Skip to main content

Γιατί επέλεξαν τώρα οι ευρωκράτες την σκληρή αντεπίθεση κατά της Ελλάδας

του system failure

Δεν θα έπρεπε κανείς να περιμένει κάτι καλύτερο από τους ευρωκράτες και το διευθυντήριο του Βερολίνου στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Καθώς πλησιάζει η λήξη της 4μηνης εκεχειρίας και η Ελλάδα στραγγαλίζεται συστηματικά στο οικονομικό πεδίο, ο "φιλέλληνας" Γιούνγκερ επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για ένα ακόμα ύπουλο χτύπημα κάτω από την μέση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αξίζει να θυμηθούμε την συμπεριφορά των ευρωκρατών στο γιούρογκρουπ-παρωδία της 16ης Φεβρουαρίου (http://bit.ly/1CEQftJ), όταν και πάλι προσπάθησαν να αποδομήσουν με κάθε τρόπο την εικόνα των αξιωματούχων της φρέσκιας Αριστερής κυβέρνησης. Καθώς φτάνουμε στο κρισιμότερο σημείο της σύγκρουσης, αυτή τη φορά επιχείρησαν να αποδομήσουν τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ποιοι είναι πραγματικά οι λόγοι πίσω από το νέο φιάσκο κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ήθελαν να δώσουν ένα καλό μάθημα στον Τσίπρα, να "του κόψουν τη φόρα" για το "θράσος" του να πει τα πράγματα με το όνομά τους, μέσα από το τελευταίο του άρθρο στην Le Monde (http://bit.ly/1cu38OD). Θα πρέπει πράγματι να ήταν ένα σοκ γι'αυτούς, καθώς είχαν συνηθίσει για δεκαετίες να χαριεντίζονται και να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις με προηγούμενους Έλληνες πρωθυπουργούς. Ίσως θεώρησαν λοιπόν, ότι έπρεπε να βάλουν τον Τσίπρα στη θέση του.

Ο δεύτερος λόγος, είναι και ο πλέον κλασικός στον πόλεμο των διαπραγματεύσεων. Ζήτησαν ξαφνικά τα πιο σκληρά μέτρα, με στόχο να πάρουν αυτό που θέλουν τελικά, εμφανιζόμενοι ότι κάνουν υποχωρήσεις. Είναι η κλασική τακτική του "ζήτα παραπάνω για να πάρεις αυτό που θες".

Ο τρίτος και κυριότερος ίσως λόγος, ήταν να αποδομήσουν ολοκληρωτικά την εικόνα της κυβέρνησης, επιχειρώντας να μειώσουν την αποδοχή της από τον Ελληνικό λαό. Άρα, αυτό που είπαν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτά που ζήτησαν μπορεί να είναι και χειρότερα από το email Χαρδούβελη, ενδεχομένως να μην είναι καθόλου υπερβολικό. Βεβαίως δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός στόχος, ούτε ισοδύναμα. Ο στόχος ήταν καθαρά η αποδόμηση της κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι θα αναθερμάνουν το σενάριο 2 (http://bit.ly/1zl3P2f), δηλαδή την απομάκρυνση της Αριστερής πλατφόρμας και τη συμμετοχή του μνημονιακού νεοφιλελεύθερου μπλοκ σε μια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", αν είναι δυνατόν και πάλι με έναν τεχνοκράτη τύπου Παπαδήμου (π.χ. Στουρνάρας).

Τα συστημικά μίντια έπαιξαν και πάλι το γνωστό έργο. Φρόντισαν να ξορκίσουν την πιθανότητα εκλογών, μιλώντας και πάλι για πλήγμα στην οικονομία εν μέσω τουριστικής περιόδου και τα γνωστά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο Σαμαράς μίλησε για "ανοησία", όσον αφορά την πιθανότητα εκλογών και προσφέρθηκε για "εθνική συνεννόηση". Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η προσπάθεια που γίνεται να μπουν στο παιχνίδι και πάλι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές δυνάμεις, ώστε με την πρόφαση της "εθνικής σωτηρίας", να κατευθύνουν τα πράγματα προς την ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου πειράματος που είχε διακοπεί με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Τα μίντια φρόντισαν προηγουμένως να χτίσουν το προφίλ του Γιούνκερ, ως του "φίλου της Ελλάδας". Έτσι, μετά το πρόσφατο φιάσκο στην συνάντησή του με τον Τσίπρα, θέλουν να περάσουν την εικόνα ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως απομονωμένη, αφού ακόμα και οι "φιλέλληνες" δεν δείχνουν κατανόηση για τις Ελληνικές θέσεις.

Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας φίλος της Ελλάδας σε αυτές τις μαριονέτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Φίλοι τους είναι οι τραπεζίτες και τα λόμπι. Άλλωστε, είναι φρέσκια η ιστορία του γνωστού μεγάλου σκανδάλου Luxleaks (www.koutipandoras.gr) με πρωταγωνιστή τον Γιούνκερ, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει ανοιχτά ότι οι ομάδες συμφερόντων στην ΕΕ είναι κάτι το αναπόφευκτο! (http://bit.ly/1BquI5U)

Παρόλα αυτά, το μεγάλο όπλο βρίσκεται ακόμα στα χέρια της κυβέρνησης Τσίπρα, αρκεί να το χρησιμοποιήσει σωστά. Οι ευρωκράτες παίζουν με τη φωτιά και η Ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να τους κάψει. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά στον λαό και να πάει σε εκλογές επιδιώκοντας ευρεία πλειοψηφία (http://bit.ly/1FuDDou). Αν το καταφέρει, οι εκπρόσωποι των πλουτοκρατών θα βρεθούν σε ακόμα δυσκολότερη θέση και η Ελλάδα θα έχει κερδίσει μια καθοριστική μάχη.

Comments

  1. Αγαπητέ αρθρογράφε ''system failure'', άντε και πάει σε εκλογές ο Τσίπρας με το κόμμα αρραγές (με αριστερή πλατφόρμα κλπ.), άντε και δεν καταρέει μέχρι τις εκλογές η οικονομία και ο τουρισμός, άντε και παίρνει 45%, τι πιστεύεις ότι θα γίνει μετά? Πιστεύεις ότι οι δανειστές θα υποχωρήσουν και θα πετύχει μία καλύτερη για εμάς συμφωνία? Εγώ το θεωρώ απίθανο. Άρα όλο αυτό που περιγράφεις σαν ''καθοριστική νίκη'' είναι κάτι ανούσιο...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγαπητέ, είναι προφανές γιατί ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ...
      Προεκλογικά υποσχέθηκε συμφωνία με τους 'εταίρους" (εταίρες θα ήταν το σωστό), μέσα στο ευρώ...Εφ όσον ο πόλεμος είναι αμείλικτος από τους ευρωπαίους αλλά και από την εσωτερική πουλημένη τρόικα και τους οσφυοκάμπτες "έλληνες' ψηφοφόρους της αλλά και από τα λαμόγια της "ενημέρωσης", να ζητήσει την στήριξη του ελληνικού λαού γαι να κάνει το μοναδικό βήμα που έχει απομείνει...την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την άρρωστη Ε.Ε. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

      Κάτι στο οποίο δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενοι σκυφτοί καρπαζοεισπράκτορες που κατέστρεψαν την πιο όμορφη χώρα του κόσμου...

      Ολοι μας , οι πραγματικοί πατριώτες , πρέπει να αποφασίσουμε λοιπόν...Θα στηρίξουμε την μοναδική κυβέρνηση που μας έκανε να αισθανθούμε Έλληνες μ όλη τη σημασία της λέξης ...ή θα επιστρέψουμε ηττημένοι και σκυμμένοι στην προηγούμενη σαπίλα των Παπανδρέου, Σαμαροβενιζέλων και λοιπων Νενέκων?

      Έχεις άλλη επιλογή?

      Delete
    2. Ξενοφών5/6/15 21:59

      Πιστεύω ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει σκληρούς περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων άμεσα, παύσει πληρωμές του χρέους μένοντας εντός της ζώνης του ΕΥΡΩ, συνεχίσει να νομοθετεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και σε βάθος χρόνου 10 ή 12 μηνών να επανεξετάσει τη κατάσταση. Νομοθετώντας σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα σπάσει μονοπώλια ΜΜΕ, θα κτυπήσει αλύπητα τους μεγάλους φοροφυγάδες και θα εκδημοκρατίσει το Δημόσιο βίο. Η ζωή του απλού Έλληνα δεν θα χειροτερεύσει και ίσως μάλιστα σχετικά καλυτερεύσει σε αυτό το διάστημα. Ο λαός έχει κρίση και θα αναγνωρίσει τη διαφορά του επιπέδου διακυβέρνησης και τη προοπτική που ανοίγεται για αληθινή δημοκρατία.

      Να διευκρινίσω ότι για εμένα δεν υπάρχει λόγος εκλογών ή δημοψηφίσματος αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τη παραπάνω τακτική.

      Αυτό που δεν χρειάζεται είναι πανικός και κινήσεις απελπισίας. Αυτό θέλουν οι μαριονέτες των Βρυξελλών, του Βερολίνου, του Παρισιού και οι ελίτ που είναι από πίσω τους. Να πανικοβάλλουν την Αριστερή κυβέρνηση, να τη διασπάσουν και να αποδείξουν στη παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τους λαούς.

      Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τη πιθανή (αλλά όχι βέβαιη) αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων μετά τις Ισπανικές και Πορτογαλικές εκλογές μέσα στο 2015, η Κυβέρνηση μπορεί να επανεκτιμήσει τη κατάσταση το νέο έτος σχετικά με τη παραμονή στη ζώνη του ΕΥΡΩ ή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ΕΥΡΩ ή Δραχμή.

      Ποια είναι η άποψή σου;

      Delete
  2. Ξενοφών, αν ρωτάς εμένα, δεν θα διαφωνούσα γενικά σε αυτά που λες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που διοικούν την ΕΕ θέλουν να επιβάλουν μια βίαιη ομοσπονδιοποίηση με όρους φεουδαχίας υπέρ των μεγάλων εταιριών και τραπεζών. Αν δεν φύγουν, δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη. Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να κάνει κινήσεις. Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι ευεργετική για την οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Η πιο βασική κατά τη γνώμη μου είναι ότι ο έλεγχος της κεντρικής τράπεζας και άρα της ροής χρήματος και γενικότερα της νομισματικής πολιτικής, πρέπει να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ξενοφών6/6/15 10:48

      Ναι, έχεις δίκιο. Ο εκφυλισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εργαλείο επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μετατροπής των εθνικών κυβερνήσεων σε όργανα εξυπηρέτησης των λίγων πλούσιων είναι γεγονός και περισσότερη πολιτική ενοποίηση θα ήταν πολύ επιβλαβής.

      Πιστεύεις ότι χρειάζονται εκλογές για να υπάρχει άμεση ρήξη, έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή; Ένα δημοψήφισμα Ευρωζώνη και λιτότητα ή Δραχμή και ανεξαρτητοποίηση δεν θα ήταν αρκετό;

      Delete
    2. Όλα εξαρτώνται από τον λαό. Αν ο λαός είναι πράγματι αποφασισμένος να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα είδικά στο plan B, δηλαδή την επιστροφή στη δραχμή, τότε είναι προτιμότερες οι εκλογές γιατί η κυβέρνηση θα βγει με σαφώς πιο ενισχυμένα ποσοστά (μαζί με ΑΝΕΛ άσχετα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει άνετη πλειοψηφία), γιατί έχει σημασία να φανεί ότι υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο που στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αμφίβολο αν οι ευρωκράτες θα ρισκάρουν ένα grexit. Θα καταλάβουν επιτέλους ότι έχουν φτιάξει μια κοινωνία που δεν έχει τίποτα να χάσει. Αν πάλι κάνουν το λάθος να μην υποχωρήσουν, πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο δραχμή με τα σωστά βήματα. Η καταστροφή τότε θα είναι πολλαπλάσια γι'αυτούς σε οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο, ενώ η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες και τον νέο πόλεμο που θα δεχθεί, θα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει. Υπάρχουν πλεόν οι εναλλακτικές. Ξαναλέω ότι βασική υπόθεση για όλα αυτά είναι το συμπαγές μέτωπο στο εσωτερικό. Αν καταλάβουν οι ευρωκράτες ότι έχουν να κάνουν με έναν λαό αποφασισμένο και ενωμένο, τότε δύσκολα θα ρισκάρουν και θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Νομίζω ότι ο Τσίπρας παίζει σωστά το παιχνίδι, παρά τα όποια λάθη, γιατί ξέρει καλά με ποιους έχει να κάνει.

      Delete
  3. Anonymous8/6/15 11:37

    Τον Τσίπρα τον ψήφισαν για να παραμείνει στο ευρώ και την ΕΕ.
    Αλλιώς θα ψήφιζαν Αλαβάνο.
    Όπότε όλα τα παραπάνω είναι άνευ νοήματος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν συνεντεύξεις του Τσίπρα προ εκλογών που οι γνωστοί παπαγάλοι τον ρωτούσαν αν η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι "ευρώ πάσει θυσία" προσπαθώντας να τον στριμώξουν και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει "πάσει θυσία", ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, οπότε δεν ισχύει αυτό που λες. Ο Τσίπρας το χε πει προεκλογικά, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Day 1828: After five years, Julian Assange still in prison and under slow-motion execution by the Anglo-American imperialist criminals

failed evolution   On 11 April 2019, the Ecuadorian government of traitor Lenin Moreno, invited the Metropolitan Police into the Ecuadorian embassy in London, and they arrested Julian Assange . Since then, Assange is kept in Belmarsh high security prison in London, without actual charges.   The real reason world's number one political prisoner is still kept in this high security prison, is because he exposed horrendous war crimes carried out by the US imperialists and their allies.   The ruthless Western imperialist regime wants to punish the No1 real journalist in the world and make him an example for any Whistleblower or real journalist who will attempt to expose its big crimes in the future.   And the Anglo-American axis has now become officially a fascist coalition , framed by the rest of its Western pets. UK's Home Secretary Priti Patel, one of the most ruthless ever, decided to extradite Julian Assange to US. No surprise of course. The only question we had in mind is

Seymour Hersh - CIA Covers Up Nord Stream Bombing & Corruption Continues in Ukraine

davidekyo    

Zionist criminals admit on camera genocide & destruction of UN facilities

The Grayzone   Journalist Jeremy Loffredo joins The Grayzone to discuss his shocking and highly revelatory video report from inside the ranks of the Israeli nationalists blocking aid to Gaza with the quiet support of their government. Loffredo explains how he gained access to the demonstrators and the unsettling scenes he witnessed while filming his exclusive Grayzone documentary.

US sends troops & weapons to Taiwan. Is it preparing war on China?

Geopolitical Economy Report   The US government has sent troops to Taiwan, just a few kilometers from mainland China, while also selling billions of dollars of weapons and military equipment. Is Washington preparing for war? Ben Norton analyzes the geopolitical situation.  

Η μαύρη επταετία του καθεστώτος Μητσοτάκη

globinfo freexchange   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο , η παντοδυναμία του καθεστώτος Μητσοτάκη στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Τώρα, σε κανονικές συνθήκες, (έτσι βέβαια όπως τις αντιλαμβάνονται τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου φροντίζουν όλο και πιο συχνά να διαμηνύουν στις κυβερνήσεις ότι "το πάρτι τελείωσε".  Αυτό σημαίνει καταρχήν σκληρή λιτότητα. Και επειδή κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα πόσο χρήμα μοιράστηκε στην προηγούμενη θητεία Μητσοτάκη, πάνω και κάτω από το τραπέζι, προς διάφορες κατευθύνσεις, προκειμένου το καθεστώς να ανανεώσει το ραντεβού του με την εξουσία, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εμφανίζεται στον ορίζοντα ένας σοβαρός εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων και άρα των πολύ σκληρών όρων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση Τσίπρα με αντάλλαγμα τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει δεύτερη επίσημη χρεοκοπία.   Και αυτό, με τη σειρά του, σ

The Invasion of Gaza's Resources Begins: Jared Kushner, the EU, Egypt & US

Richard Medhurst   Jared Kushner, Donald Trump's son in law who previously tried to steal land in the Middle East from Arabs has said that Israel should empty the Gaza strip of civilians. He said that " Gaza's waterfront property could be very valuable ". He then proceeded to suggest ethnic cleansing: " move the people out and clean it [Gaza] up " Simultaneously, the transfer of billions of dollars from the European Union (7.4b EUR), the International Monetery Fund ($8b) and the United Arab Emirates ($32b) to Egypt: an attempt to buy Sisi's silence perhaps? The United States is also shipping 1000 troops and a firm "Fogbow", owned by a former CIA officer and USMC veteran, in order to build a pier in Gaza. These events do not seem like a coincidence. Medhurst explains why this relates to theft of gas and building of a canal in Gaza.   Related: Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

Yanis Varoufakis Banned from Germany as Berlin Police Raid & Shut Down Palestinian Conference

Democracy Now!   As Germany intensifies its crackdown on pro-Palestinian voices, Democracy Now! spoke with Greek economist and politician Yanis Varoufakis, one of the planned speakers at a conference in Berlin last weekend that was forcibly shut down by police. The Palestine Congress was scheduled to be held for three days, but police stormed the venue as the first panelist spoke.    Germany's Interior Ministry had also banned some conference speakers from even entering the country, including Varoufakis, the Palestinian British surgeon Ghassan Abu-Sittah and the Palestinian researcher Salman Abu Sitta.    " This is not about protecting Jewish lives and Jews from antisemitism. It's all about protecting the right of Israel to commit any war crime of its choice, " says Varoufakis.    Varoufakis speaks also about freeing Julian Assange and his new book Technofeudalism .      Related: Germany again on a dark path towards fascism

Πως θα καταλάβετε ότι το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ότι χειρότερο έχει κυβερνήσει τη χώρα στη μεταπολίτευση

Από τον μέγα ηγέτη Μωυσή ως τον αντίπαλο λαό, μια θητεία Μητσοτάκη δρόμος     globinfo freexchange   Αν ακόμα δεν έχετε πάρει χαμπάρι με τι άθλια διακυβέρνηση έχουμε να κάνουμε.   Αν δεν σας έπεισε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, το ρεκόρ καμένων δασών, η ακρίβεια, τα υπερκέρδη των καρτέλ, η διάλυση του συστήματος υγείας και τόσα άλλα.  Τότε μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην επικοινωνιακή καταιγίδα του καθεστώτος Μητσοτάκη, με την οποία επιχειρεί να κρύψει τον όλεθρο που σπέρνει στο διάβα του. Όμως αν είναι όντως έτσι, ίσως να σας πείσει η δραματική αλλαγή του επικοινωνιακού αφηγήματος του μιντιακού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που απεικονίζει το μέγεθος της αποτυχίας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμηθείτε ότι με την έναρξη της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, ο μηχανισμός προπαγάνδας παρουσίαζε τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως τον μέγα ηγέτη που βγάζει την Ελλάδα από το περιθώριο, χρησιμοποιώντας πολλές φορές και υπερβολ

LEAKED: How Israel Calculates the Non-Value of Civilian Life in Gaza

Glenn Greenwald    

Russia’s FSB chief says US, Britain, Ukraine behind Moscow attack

The director of Russia’s Federal Security Service (FSB), Alexander Bortnikov, said on Tuesday (26 March) that the United States, Britain and Ukraine were behind the Moscow concert hall attack that killed at least 139 people on Friday, state news agency TASS reported.   Ukraine has denied Russian accusations of involvement in the attack, for which the Islamic State militant group claimed responsibility. Western countries have said their intelligence indicates that ISIS-K, Islamic State’s Afghan offshoot, was responsible.  Russian President Vladimir Putin acknowledged on Monday that last week’s deadly attack was carried out by Islamic militants, but suggested it was also to the benefit of Ukraine and that Kyiv may have played a role. Fresh accusations from the secretary of Russia’s security council that Kyiv was responsible for a deadly attack in Moscow on Friday are lies, senior Ukrainian presidential aide Mykhailo Podolyak said on X. Full report: https://www.euractiv.com/section/global