ, αλλά συμβατό με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.

Όμως, η εκδίωξη της ηθικής από τον Δυτικό νεο-ορθολογισμό επιβάλει έναν άλλου είδους φόβο: οποιοσδήποτε μιλάει για ηθική, ή “ακόμα χειρότερα” δρα με βάση κάποιες ηθικές αρχές, θεωρείται αναχρονιστικός και αφελής, εκτοπίζεται σταδιακά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα και συνήθως μένει στο περιθώριο απειλούμενος με μια οικονομική και άρα βιολογική εξόντωση, αφού τελικά, τα πάντα κινούνται γύρω από αυτή τη γλώσσα του οικονομικού κυνισμού.

04 September, 2013

Latest news from the occupied Greece: Troika dictates the closing of three state industries through an email! Neoliberal dictatorship in full action!

The representatives of Greece’s lenders rejected the government proposal about the three defense industries LARKO, EAS and ELVO. IMF’s Thomsen and the other kids demanded that the three industries close immediately without compensation for the fired personnel and to be thoroughly restructured on a total new basis.”

The Troikans’ point of view about the present and the future of the country’s defense industries was clear and brief: it was submitted to the Greek Finance Ministry via an e-mail!”

01 September, 2013

Self-management societies vs anarcho-capitalism: The new global war of ideologies?

by system failure

The last global economic crisis has brought the Left as well as the extreme nationalism in the front line. The rise of the Left in Greece and elsewhere came as an answer to the corrosion of the European Socialism and its absorption from neoliberalism. Current government coalition in Greece consisting from the two parties in power for the last 40 years, the right-wing, now neoliberal, party Nea Dimokratia and the "Socialist" party PASOK, is the best proof of this fact. Despite the fact that the rise of the Left and extreme nationalism creates a new front of intense ideological conflict, this is not something which prevents the dissolving of the old ideological lines.

Therefore, we are now in a period where the old ideological lines are blurring, and various conflicts cannot prevent this fact. This is something which has to do mainly with the fail of the Left to construct a new autonomous language relieved from capitalistic terms, and the full capitulate of the Right to neoliberalism, leading to the "mashing" of traditional ideologies and the prevail of a cultural totalitarianism which spreads in the West and elsewhere.

However, the brutality and the immediacy with which neoliberalism currently expands even in the most developed countries of the West, has not contributed to the emergence of revolutions with the classical form of the past, but it seems that leads societies in gradually rebuild the base of some principles and values which were declined heavily under the highly “economistic” nature of the dominant socio-political model of the last two decades or more.

Bringing back the lost concepts

Only a decade ago, or less, anyone who was speaking about concepts such as collectivism or solidarity in Greece, would be considered at least naive and would be treated with cynicism by the established culture of the extreme individualism. The bubble economy and bank lending which dominated particularly the early 90s and onwards, as well as the corresponding life-style, buried such concepts, buying the majority of people with overdoses of artificial prosperity.

So, while we are in a phase where the old ideological lines fade, and seems that there is a cultural totalitarianism which prevails more and more and has no opponent, the problems created by neoliberalism and the brutality with which prevails, as takes back this artificial prosperity, activate some hidden reflexes of societies and bring back to the surface some concepts, which until a few years ago had ended up being treated nearly as taboos.

In earlier times, Greeks had inside their culture such concepts, which were manifested in their daily life through various practices, such as the exchange of agricultural products, particularly in the Greek countryside. Even today, the older who have memories of such practices, were able to maintain or restore them again, in response to the economic downturn currently experienced by the majority of citizens.

Perhaps this explains, to some extent, the fact that the last five years with the economic crisis, the attitude of Greeks has changed dramatically against such alternative forms of social coexistence, beyond the essential needs created by the crisis. The Greeks can exploit their tradition and change their lifestyle and social organization, but this is not something simple, as conditions shaped by the dominant sociopolitical model, make such a venture to look very hard.

An unequal fight in the new ideological arena

A new great ideological conflict appears that begins to emerge. It's this among alternative forms of social organization and the emerging anarcho-capitalism. The great ideological chasm between these two models comes from the fact that alternative forms of social organization - which can be expressed mainly through cooperative movements or communities and groups of self-management - have in the core of their philosophy the key concepts of collectivity and solidarity, concepts which are totally opposed to the radical individualism that lies in the core of anarcho-capitalism.

The fight between them looks unequal because anarcho-capitalism is actually the final stage of neoliberalism, which paves the way by all means. Also, the conditions that have been formed for decades with the massive urbanization and creation of gigantic urban centers as well as the culture of extreme consumerism, are key facts in favor of anarcho-capitalism and constitute a major obstacle to the dissemination and development of alternative forms of social organization.

In Greece of economic crisis, one can see clearly how unequal is this battle, as the financial elites have imposed legislative decisions that led in sweeping changes to labor rights and welfare state the last three years, affecting these sectors in great extent. On the contrary, the only attempt of a legislative decision in favor of undertaking and self-managing a bankrupt company from employees, was not even brought to parliament for voting.

Thus, SYRIZA's* initiative to pass a specific law that would allow the organization and management of the bankrupted chemical industry BIOME by the workers, stays so far at the fringe, and this is not a surprise because it would create a precedent and could lead to a domino effect of similar actions by employees in other bankrupt companies in the private sector, something which would be highly destructive for the plans of neoliberal dictatorship and anarcho-capitalism as its final stage.

Self-management or anarcho-capitalism?

While, therefore, neoliberalism dissolves the nation-state and although it seems that nothing can stop its final form which is anarcho-capitalism, a rival ideology begins to form (quite slowly though), which necessarily adjusted to the absence of the state-protector and takes form through self-management communities. Self-management communities can easily adjusted to the new facts because their ideological matrix contains as main feature the absence of state and government intervention too. So, we may indeed experiencing a shift of the old ideological lines to another direction.

Although it would be somewhat naive one to try to identify the origin of the new rival ideologies, many believe that anarcho-capitalism contains some theoretical ideas of early anarchists or radical individualists like Stirner and Kierkegaard. Self-management communities, on the other hand, lead to other theorists of anarchism, such as Godwin, Proudhon and Bakunin, who do not reject concepts like collectivism.

Anarcho-capitalism, however, actually borrows the concept of anarchy and uses it misleading. Thus, although anarcho-capitalism requires the state absence, does not mean that will be free from a global power core controlled by the big capital, which, in a seemingly fully deregulated market will continue to determine the rules of the game to its advantage, free from any "embarrassing" state intervention and therefore more powerful than ever. Thus, the concept of anarcho-capitalism is actually spurious because gives the illusion of complete freedom of individual activity, which however, only serves the interests of a global economic elite.

Self-management communities instead, do not favor a global centralized control of any kind because they can operate locally and autonomously, merely having some common values and common characteristics. The locality of the self-management communities is a great advantage as there are no large energy requirements due to scale, but also due to a culture of degrowth and restrictions on basic needs at an early stage. Thus, self-management communities are possible even for the poorest societies.

Thus, the logic of self-management communities is based on a more balanced relationship with the environment, unlike anarcho-capitalism, which is based on unrestrained growth and the continuous downgrade of the natural environment, which ultimately ends in an accelerated environmental destruction.

Another big difference is that the state presence in the case of self-management communities is not an obstacle, but rather, even in limited form under certain conditions, a facilitator in their evolution, and also is possible to support them actively and directly with some additional functions. Such examples can be found in Venezuela of Chavez, but even in Europe, where before economic crisis hit the green development, there were proposals at European level, like for example microgrids, i.e. small and flexible electricity distribution networks, ideal for renewable energy applications and communities of small populations.

Self-management communities have a flexibility also concerning their form. They can be formed by groups of workers at workplaces (BIOME, ERT), or by people in small-scale residential areas (towns, villages). The experiment of ERT in Greece (http://failedevolution.blogspot.gr/2013_06_01_archive.html) showed that the self-management is possible.

The big question is whether self-management communities will become a fact for the vast majority of people in order to prevent the nightmarish final victory of anarcho-capitalism. It is certain that neoliberal dictatorship will do everything to prevent the expansion of a wider movement of self-management, which may eventually lead to an effort of immediate and practical application of the new rival ideologies, which will lead in turn, in the relatively near future, in a major class warfare.


*SYRIZA is the Leftist party in opposition