Skip to main content

Αποκωδικοποίηση της ομιλίας Τσίπρα

του system failure

Αν και γενικά ήταν αρκετά ξεκάθαρος για πολλά ζητήματα ο Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν χρήσιμη μια πρώτη ερμηνεία ορισμένων βασικών σημείων της ομιλίας του επί των προγραμματικών δηλώσεων:

Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Στηριγμένοι στις αστείρευτες δυνάμεις ενός ενωμένου και κυρίαρχου λαού, θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Με τη διαρκή εμπιστοσύνη και στήριξη του λαού μας θα οικοδομήσουμε μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Με μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, θα αξιοποιήσουμε την αστείρευτη γεωπολιτική δυναμική της πατρίδας μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην εύθραυστη περιοχή μας.

Ο Τσίπρας αναφέρθηκε στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά απέφυγε την αναφορά στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν άλλωστε μάλλον "άκομψο" για τον ηγέτη μιας Αριστερής κυβέρνησης να το κάνει. Έδωσε το στίγμα της νέας εξωτερικής πολιτικής υπονοώντας ότι δεν θα είναι πιστά προσκολλημένη στο Δυτικό άρμα, αλλά θα αναζητά και άλλες συμμαχίες και συνεργασίες ανάλογα με τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό που βέβαια εννοεί είναι, κυρίως, η στενότερη συνεργασία με το Σινο-Ρωσικό μπλοκ.

Με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και των εταίρων μας, επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα λιτότητας που γνωρίζαμε ότι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει όχι σε μια παροδική ύφεση, αλλά σε μια μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως και έγινε.

Αναφορά στις καταστροφικές πολιτικές ΔΝΤ που απέτυχαν όπου και αν εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή που άφησε πίσω του στις χώρες της ΝΑ Ασίας στα τέλη της δεκαετίας του 90: “Η Ινδονησία έλαβε ένα τεράστιο δάνειο για να σταθεροποιήσει την οικονομία το οποίο δούλεψε για λίγο. Αλλά αργότερα, το Ινδονησιακό νόμισμα κατέρρευσε και έχασε το 80% της αξίας του καταστρέφοντας την οικονομία. Η συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας κατέρρευσε και η οικονομία μπήκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Η Ινδονησία δεν ήταν η μόνη. Σε κάθε χώρα που το ΔΝΤ έδωσε δάνεια, όπως η Ταϋλάνδη και η Νότια Κορέα, για ένα διάστημα υπήρχε σταθερότητα και μετά η ροή συναλλάγματος κατέρρευσε. Δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν στις Ασιατικές τράπεζες από το ΔΝΤ, αλλά πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για να αποζημιώσουν τους δυτικούς επενδυτές που ήθελαν να βγάλουν τα λεφτά τους έξω από τη χώρα. Και όταν συνέβη αυτό η οικονομία κατέρρευσε.” (http://tvxs.gr/news/blogarontas/i-pseydaisthisi-tis-aytorrythmizomenis-koinonias-meso-tis-aporythmismenis-agoras)

Στη συνέχεια, ο Τσίπρας υπενθύμισε στους "εταίρους", ως όφειλε, το μέγεθος της καταστροφής:

Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια ακραίας λιτότητας, χάσαμε περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας έχασαν τις δουλειές τους, ενώ πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να διαβιώνουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχιας. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 180%. Διαλύθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, υπήρξε μια πρωτοφανής διαδικασία αποεπένδυσης και εσωτερικής υποτίμησης που δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ύφεσης και αποπληθωρισμού, που δυσχεραίνει καταλυτικά κάθε προοπτική ανάκαμψης.

Το δυστύχημα, όμως, δεν είναι μόνο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχθηκε την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικής που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε την οικονομία και την κοινωνία στα βράχια. Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα Κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο. Και αυτό σας το λέω πια μετά λόγου γνώσεως, αφού από τις επαφές μου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου. Έτσι, αποκαλύπτεται πλέον σε όλους μας ποιος ήταν και ποιος παραμένει ο στόχος της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης και των μνημονιακών δυνάμεων στην πατρίδα μας. Ήταν και παραμένει τα ασφυκτικά χρονικά όρια, ο εκβιασμός της Ελλάδας και, εν τέλει, η αποτυχία της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, δηλαδή –προσέξτε- η αποτυχία της Ελλάδας, προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.

Αναφέρθηκε ουσιαστικά στις αποκαλύψεις που έκανε ο οικονομικός αναλυτής του Channel 4, Πολ Μέησον, αυτό δηλαδή που ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα, ότι προσφέρθηκε στον Σαμαρά μια παράταση 6 μηνών στο πρόγραμμα της τρόικας αλλά εκείνος ζήτησε δύο, περιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα της κρίσης. (http://tvxs.gr/news/ellada/apokalypsi-channel-4-ti-eipe-o-gioynker-ston-tsipra-gia-ton-samara)

Ήδη, οι πολίτες στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κινητοποιηθεί, παίρνουν πρωτοβουλίες συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Τους ευχαριστούμε και τους καλούμε να παραμείνουν σε εγρήγορση. Η αλληλεγγύη και η συμπαράστασή τους είναι πολύτιμες. Μόνο με τη στήριξή τους θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν τα μνημόνια. Μόνο με τη στήριξή τους θα καταφέρουμε να βγάλουμε την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Γιατί η στρατηγική μας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά τους λαούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Ποτέ δεν ήταν μόνο ελληνικό. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και άρα η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Πανευρωπαϊκό κάλεσμα Τσίπρα εν όψει και Ισπανικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη καθώς οι Podemos, το κίνημα των πλατειών, συνεχίζουν να προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει αντίστοιχη κινητοποίηση και στην Πορτογαλία με τους αντίστοιχους Podemos, ενώ η Αριστερά σημειώνει άνοδο και σε Ιταλία-Γερμανία. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/11/blog-post_22.html)

Η εικόνα ενός χρέους –που χθες ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ- δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, δεν είναι πρόβλημα τεχνικής φύσης. Δεν είναι ζήτημα τεχνικής υλοποίησης δεδομένων αποφάσεων. Είναι πρόβλημα πολιτικής φύσης και πολιτικών επιλογών.

Υπενθύμιση ότι το χρέος εκτροχιάζεται επικίνδυνα. Άλλη μια απόδειξη της καταστροφής που άφησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τύπου ΔΝΤ.

Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Απεναντίας είμαστε αυτοί που θέλουν να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρώπη. Είμαστε η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν και να συντελεστούν στην Ευρώπη.

Βεβαίως δεν υπάρχει πουθενά καμία ισορροπία όπως σωστά επεσήμανε. Αντίθετα, υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη με το χάσμα πλεονασμάτων-ελλειμμάτων να μεγαλώνει επικίνδυνα. Αυτή η ανισορροπία χρειάζεται να αποκατασταθεί για μια σταθερή νομισματική ένωση και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εγκαταλειφθούν οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή και καθαρή εντολή για τον άμεσο τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας και για αλλαγή πολιτικής. Συνεπώς, το περιβόητο μνημόνιο καταργήθηκε πρώτα απ’ όλα από την ίδια την αποτυχία του και από τα καταστροφικά του αποτελέσματα. Δεύτερον -και σημαντικότερο- από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό η νέα Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής.

Ανακοινώνεται και επισήμως το τέλος του μνημονίου και των καταστροφικών πολιτικών που το συνοδεύουν. (http://failedevolution.blogspot.gr/2015/02/blog-post_13.html)

Θέλω να διαβεβαιώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και τον ελληνικό λαό ότι επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους. Και μάλιστα να διαβεβαιώσω ότι αισιοδοξώ κιόλας ότι θα το πετύχουμε. Γιατί η συμφωνία αυτή θα είναι ταυτόχρονα το σήμα ότι η Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στις δημοκρατικές της αρχές και παραδόσεις, στο σεβασμό της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος. Δεν θα οδηγήσει ένα λαό στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό, πρώτα και κύρια γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων, για να μην ανατροφοδοτηθεί το μίσος μεταξύ των λαών, αλλά να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Αυτό είναι σήμερα το στοίχημα της ενωμένης Ευρώπης.

Επισημαίνει ουσιαστικά, ότι η Δημοκρατική εκτροπή την οποία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό η Ευρώπη αν δεν αλλάξει γρήγορα κατεύθυνση, θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη άνοδο του εφιάλτη του φασισμού, κάτι που έχει και ιστορικό προηγούμενο με τα γνωστά, ολέθρια αποτελέσματα.

Η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ξέρετε, δεν είναι θέμα δεσμεύσεών μας προς τους εταίρους, αλλά είναι η προϋπόθεση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας και άρα της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι η προϋπόθεση για μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση της χώρας και εν τέλει για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Ο λόγος είναι απλός: Όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν τόσο πιο ανεξάρτητος είσαι, τόσο πιο ανθεκτικός είσαι σε πιέσεις.

Σύνθημα για περισσότερη ανεξαρτησία από τις αγορές αλλά και από την παγίδα των τραπεζιτών που λέγεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. (http://failedevolution.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8431.html) Αλλαγή οικονομικού μοντέλου - ασύμβατου με τις χρηματιστηριακές φούσκες - όπως αυτό που επιχειρούν τα BRICS, με κινήσεις που υποδηλώνουν ότι θέλουν να σπάσουν το Δυτικό χρηματιστηριακό μονοπώλιο. (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_18.html)

Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί, θα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδα μας, όπως δεσμευθήκαμε προεκλογικά. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της πιο σκληρής βαρβαρότητας, της μνημονιακής βαρβαρότητας, τα τελευταία πέντε χρόνια. Και ξέρετε, αυτό είναι θέμα ισονομίας και πολιτισμού. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, όταν έχει χιλιάδες ανθρώπους να πεινάνε, να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ταυτόχρονα, προχωράμε και στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και στον περιορισμό προνομίων Υπουργών αλλά και Βουλευτών. Διότι εμείς δεν ήρθαμε για να καταλάβουμε δομές εξουσίας και προνόμια εξουσίας. Εμείς ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια και να περάσουμε την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Άμεσα λοιπόν αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές. Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των επτακοσίων περίπου αυτοκινήτων στα Υπουργεία. Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας πολίτης υποφέρει. Δίνουμε εντολή να πουληθεί αρχικά το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς, από την ίδια την Κυβέρνηση. Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσω από την Πρόεδρο της Βουλής –ξέρω, μπορεί να στεναχωρήσω κάποιους- να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, διότι δεν πιστεύω ότι οι Βουλευτές μας στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να μετακινούνται με τα δικά τους έξοδα. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας. Και αυτό πρέπει να ξεκινά από την κορυφή. Πρώτο παράδειγμα της νέας αντίληψης είναι ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς ασφαλείας, της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού, κατά 40%.

... κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν.

Ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στη λίστα Λαγκάρντ και στη λίστα Λίχτενστάιν, απέφυγε να αναφερθεί στις περίφημες ατζέντες του Χριστοφοράκου. Το αν η υπόθεση Χριστοφοράκου χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί με τους Γερμανούς, δηλαδή να υποχωρήσουν σε κάποια ζητήματα με αντάλλαγμα η Ελλάδα να μην διεκδικήσει την έκδοσή του, μένει να αποδειχθεί.

Είναι επίσης αμφίβολο μετά από τόσο ξέπλυμα και κουκούλωμα - καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος - αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτές τις υποθέσεις ώστε να διεκδικήσει γενναίες αποζημιώσεις και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν. Οι περικοπές των βουλευτικών προνομίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και θα έπρεπε να εξαγγείλει νέες περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις, έστω μικρές, ως μια αυτονόητη συμβολική κίνηση που θα έπρεπε να κάνει μια Αριστερή κυβέρνηση.

... κινητοποιούμε το Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθευτών του δημοσίου, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στις υπερτιμολογήσεις και στις μίζες. [...] βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται συνήθως για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπιμοτήτων και συντήρησης ενός ολιγαρχικού καθεστώτος. [...] η νέα Κυβέρνηση εγγυάται ότι σε αυτόν τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, δεν διαγράφουμε το αμαρτωλό παρελθόν, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν.

Προχωράμε, επίσης, σε μία υπόσχεση που την έδωσαν και άλλοι, αλλά ποτέ δεν την υλοποίησαν, στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε ως εδώ, εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές. Όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, άλλωστε τις πολιτικές ευθύνες τις αποδίδει ο λαός, αλλά για να διερευνηθεί δίκαια και ψύχραιμα αν υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες και να αποδοθούν εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν. [...] Σπάμε το περιβόητο 'τρίγωνο της διαπλοκής' μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μιντιακού κατεστημένου.

Φανερή διάθεση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που απομυζούν το κράτος εδώ και δεκαετίες και να κυρήξει πόλεμο κατά της τραπεζομιντιακής δικτατορίας που σε μεγάλο βαθμό ελέγχει ακόμα το σύστημα εξουσίας. Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση αντέξει στον πόλεμο που θα εξαπολυθεί εναντίον της από το σύστημα αυτό προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας και κατ'επέκταση τα προνόμιά του.

Θα αποκαταστήσουμε μία τεράστια αδικία, ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας που συντελέστηκε την 11η Ιουνίου 2013, τη μέρα της ντροπής, τη μέρα του μαύρου στις οθόνες μας. Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται συνήθως με όρους αδιαφανείς και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για ανοικτή, διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που εκπέμπουν στην πατρίδα μας.

Το μαύρο στην ΕΡΤ πρέπει να αποτελέσει παρελθόν το συντομότερο δυνατόν. Η ΕΡΤ πρέπει να περιέλθει στην προτέρα κατάσταση πριν από το πραξικόπημα της 11ης Ιουνίου 2013, ως Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να νομιμοποιείται το πραξικόπημα και το έκτρωμα ΝΕΡΙΤ. Από κει και πέρα πρέπει να γίνει μια συστηματική εξυγίανση που θα αφορά τον τερματισμό του καθεστώτος των golden boys με τους παχυλούς μισθούς και θα προστατεύει τους εργαζόμενους.

Στόχος μας είναι μία ενιαία πολιτική στα σοβαρά αυτά ζητήματα με πρόσημο την ένταξη, την προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Πρωταρχικό ρόλο του νέου χαρτοφυλακίου αποτελεί η άμεση ψήφιση νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς. Η ανυπαρξία νομικής ρύθμισης για αυτά τα παιδιά εδώ και δύο χρόνια έχει αποκλείσει από τις διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας το πιο ενταγμένο τμήμα των μεταναστών, αυτά τα παιδιά δηλαδή που έχουν συνδέσει τη ζωή και την παιδεία τους με την πατρίδα μας, αυτά τα παιδιά που δεν έχουν μάθει άλλη γλώσσα, δεν έχουν μάθει άλλη πατρίδα και έχουν μάθει μόνο την ελληνική παιδεία.

Προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι απαράδεκτο παιδιά που γεννηθήκαν στην Ελλάδα, δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, να μην παίρνουν την Ελληνική ιθαγένεια.

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι οικουμενικό και ευρωπαϊκό ζήτημα και για αυτόν το λόγο δεν επιδέχονται μόνο εθνικές λύσεις. Επείγει άμεσα ευρωπαϊκός συντονισμός που δυστυχώς ακόμα αποτελεί ζητούμενο. Είναι επείγουσα η ανάγκη προώθησης μία ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και στην ανάληψη και τον διαμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής.

Σαφής η δήλωση για την ανάγκη συνολικής πανευρωπαϊκής λύσης για το μεταναστευτικό, αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στις απαράδεκτες ισχύουσες συνθήκες όπως το Δουβλίνο ΙΙ.

Ακόμα και την περίοδο που η ελληνική οικονομία έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, το χρέος μας έμενε καρφωμένο στο 100% του ΑΕΠ, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς αυξανόταν. Και η ευθύνη γι’ αυτό δεν ανήκε φυσικά στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, κυρίως ανήκε στην οικονομική ελίτ και στα ανώτερα στρώματα των ελευθέρων επαγγελματιών που ποτέ δεν σήκωσαν τα βάρη που τους αναλογούσαν.

Η νέα ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων, που τα τελευταία χρόνια είδαν τις αποδοχές τους να περικόπτονται, τα δικαιώματά τους να εξανεμίζονται, τις ζωές να καταστρέφονται στο όνομα μιας πολιτικής που θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται από το ύψος των μισθών και από το βαθμό απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Εμείς απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στη φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, αλλά μονάχα στην καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και την ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών. Με βάση αυτό το σκεπτικό δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, σε στενή συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

... η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την Ευρώπη αποκτά κεντρική σημασία. Χωρίς αυτήν τη νέα συμφωνία η χώρα θα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται στο υφεσιακό σπιράλ, την παγίδα του αποπληθωρισμού, στην αποεπένδυση που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και στη φτώχεια.

Αυτό που η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει είναι να συνεχίσει αυτό το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή προκειμένου να καλύπτει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αρκετά εγκλήματα έχουν γίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο, διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα.

Έδωσε το στίγμα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης η οποία ήδη έχει κάνει κινήσεις που υποδηλώνουν ότι είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε σχέση με αυτές τις βασικές κόκκινες γραμμές.

... είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν άλλωστε με χρήματα του ελληνικού λαού- λαμβάνοντας βεβαίως πάντα υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

Πολύ σημαντική δήλωση του Τσίπρα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση το καταστατικό του, το ΤΧΣ δεν υπόκειται ουσιαστικά σε δημόσιο έλεγχο και στην ουσία παρόλο που το δημόσιο έχει εγγυηθεί τη ρευστότητα των συστημικών τραπεζών μέσω του Ταμείου, δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των φορολογουμένων, όπως έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο λεπτομερώς: http://failedevolution.blogspot.gr/2014/01/blog-post_11.html

Πρώτη προτεραιότητά μας στον τομέα αυτό είναι η διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα, ειδικά μετά το καταστροφικό PSI, που είχε στόχο να διασώσει τις τράπεζες, φορτώνοντας το βάρος του 'κουρέματος' των ελληνικών ομολόγων στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί σε βάθος, θα διαλευκανθεί, θα καταλογιστούν ευθύνες. Να μην έχετε αμφιβολία περί αυτού.

Θα πρέπει επίσης να γίνει έρευνα για την υπόθεση της σκανδαλώδους μετατροπής - με συνοπτικές διαδικασίες - των καταθέσεων των νοσοκομείων και πανεπιστημίων, σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος, λίγο πριν από το νέο κούρεμα ομολόγων στα πλαίσια του PSI, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα αποθεματικά τους.

... ιδρύουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου, από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Από αυτό το Ταμείο έχουμε στόχο να ενισχύσουμε λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, να διασφαλίσουμε δηλαδή την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και εντός των γενεών.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην προώθηση της έρευνας. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ορίστηκε αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι πόροι που δαπανώνται σε αυτήν την κατεύθυνση δεν αποτελούν δαπάνες, αλλά μακροχρόνια επένδυση. Στόχος της Κυβέρνησης, επομένως, δεν είναι μόνο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ανεξάρτητη λειτουργία ερευνητών και ερευνητικών κέντρων, αλλά η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέες και νέοι, το σημαντικό αυτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το πιο δυναμικό κομμάτι, οι νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία, που εγκατέλειψαν τη χώρα και σήμερα απασχολούνται σε πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Είναι πολύ σημαντικό που ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της έρευνας στην Ελλάδα. Η έρευνα στην Ελλάδα δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και λόγω της οικογενειοκρατίας που επικρατεί στα Ελληνικά πανεπιστήμια και λόγω κακοδιαχείρησης αλλά και έλλειψης πόρων, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η σοβαρή επένδυση στην έρευνα, δίνει πολλαπλά οφέλη μακροπρόθεσμα και συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανόρθωση μιας χώρας μέσω της καινοτομίας. Η απασχόληση νέων ερευνητών στα Ελληνικά πανεπιστήμια με αξιοκρατικά κριτήρια θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της, που τώρα διαπρέπει στο εξωτερικό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για μια χώρα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον άγριου ανταγωνισμού, δεν είναι η μείωση μισθών προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, γιατί υπάρχει υπερπληθώρα πολύ φθηνού εργατικού δυναμικού. Αποδείχθηκε άλλωστε και στο Ελληνικό πείραμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι να μπορεί να παράγει και να εξάγει καινοτόμα αγαθά και υπηρεσίες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια άριστη οργάνωση και σοβαρή επένδυση στον τομέα της έρευνας. 

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων: 

Ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

Τα αποσπάσματα της ομιλίας από το enikos.gr

Comments

  1. Anonymous14/2/15 11:48

    Αυτές είναι οι λύσεις: Συλλήψεις, συλλήψεις, συλλήψεις!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza