Skip to main content

Ερώτηση στον Κώστα Λαπαβίτσα

globinfo freexchange

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και νυν μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, Κώστας Λαπαβίτσας, στο πρόσφατο άρθρο του “Αξιοπιστία και πρόγραμμα: Η δύναμη της Λαϊκής Ενότητας” περιγράφει τους στόχους του νέου κόμματος και μια γενική εικόνα της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Μερικά σημαντικά αποσπάσματα:

Η Λαϊκή Ενότητα πάσχει από τα αναπόφευκτα οργανωτικά προβλήματα μιας παράταξης που στήθηκε σε χρόνο μηδέν και πρέπει αμέσως να συμμετάσχει σε εκλογές. Στα καίρια ζητήματα της αξιοπιστίας και του προγράμματος όμως, έχει τεράστια πλεονεκτήματα απέναντι στη μνημονιακή συμπολίτευση.

Η Λαϊκή Ενότητα έθεσε τις βάσεις της αξιοπιστίας της όταν είχε το θάρρος να πει Όχι στο νέο μνημόνιο, μένοντας πιστή στο Όχι που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα. Οι υπουργοί της παραιτήθηκαν και οι βουλευτές της αγνόησαν τον κίνδυνο της μη επανεκλογής τους. Η Λαϊκή Ενότητα είναι ο συνεπής εκπρόσωπος της αντιμνημονιακής παράταξης στη χώρα μας. Θα προστατεύσει την αξιοπιστία της ως κόρην οφθαλμού: αυτά που υπόσχεται, αυτά θα κάνει.

Η Λαϊκή Ενότητα έχει επίσης το μόνο εφικτό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για τη χώρα σε αντίθεση με το πρόγραμμα των μνημονίων. Πολύ συνοπτικά, το πρόγραμμα στοχεύει μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με περιορισμό του τομέα των υπηρεσιών και παράλληλη τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης. Αυτός είναι ο δρόμος για ταχύρρυθμη ανάπτυξη που θα είναι υπέρ του κόσμου της εργασίας και κατά του κεφαλαίου. Βραχυπρόθεσμα το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, άρση της λιτότητας, δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

[...]

Το εθνικό νόμισμα είναι βήμα και εργαλείο για την ανάταξη της χώρας – δεν είναι αυτοσκοπός. Η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι απολύτως εφικτή, πράγμα που γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήθελε επ’ ουδενί να εξετάσει με σοβαρότητα γιατί η ηγεσία του ήταν προσκολλημένη στο ευρώ. Ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητικό Σχέδιο Β, παρά τα αβάσιμα που αναφέρουν τα ΜΜΕ εκ του πονηρού.

Η μετάβαση περιλαμβάνει μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, μετατροπή χρεών, καταθέσεων και μισθών στο νέο νόμισμα με αναλογία 1:1, άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και εξομάλυνση των κεφαλαιακών και τραπεζικών ελέγχων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κρατικές εγγυήσεις, ιεράρχηση των εισαγωγών για να υπάρξει επάρκεια στα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δελτίο, όπως συχνά και κακόβουλα λέγεται.

[...]

Η Λαϊκή Ενότητα έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα. Καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βιβλική καταστροφή, ότι κι αν λένε τα ΜΜΕ ασκώντας τρομοκρατία. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι περίοδος της μεγαλύτερης δυσκολίας θα κρατήσει μερικούς μήνες και μετά η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Με κοινωνική συσπείρωση και στιβαρό χέρι στη διακυβέρνηση, οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες και η Ελλάδα θα περάσει σε ταχύρρυθμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.



Ο Λαπαβίτσας, όσον αφορά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αναφέρεται σε μέτρα όπως στάση πληρωμών στο δημόσιο χρέος με στόχο τη διαγραφή του, εθνικοποίηση τραπεζών κ.λ.π. Παραδέχεται επίσης ότι "Η Λαϊκή Ενότητα έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα."

Δύσκολα θα διαφωνούσαμε σε κάτι από αυτά, ωστόσο και πάλι δεν είναι ξεκάθαρος ο "πρακτικός" τρόπος επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Δηλαδή, πρακτικά ζητήματα, όπως ποιος θα αναλάβει το τύπωμα των χαρτονομισμάτων; Πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία; Πόσο καιρό θα πάρει και μέχρι τότε πως θα γίνονται οι συναλλαγές;

Ο Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι για να υπάρξει επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, θα πρέπει η χώρα να διαθέτει συνάλλαγμα σε ευρώ, αλλά εφόσον η χώρα στην ουσία χρεοκόπησε και εξαρτάται από την ρευστότητα της ΕΚΤ, η οποία βέβαια ελέγχει πλήρως της Τράπεζα της Ελλάδος, πώς θα μπορούσε να γίνει ομαλή μετάβαση στο εθνικό νόμισμα; Είδαμε ότι ο Ντράγκι και η μαφία των Βρυξελλών δεν δίστασαν να απειλήσουν με ξαφνικό θάνατο, να κλείσουν εντελώς την ρευστότητα, αν ο Τσίπρας δεν υποχωρούσε.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο να γίνονται οι συναλλαγές με IOUs ή με ηλεκτρονική μορφή, μέχρι να τυπωθεί το νέο νόμισμα; Μήπως θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας η Εθνική στην οποία το ΤΧΣ είναι ακόμα βασικός μέτοχος; Και αν ναι, που θα έβρισκε αποθεματικά εφόσον είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα έκοβε αμέσως κάθε παροχή ρευστότητας μόλις η χώρα διέγραφε το χρέος και εθνικοποιούσε το τραπεζικό συστημα;

Θα ήταν καλό, η Λαϊκή Ενότητα, να μιλήσει ξεκάθαρα στο λαό γι'αυτά τα ζητήματα. Πρέπει κάποιος επιτέλους να απαντήσει ειλικρινά, για να ξέρουν οι πολίτες που βαδίζουν, ποια είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Comments

  1. http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_18.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρακολουθώ τον Καζάκη από παλιά. Πιστεύω ότι λέει σωστά πράγματα και έχει συγκεκριμένα επιχειρήματα όσον αφορά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Είναι σαφώς πιο αξιόπιστος από τους λακέδες του συστήματος που ουρλιάζουν στα κανάλια της διαπλοκής καταστροφολογώντας όταν κάποιος τολμήσει να ανοίξει την κουβέντα για έξοδο από το ευρώ.

      Όμως το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και ο δικτάτορας Ντράγκι δεν ακολουθούν πλέον κανέναν κανόνα, αλλά χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να επιβάλλουν τη γραμμή Βρυξελλών-Βερολίνου.

      Δηλαδή, παρόλο που τα λένε σωστά ο Καζάκης, ο Λαπαβίτσας και άλλοι που στηρίζουν ένθερμα την έξοδο από το ευρώ, δεν μιλούν για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα προστατευτεί από ενέργειες εναντίον της στον οικονομικό πόλεμο που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορούν καν να προβλέψουν τέτοιες ενέργειες ώστε να σχεδιάσουν την άμυνα της χώρας.

      Και επειδή το παιχνίδι χοντραίνει, μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν με κανένα τρόπο να δουν την Ελλάδα να φεύγει από το Δυτικό μπλοκ και να γέρνει προς το Σινο-Ρωσικό και τα BRICS. Τα πράγματα δηλαδή δεν είναι και τόσο απλά. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει την έξοδο από το ευρώ θα πρέπει να την σχεδιάσει πολύ καλά και να έχει έτοιμα εναλλακτικά σενάρια απέναντι σε διαφόρων ειδών πιθανές ενέργειες εναντίον της χώρας.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Πώς ο Γκρίνμπεργκ μπορεί να θάψει το καθεστώς Μητσοτάκη

του system failure    Είναι ξεκάθαρο ότι η αναμφίβολη πρωτοκαθεδρία του καθεστώτος Μητσοτάκη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια άκρως επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να κρύβει κάτω από το χαλί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) τον αυταρχισμό και τη διαφθορά του καθεστώτος, καθώς και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.  Και δεν είναι πλέον μυστικό, ότι ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι ο Αμερικανός δημοσιοσχετίστας, Σταν Γκρίνμπεργκ .    Όμως καθώς το καθεστώς επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τα μεγάλα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρεύονται και φάνηκε ότι το καθεστώς είτε δεν ήθελε, είτε δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, είδαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρχονται τα πρώτα σημαντικά πλήγματα στην πρωτοκαθεδρία του, μέσα από τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Παρόλα αυτά, η αλαζονεία των καθεστωτικών στελεχών παρέμεινε αμετάβλητη, καθώς θεώρησαν ότι η τραγωδία των Τ

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Study Finds Media Giants New York Times, CNN, and Fox News Pushing for US War in Yemen

by Alan Macleod  Part 2 - Biased Reporting MintPress conducted a study of four leading American outlets: The New York Times , CNN, Fox News and NBC News. Together, these outlets often set the agenda for the rest of the media system and could be said to be a reasonable representation of the corporate media spectrum as a whole. Using the search term “Yemen” in the Dow Jones Factiva global news database, the fifteen most recent relevant articles from each outlet were read and studied, giving a total sample of 60 articles. All articles were published in January 2024 or December 2023. The study found the media wildly distorted reality, presenting a skewed picture that aided U.S. imperial ambitions. For one, every article in the study (60 out of 60) used the word “Houthis” rather than “Ansar Allah” to describe the movement which took part in the Yemeni Revolution of 2011 and rose up against the government in 2014, taking control of the capital Sanaa, becoming the new de facto government. Ma

The truth about Alexei Navalny

Glenn Greenwald / Dangerous Ideas with Lee Camp / The Hill /  

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst