Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

30 November, 2015

Όταν οι απελπισμένοι γίνονται το παζάρι μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

globinfo freexchange

Οι Ευρωπαίοι "ηγέτες" βρήκαν τελικά τη λύση στο προσφυγικό: απλά θα "πετάξουν" τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Πώς θα το κάνουν; Απλά: θα ζητήσουν από τον δικτάτορα της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας, Μάριο Ντράγκι, να τυπώσει λίγο παραπάνω χαρτί που λέγεται ευρώ για να το δώσουν στην Τουρκία.

          Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα -αφού, αναμένεται και συνέχεια- αλλά, υπό προϋποθέσεις. [...] Κατά τα λοιπά, συμφωνήθηκε -επίσης, υπό προϋποθέσεις- η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2016, ενώ δόθηκε η υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. (tvxs.gr)

Η “συμφωνία” μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση σε προηγούμενο άρθρο ότι “Οι πρόσφυγες είναι μόνο ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που πρέπει να το 'ξεφορτωθούν' μαζί με το υπόλοιπο 'άχρηστο' εργατικό δυναμικό.” (fa.ev/2015/11/)

Εκτός από τα λεφτά, οι Ευρωπαίοι υποκριτές υποσχέθηκαν την επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας. Ξαφνικά τα ξέχασαν όλα: την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πλήθος των ενδείξεων με βάση τις οποίες η Τουρκία υποστηρίζει υπογείως τους βάρβαρους τζιχαντιστές του ISIS.

Δεν θα'πρεπε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο από αυτούς που υποστήριξαν τους νεο-ναζί στην Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι κλόουν που διοικούν την Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία τυπώνουν βιβλία προπαγάνδας για μαθητές που αφηγούνται τον "θαυμαστό" κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βιβλία που περιγράφουν μια ιδανική ΕΕ που δεν υπάρχει: μια ένωση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, μια ένωση που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ανοιχτή στην διαφορετικότητα.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν υπήρξε ποτέ τέτοιος "παράδεισος" στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά ξέρουμε σίγουρα, ότι σήμερα πρόκειται για ένα παραμύθι.

When desperate people become bargain between EU and Turkey

globinfo freexchange

The EU "leaders" finally found the solution to the refugee problem: they will simply "dump" refugees in Turkey. How will they do it? Simply: they'll ask from Draghi to print some extra paper called "euro" to give it to Turkey.

From RT:

Turkey has signed an agreement with the EU at a summit in Brussels in which the country will help stem the flow of migrants to Europe in return for €3 billion ($3.18bn) of support and the reestablishing of talks on EU accession.

Key points of Turkey-EU refugee deal:

 1. The EU agrees to provide "an initial" €3 billion ($3.18bn) over two years for Turkey to better cater for the needs of 2.2 million Syrian refugees in the country.
 1. The EU promises to open a new chapter in negotiations regarding Turkey's EU ascension and to bring the country's standards in economic and financial policies up to scratch.
 1. The EU pledges to lift visa requirements for Turkish citizens in the Schengen zone by October 2016 once all the requirements set forth in the EU roadmap are met.


The "agreement" between the EU and Turkey verifies the estimation depicted in previous article: “The refugees is only an additional trouble which must be dumped with the rest of the 'useless' workforce.” (fa.ev/the-real-reason-west)

Apart from the money, the EU hypocrites also promised to renew talks concerning Turkey's accession. Suddenly they forgot it all: the violation of human rights, the numerous indications that Turkey indirectly supports the brutal ISIS jihadists.

We shouldn't expect anything better from those who supported neo-nazis in Ukraine. The problem is that the clowns who run the European empire still print books to manipulate school children concerning the "remarkable" European Union. Books that describe an ideal EU which does not exist: a union of solidarity between member states, a union that fully respects human rights and is open to diversity.

We can't say if there was ever such a "paradise" in the European continent, but we know that today it is certainly a nice fairy tale.

Iraqi MP: ISIS-smuggled oil flows through Turkey to international markets

Terrorist group Islamic State earns millions of dollars selling oil on the black market in Turkey, Iraqi MP and former national security adviser, Mowaffak al Rubaie told RT. He also revealed that wounded terrorists are being treated in Turkish hospitals.

In the last eight months ISIS has managed to sell ... $800 million dollars worth of oil on the black market of Turkey. This is Iraqi oil and Syrian oil, carried by trucks from Iraq, from Syria through the borders to Turkey and sold ...[at] less than 50 percent of the international oil price,” Mowaffak al Rubaie said in an interview with RT.

Now this either get consumed inside, the crude is refined on Turkish territory by the Turkish refineries, and sold in the Turkish market. Or it goes to Jihan and then in the pipelines from Jihan to the Mediterranean and sold to the international market.

Money and dollars generated by selling Iraqi and Syrian oil on the Turkish black market is like the oxygen supply to ISIS and it’s operation,” he added. “Once you cut the oxygen then ISIS will suffocate.

More:

Η ευθύνη για τις τράπεζες

του Κώστα Λαπαβίτσα

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι οικονομικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε με τέτοια ανικανότητα και κυνισμό που έχει αφήσει άναυδους ακόμη και αυτούς που περίμεναν τα χειρότερα. Αν έχει απομείνει ίχνος λογικής στη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η ανακεφαλαιοποίηση βασίστηκε σε πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ η οποία εκτίμησε ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 14,4 δις για να αντιμετωπίσουν το υποθετικό «κακό σενάριο» οικονομικών εξελίξεων για το 2015-17. Συγκεκριμένα, η Πειραιώς χρειάζεται 4,9 δις, η Εθνική 4,6 δις, η Alpha 2,7 δις και η Eurobank 2,1 δις. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Πειραιώς, με την Εθνική απο κοντά. Ο λόγος είναι η τεράστια συσσώρευση προβληματικών δανείων, τα οποία έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Το σχέδιο ήταν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες ιδιωτικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 4,4 δις. Το υπόλοιπο, μέχρι και 10 δις, θα συμπληρωνόταν από το ΤΧΣ με τα νέα δάνεια του τρίτου μνημονίου. Οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα έβρισκαν τα ιδιωτικά κεφάλαια κυρίως με ανταλλαγή ομολογιακών τίτλων και έκδοση νέων μετοχών. Η Εθνική ανακοίνωσε επίσης την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank, δηλαδή του πιο κερδοφόρου κομματιού της. Με το σχέδιο αυτό θα διασφαλιζόταν ο «ιδιωτικός» χαρακτήρας των τραπεζών και θα περιοριζόταν ο νέος δανεισμός από το κράτος.

Αυτοί ήταν οι υπολογισμοί των εγκεφάλων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Το αποτέλεσμα αποδείχθηκε πέραν κάθε φαντασίας, για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι οι πιθανοί μεγάλοι αγοραστές των νέων μετοχών δεν θα ήταν Έλληνες, δεδομένου ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι το απέκλειαν πρακτικά. Άρα ενδιαφέρον θα υπήρχε μόνο από διάφορα ξένα επενδυτικά ταμεία, όπως Brookfield, Fairfax, Wellington, Highfields, κοκ. Δηλαδή από τους μεγάλους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών που στοχεύουν αποκλειστικά στο βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση βιαζόταν να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του 2015. Το τρίτο μνημόνιο έχει ως προαπαιτούμενο - που ήδη ψήφισε η προηγούμενη Βουλή - την αποδοχή σχετικής οδηγίας της ΕΕ, η οποία επιτρέπει το «κούρεμα» των καταθέσεων σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης. Η οδηγία τίθεται σε ισχύ από 1/1/2016. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά υπέγραψε το νέο μνημόνιο, ήθελε πάση θυσία να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό λόγω των πολύ αρνητικών πολιτικών του επιπτώσεων.

Ο συνδυασμός νεοφιλελεύθερου δόγματος και πολιτικάντικης βιασύνης έφερε την καταστροφή. Οι τράπεζες επέλεξαν την τακτική του «ανοίγματος βιβλίου» για τις νέες μετοχές με την οποία καλείται ο πιθανός αγοραστής να δηλώσει συμμετοχή, αλλά η τιμή προσδιορίζεται στο τέλος, ουσιαστικά με την προαίρεση του αγοραστή. Στη περίπτωσή μας οι αγοραστές ήταν ό,τι χειρότερο κυκλοφορεί στις διεθνές αγορές. Πολύ φυσιολογικά, άδραξαν την ευκαιρία για να καταληστέψουν το κράτος, τους μικροεπενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τιμές που έδωσαν οι αγοραστές για τις νέες μετοχές κυμάνθηκαν από 0,01 μέχρι 0,04 ευρώ, δηλαδή υπήρξε κατάρρευση της τιμής των παλαιών μετοχών μέχρι και 97% και 98%! Η κατάρρευση της τιμής έφερε πλήρη εξαϋλωση του κεφαλαίου που είχαν επενδύσει οι μικρομέτοχοι και φυσικά των 40 δις που είχε επενδύσει το ΤΧΣ, δηλαδή ο ελληνικός λαός, στις προηγούμενες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Βέβαια τα 40 δις του ΤΧΣ είχαν ήδη υποστεί μεγάλες ζημίες στην πορεία του χρόνου, καθώς οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είχαν υποχωρήσει μέσα στην κρίση. Αλλά τώρα πλέον εξανεμίστηκαν οριστικά.

Οι «επενδυτές» - και όψιμοι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ – συνεισέφεραν συνολικά 5,1 δις. Μαζί με τις ανταλλαγές ομολόγων και τις άλλες δράσεις των τραπεζών, το επιπλέον ποσό που θα πρέπει να συνεισφέρει το ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά κάτω από τα 10 δις και κοντά στα 6 δις. Ήδη η Alpha και η Eurobank έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό και δεν θα χρειαστούν κεφάλαια από το ΤΧΣ. Οι βαθιά προβληματικές Πειραιώς και Εθνική είναι σε δυσκολότερη θέση και θα χρειαστούν τα 6 δις.

Με τις εξευτελιστικές τιμές των νέων μετοχών, η συμμετοχή του ΤΧΣ (δηλαδή του Δημοσίου) στο νέο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών θα είναι πια είτε αμελητέα, είτε σαφώς μειοψηφική. Πιο συγκεκριμένα, στη Eurobank θα είναι περίπου 2-3%, στην Alpha περίπου 10%, στην Εθνική ίσως 35% και στην Πειραιώς περίπου 25%. Οι ελληνικές «συστημικές» τράπεζες όντως θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, με τεράστια ζημία του Δημοσίου.

Τα ιδιωτικά αυτά χέρια είναι ότι πιο προβληματικό υπάρχει στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα. Ο τρόπος που θα κινηθούν ως ιδιοκτήτες το επόμενο διάστημα δεν έχει ακόμη διαφανεί. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν μεγάλους όγκους προβληματικών δανείων που, αν ξεπουληθούν σε τιμές ευκαιρίας, θα αποδώσουν κέρδη. Καλό θα είναι οι δανειολήπτες των τραπεζών να αρχίσουν να οργανώνονται και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Ακόμη καλύτερο θα είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι να προετοιμάζονται για μαζικές απολύσεις.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν καθόλου για τη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα χέρια κερδοσκόπων, η προοπτική της σταθερής και γρήγορης ανάπτυξης γίνεται απλώς ανύπαρκτη. Για μια χώρα όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η ανεργία είναι στο 26% και η οικονομία μπαίνει ξανά σε ύφεση, η εξέλιξη αυτή είναι τραγική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία είχε ανέκαθεν δύο στοιχεία τα οποία την καθιστούσαν διεθνώς υπολογίσιμη. Το πρώτο είναι ο εμπορικός στόλος, ο οποίος όμως στην ουσία είναι κοσμοπολίτικος παράγοντας και δεν έχει μεγάλες θετικές επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία. Το δεύτερο είναι οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια απόκτησαν διεθνή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Με το τρίτο μνημόνιο η Ελλάδα χάνει πλέον τον έλεγχο των τραπεζών.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα του οικονομικού παραλογισμού, δεδομένου ότι τα μνημόνια απέβλεπαν κατεξοχήν στην προστασία των τραπεζών. Η αποτυχία της μνημονιακής παράταξης είναι πλήρης και έχει ιστορική σημασία γιατί σηματοδοτεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε τελείως ασήμαντο παίκτη ακριβώς όταν η Τουρκία εμφανίζεται ως κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο εξευτελισμός και η κατάπτωση είναι πέραν πάσης περιγραφής. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και κάποια στιγμή θα αποδοθούν.

Πηγή:


Διαβάστε επίσης:
NSA has replaced mass phone surveillance program

The U.S. National Security Agency (NSA) on Sunday ended its mass phone surveillance program and replaced it with a focused and targeted domestic surveillance program. Under the new program, the NSA is prohibited from collecting telephone metadata in bulk under the post 9/11 Patriot Act, as it had been doing for years even after revelation by former NSA contractor Edward Snowden in 2013.

Instead, the NSA will have to make a request to relevant telephone companies and be granted a court order to get access to metadata records based on specific cases.

According to a statement by the Office of the Director of National Intelligence on Friday, the federal government will report annually to Congress and to the public the total number of orders issued and the number of targets of such orders.

Phone metadata include information such as phone numbers, as well as the time and length of calls. Conversation of calls are not included in the records.

The reform was a result of a new law passed in June and came more than two years after Snowden revealed the U.S. government's underground spying program, which triggered heated debates about privacy and national security.

After the terrorist attacks in Paris earlier this month, however, some Republican lawmakers were currently seeking further preservation of the bulk metadata collection program until 2017.

Source:

28 November, 2015

Proxy wars everywhere, the planet already in flames ...

The planet is full of serious conflicts and the definition of war probably needs to be redefined in our era

by system failure

We read and hear the term "proxy war" with an increasing frequency inside the blogosphere and through various analyses. Has the type of wars changed dramatically? Do we need to redefine the term "war"? It appears that after September 11, 2001 attacks the new type of the so-called "proxy wars" has been adopted not only by terrorists and groups of extremists, but even by the most powerful nations too.

War probably needs to be redefined in a sense that either it is not conducted directly by nations, or, nations themselves simulate methods more familiar to paramilitary groups, avoiding a full force conflict in open front. Moreover, the line between victory and defeat is not clear at all, and in most cases it is of less importance.

A list of recent proxy or proxy-type wars

After the 2003 invasion of Iraq, we meet the new type of wars more and more frequently. A short list includes:

 • The 2006 Lebanon War, which was actually a war between Israel and Hezbollah. Although many support that Israel has been defeated by a non-national army, the result remains controversial. The war is also considered sometimes as an Iran–Israel proxy conflict.

 • The continuous Gaza-strip war. A type of ongoing/interrupted war conducted by Israel. The cause of this ongoing conflict is often presented by the Western media as the Hamas aggression through rockets inside the Israeli territory. However, Israel exhibits always excessive violence causing the deaths of many Palestinian civilians, while blocking humanitarian aid, which shows that there is an intention of ethnic cleansing in this overpopulated small piece of land and its final occupation by Israel.

 • The war in Afghanistan. After the US invasion and their allies at the beginning of the previous decade, the type of war in Afghanistan has changed dramatically. It appears that the US are seeking a way to withdraw forces from another dead-end war, which turns out to be extremely costly and inexpedient. The US are currently using Afghanistan as one of the experimental fields for a new type of war through Unmanned Aerial Vehicles known as drones. Although this type of war supposedly conducted against specific targets (dangerous terrorists), there is plenty of evidence about the high inaccuracy of these systems causing the death of many innocents.

 • The war in Syria. The Western official position propagated by the mainstream media, is that the war was caused by the brutal Assad regime during the Arab spring. The reality is that this is another proxy war by the Western puppets against the Russian influence in the East Mediterranean and Iran, by trying to throw from power their strongest ally in the area. The proxy war is conducted by the US and its allies in the area (mostly Turkey and Saudi Arabia), who indirectly support ISIS through various ways. The chaotic situation can also be proved by the fact that Turkey is exploiting it, to promote its independent agenda, conducting parallel proxy wars.

 • The Ukraine conflict. A proxy war against Russia by the West, next to the Russian borders. Behind the color revolutions, one can always find US financed organizations. The Western allies would not dare to face directly the Russian army. In the Ukraine conflict one could find private armies of mercenaries. The most stupid action by the Western puppets was to support neo-nazis against the local Russian populations. This was something that exposed their real intention, which is to encircle Russia through puppet regimes who would permit the Western military presence in their territories.

 • The Libyan War. Another proxy war by the West through the Arab Spring to throw an undesirable regime. The war brought absolute mess inside the country and increased the arc of the Islamic extremism throughout north Africa to Iraq and Syria. Although it can be considered a "preventive" proxy war to destabilize regimes that could offer an opportunity to Russia to expand its influence in the wider Mediterannean, it could be also considered a preventive action against the Chinese economic expansion in the entire African continent, according to some analysts. Eric Draitser of StopImperialism.org, points that Libya needs to be understood as the staging ground for a continent-wide destabilization all throughout the North Africa and West Africa region for the purposes of preventing China from consolidating its position and providing Africa with an alternative development model. These countries understand that they are enslaved by debt, enslaved by corporate capital to the West, that their independence is nominal at debt and they see in China a potential alternative development path. That is what the US and its allies have to crush, and terrorism is one of the ways that they are doing that. (fa.ev/from-paris-to-syria-libya) Boko Haram fits perfectly in this plan.

 • Russia vs Turkey. In reality we have already an indirect conflict between two major players in the East Mediterranean and the Middle East. Turkey exploits the chaos in Syria to enhance the Syrian Turkomans and fulfill Erdogan's dreams for territorial and influential expansion in the wider Middle East. The Russian intervention is a big barrier against these ambitions. The recent incident with the downed Russian jet by the Turkish forces marks the start of a small scale conflict between the two countries. The Russians responded by bombing a Turkish convoy allegedly carrying weapons to militants in Syria.

 • Turkey vs Kurds. Turkey also exploits the current chaos and tries to crush Kurdish resistance. One of the reasons that supports ISIS is to use it against the Kurds. It is a sub-proxy war by Turkey in the area according to its own agenda. The US are probably not very happy with that, because they want to use ISIS in full force against Assad and consider Kurds as allies.

 • Conflicts in Caucasus - Xinjiang China. Another type of proxy wars by the US and the West in an effort to destabilize the two major opponents in the global arena: Russia and China. Turkey exploits also this situation to expand its influence in regions far from the Turkish territory, using the advantage of the related Turkic minorities. Russia has another reason to see Turkey as a threat, despite the common economic interests between the two countries.

 • The Yemeni Civil War. A proxy war by the US against the forces supported by Iran, in an effort to throw another friendly-to-Iran regime. Saudi Arabia and other allies are used for this war with the US providing indirect assistance.

 • Paris attacks, other attacks in Western soil. It is the new type of a full asymmetric war conducted by Islamic extremists inside Western urban areas. The West discovered that it has to face an unprecedented situation which seems to be very difficult to confront: suicide bombings. Although this situation has proven that the US imperialism has lost the control of its creation called ISIS, these attacks are quite convenient for the implementation of the new conditions that include the gradual elimination of the civil liberties inside the Western societies.

Old-fashioned wars extremely costly and inefficient

It appears that direct wars between nations are extremely costly and inefficient in our days. The increasingly complex environment in the multi-polar world is not suitable for full-scale conflicts. The continuous armament even of less important regional powers, is another preventing factor towards this perspective.

According to the new perception, victory in a war is of less importance. What matters is to achieve specific goals that have been set. The United States were the pioneers of this strategy since the end of WWII, as they managed to fulfill specific goals, increasing substantially their global influence without actually winning any war!

But the ultimate victims are real and always the same. Thousands of innocents who lose their lives, or, being forced to abandon their homes, their countries, towards a totally uncertain future. In the "unofficial" proxy wars conducted by powers behind the scenes, there is no need of respect to human rights. Thousands can be killed, tortured, or, displaced, without these crimes could ever be punished.

27 November, 2015

Morales: West creates terrorism to topple anti-imperialist governments

Bolivian President Evo Morales says the Western powers create terrorism in an attempt to unseat governments which are against imperialism, warning, however, that such a policy would backfire.

Morales made the remarks in an interview with Iran’s Spanish-language television channel Hispan TV in the Iranian capital city of Tehran.

The Bolivian leader said the Western states create terror threats and provide financial support to terrorists, who serve as their proxies, in a bid to depose anti-imperialism heads of state and governments.

Touching on the recent deadly terror attacks in the French capital city of Paris, he said the United States fuels such terror activities with the aim of “inflicting damage on human life.”

On November 13, assailants struck at least six different venues in and around Paris, leaving 130 people dead and over 350 others wounded. In a statement the day after, the Takfiri Daesh terrorist group claimed responsibility for the fatal assaults.

The Bolivian president further noted that some Western states resort to military intervention whenever they face economic woes, citing the developments in Libya as an example.

Countries are capable of resolving their problems and there is no need for foreign intervention like what the North America is doing, he added.

Source:


Related:

26 November, 2015

Turkey has destroyed Russia’s hope of Western cooperation

A friend, George Abert, suggested a reason why the Turks shot down the Russian fighter-bomber over Syria. The Russians have a technology that they recently demonstrated against the newest US missile cruiser and Israel’s US jet fighters. The technology shuts down the communication systems of hostile forces, leaving them blind. He wonders if the Russian aircraft was shot down in order to encourage the Russians to use its unknown technology whenever Russian aircraft are in the vicinity of NATO and Israeli aircraft. He bets that the US has sent every Raven and ELINT specialist to the area in hopes that Russia’s use of the technology will allow them to learn enough about the system to duplicate it or learn how to block it.

by Paul Craig Roberts

Turkey’s unprovoked shoot-down of a Russian military aircraft over Syria raises interesting questions. It seems unlikely that the Turkish government would commit an act of war against a much more powerful neighbor unless Washington had cleared the attack. Turkey’s government is not very competent, but even the incompetent know better than to put themselves into a position of facing Russia alone.

If the attack was cleared with Washington, was Obama bypassed by the neocons who control his government, or is Obama himself complicit? Clearly the neoconservatives are disturbed by the French president’s call for unity with Russia against ISIL and easily could have used their connections to Turkey to stage an event that Washington can use to prevent cooperation with Russia.

Washington’s complicity is certainly indicated, but it is not completely out of the question that the well-placed Turks who are purchasing oil from ISIL took revenge against Russia for destroying their oil tanker investments and profitable business. But if the attack has a private or semi-private origin in connections between gangsters and military, would Turkey’s president have defended the shoot-down on such spurious grounds as “national defense”? No one can believe that one Russian jet is a threat to Turkey’s security.

Don’t expect the presstitutes to look into any such questions. The presstitutes, such as the BBC’s Moscow correspondent Sarah Rainsford, are spinning the story that the loss of the Russian aircraft, and earlier the airliner, proves that Putin’s policy of air strikes against iSIL has backfired as Russians are not safer.

The responses to the shoot-down are also interesting. From what I heard of Obama’s press conference, Obama’s definition of “moderate Syrian rebels” includes all the extremist jihadish groups, such as al Nursa and ISIL, that are the focus of the Russian attacks. Only Assad is an extremist. Obama, following the neocon line, says that Assad has too much blood on his hands to be allowed to remain president of Syria.

Obama is not specific about the “blood on Assad’s hands,” but we can be. The blood is the blood of ISIL forces fighting the Syrian army. Obama doesn’t refer to the blood on ISIL’s hands, but even the presstitutes have told us the horror stories associated with the blood on ISIL’s hands, with whom Obama has allied us.

And what about the blood on Obama’s hands? Here we are talking about a very large quantity of blood: the blood of entire countries—Libya, Afghanistan, Yemen, Syria, and the blood that Obama’s puppet government in Kiev has spilled of the ethnic Russian inhabitants of Ukraine, not to forget the Palestinian blood spilled by Israel using US supplied weapons.

If the blood on Assad’s hands disqualifies Assad from office, the much greater quantity on Obama’s hands disqualifies Obama. And Cameron. And Hollande. And Merkel. And Netanyahu.

Throughout the entire Washington orchestrated conflicts in the Middle East, Africa, and Ukraine, the Russian government has spoken reasonably and responded in a diplomatic manner to the many provocations. The Russian government relied on European governments realizing that Europe does not benefit from conflicts generated by Washington and separating themselves from a policy that is against their interests. But Europe proved to be a collection of American vassals, not independent countries capable of independent foreign policies.

In its campaign against ISIL in Syria, the Russian government relied on the agreement made with NATO countries to avoid engaging in the air. Now Turkey has violated this agreement.

I will be surprised if the Russian government any longer places any trust in the words of the West and any hope in diplomacy with the West. By now the Russian government and the Russian people will have learned that the Wolfowitz doctrine means what it says and is in force against Russia.

From the Ukrainian attack on Crimea’s power supply and the blackout that is affecting Crimea, the Russian government has also learned that Washington’s puppet government in Kiev intends further conflict with Russia.

Washington has made it clear from the beginning that Washington’s focus is on overthrowing Assad, not ISIL. Despite the alleged attack on France by ISIL, the US State Department press spokesperson, Admiral John Kirby, said that Russia cannot be a member of the coalition against ISIL until Russia stops propping up Assad.

To the extent that the shoot-down of the Russian military aircraft has a silver lining, the incident has likely saved the Russian government from a coalition in which Russia would have lost control of its war against ISIL and would have had to accept the defeat of Assad’s removal.

Each step along the way the Russian government has held strong cards that it did not play, trusting instead to diplomacy. Diplomacy has now proven to be a deadend. If Russia does not join the real game and begin to play its strong cards, Russia will be defeated.

Source:

Lavrov: Turkish planes violate Greece's airspace some 1,500 times a year

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov after talks with his Turkish counterpart Mevlut Cavusoglu said that Moscow isn't planning any war on Turkey

Lavrov expressed the hope that “such encroachments implying intrusion into Syrian territory, the territory of a sovereign state, will not go on.”

Yesterday’s attack against our plane and the whole situation is not to be used for pushing through the idea of a no-fly, buffer zone by hook or by crook.”

He pointed out that Turkish planes violate Greece's airspace some 1,500 times a year.

The official stressed that the recommendations to Russian citizens not to visit Turkey is not revenge, and it's based on the assessment of the terrorist threat.

As for the recommendations to our citizens not to visit Turkey, this is not revenge, this was not the off-the-cuff decision,” he said. “We assessed the presence of the terrorist threat in Turkey without bias.”

More:

Business as usual με το αίμα των αθώων

Αύξηση των στρατιωτικών και αμυντικών δαπανών κατά 50 δισ. δολάρια αναμένεται έως το 2019 από τις χώρες της ΕΕ, λόγω της τρομοκρατικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης επανεξετάζουν τους προϋπολογισμούς τους με στόχο την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την ενίσχυση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Ενδεικτικά η Γερμανία σχεδιάζει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 8 δισ. ευρώ και η Μεγάλη Βρετανία κατά 12 δισ. λίρες.

Κατά 1 δισ. θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες η Ιταλία, ενώ η Γαλλία ήδη ακύρωσε τις περικοπές στο προσωπικό του στρατού και κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία.


Η Τουρκία στρίμωξε τον εαυτό της στη δύσκολη θέση

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας θα ψυχρανθούν πολύ, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα

Για το ρωσικό βομβαρδιστικό που καταρρίφθηκε το πρωί της 24 Νοεμβρίου από τουρκικό μαχητικό, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Su-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από το έδαφος της Συρίας. Ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας «πισώπλατη μαχαιριά, την οποία έδωσαν συνεργοί των τρομοκρατών».

Το τελευταίο διάστημα είχαν γραφτεί πολλά στον Τύπο, αφού οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κυρίως λόγω της απόφασης της Μόσχας να εγκαταλείψει τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα μετέφερε μέσω της Μαύρης θάλασσας φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη. Το Δεκέμβριο του 2014 η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε την παραίτηση από αυτό το πρόγραμμα και την έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία για την κατασκευή νέου αγωγού, του Turkish Stream, ο οποίος θα περνούσε και αυτός από τη Μαύρη θάλασσα. Οι επαφές για το σχέδιο αυτό είχαν παγώσει τον τελευταίο καιρό, λόγω διαφωνιών σχετικά με την τιμή του αερίου.

Το πετρέλαιο του ISIS

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Αβαντκόφ, καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), ειδικό στα τουρκικά θέματα, τώρα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ενδεχόμενη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τον South Stream, λόγω του περιστατικού, το οποίο αποδεικνύει πρωτίστως την έλλειψη στρατηγικού οράματος από τους τούρκους πολιτικούς. Μιλώντας στη RBTH, ο ειδικός ανέφερε ότι «η Άγκυρα δεν κατανοεί πως ένα στρατηγικό πρόγραμμα όπως ο South Stream θα επέτρεπε στην Τουρκία να ελέγχει την Ευρώπη με τη βαλβίδα του φυσικού αερίου και θα της έδινε εντελώς διαφορετικές δυνατότητες». Ωστόσο, αντί αυτού, η Τουρκία επιλέγει κάποια μικρά κέρδη τακτικού χαρακτήρα.

Ο ειδικός τονίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε λίγο καιρό μετά την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών σε αυτοκινητοπομπές μεταφοράς πετρελαίου και διυλιστήρια που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ενδεχομένως θα πλήξει τα συμφέροντα ενός μέρους του τουρκικού κατεστημένου, το οποίο είχε οφέλη από το εμπόριο πετρελαίου με το ΙΚ. Ο Αβατκόφ θεωρεί πως το περιστατικό αυτό καταδεικνύει ότι είναι αδύνατο για τη Ρωσία να οικοδομήσει φυσιολογική συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της ασφάλειας και γεωπολιτικής, και προβλέπει μια σκληρή αντίδραση από τη Μόσχα.

Οχι υπέρμετρα σκληρή αντίδραση

Εν τω μεταξύ, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αττάλεια και τη συνάντηση εκεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν όλες τις δυνατότητες για να διευθετήσουν τις υπάρχουσες διαφωνίες. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν επρόκειτο να επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά πλέον είναι απίθανο αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί. Επίσης, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέμεναν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Νοεμβρίου, αλλά μετά το γεγονός με το αεροσκάφος Su-24 ο υπουργός ακύρωσε αυτή την επίσκεψη.

Ωστόσο, αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το συμβάν με το ρωσικό αεροσκάφος θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των ρωσο-τουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Σότνικοφ από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το περιστατικό αυτό φυσικά θα επιδεινώσει για ένα ορισμένο διάστημα τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Θα υπάρξουν επιπλοκές και διαμαρτυρίες της ρωσικής πλευράς το προσεχές διάστημα. Ταυτόχρονα όμως, δεν προβλέπει ρήξη των σχέσεων των δυο χωρών και δεν πιστεύει ότι τα οικονομικά προγράμματα θα καταστούν θύμα του περιστατικού αυτού.

Η Ρωσία δεν έχει ως προτεραιότητα μια υπέρμετρα σκληρή αντίδραση, ανέφερε στη RΒΤΗ ο Μπορίς Καγκαρλίτσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων. Όπως υποστηρίζει, «το πόσο σκληρή θα είναι η απάντηση της Μόσχας δεν θα καθοριστεί καν από τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά από το πώς βλέπει το Κρεμλίνο το μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση». Υπό το πρίσμα αυτό, ο ειδικός θεωρεί ότι η Ρωσία απ’ όλες τις επιλογές αντίδρασης θα διαλέξει τη λιγότερο σκληρή.

Υπάρχει ωστόσο η άποψη ότι η Τουρκία πιθανόν να μην εξασφαλίσει τόσο εύκολα την υποστήριξη της Δύσης στη σημερινή κατάσταση. Ο Μπεχλούλ Οζκάν, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, είπε στη RBTH ότι «στο διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία στρίμωξε η ίδια τον εαυτό της στη δύσκολη θέση». Η Τουρκία κατέρριψε αεροσκάφος, το οποίο βομβάρδιζε ομάδες τζιχαντιστών, τη στιγμή που μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, άλλαξε στη Δύση η στάση απέναντι στις ριζοσπαστικές ομάδες. Τώρα, σημειώνει ο ειδικός, προκύπτει το ζήτημα των σχέσεων αυτών των ομάδων με την Τουρκία.

Πηγή:

Over 1,000 people killed by police since the beginning of 2015

Police have killed over 1,000 people in 2015, and about 20 percent of those killed were completely unarmed.

As of Monday evening, U.S. police had killed 1,024 people since the start of the year, according to The Counted, a continuously updated database of U.S. police killings maintained by The Guardian. Of the total, 203 victims of police were unarmed.

In November alone police killed 10 unarmed males, including Jamar Clark, the 24-year-old man whose death led to in ongoing protests in Minneapolis, and Jeremy Mardis, a six-year-old who was shot by police in Louisiana during a chase. (Body camera footage showed that the two officers involved in Mardis’ death fired recklessly into the car driven by Chris Few, the boy’s father, who was also injured in the incident. The two officers have been arrested.)

Despite claims America’s police forces need to be highly armed in order to defend themselves against a “war on cops,” just 34 police were fatally shot and three others died of assault in the line of duty so far this year, according to the Officer Down Memorial Page, which tracks police deaths in the United States.

Barring a sudden spate of violence in the final days of this year, police killings appear to be down from 2014, when 47 police were fatally shot in the line of duty. Radley Balko, a criminal justice blogger at the Washington Post, argued that the raw data on police fatalities is deceptive and makes this line of work seem even more dangerous than it really is. In a comparison of the number of dead officers to the total population, he noted that, “by this measure 2015 is shaping up to be the second safest year for police ever, after 2013.”

The data provided by projects such as The Counted is crucial because the federal government does not keep a comprehensive database of police killings. In October, The Guardian compared crowd-sourced data like their database with the FBI’s official data on police killings in 2014, and found that several widely-reported victims of police violence were missing from the FBI’s data, including Eric Garner, Tamir Rice and John Crawford. Of the 18,000 law enforcement agencies in the U.S., only 224 reported data to the FBI.

Source:

Oι υπόγειες σχέσεις Τουρκίας και ISIS

«Παιχνίδια παραφροσύνης» τα χαρακτήρισε ο αρθρογράφος της Hurriyet Γιουσούφ Κανλί - «πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» ήταν η πολύ πιο σκληρή εκδοχή που επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi από την Τουρκία στην συριακή μεθόριο και η κατακόρυφη κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις υπόγειες σχέσεις της Αγκυρας με τον ISIS και, κυρίως, το σκέλος που αφορά τον εξοπλισμό και την χρηματοδότηση των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους.

«Εχει δίκιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας την Τουρκία συνεργό των τρομοκρατών;», ρωτά ο αρθρογράφος του Guardian Martin Chulov, και προς απάντηση παραθέτει συγκεκριμένα, και αποδεδειγμένα, στοιχεία και γεγονότα των τελευταίων ετών.

«Η σχέση που κατήγγειλε ο ρώσος πρόεδρος μετά την κατάρριψη του μαχητικού είναι περίπλοκη και περιλαμβάνει συγκεκριμένους δεσμούς τούρκων αξιωματούχων με υψηλόβαθμους παράγοντες του ISIS», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες του πολέμου η Τουρκία ήταν το κράτος εκείνο που είχε την πιο ενεργό εμπλοκή και τα μεγαλύτερα διακυβεύματα στην εκστρατεία κατά του Ασαντ απ΄ όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής.

«Τα τουρκικά σύνορα ήταν η κύρια οδός για τους, πάσης φύσεως και προέλευσης μαχητές, που ήθελαν να εισέλθουν στη Συρία», γράφει ο Guardian. «Οι στρατιωτικές της βάσεις της χώρας χρησιμοποιούνταν για τη διανομή όπλων και την εκπαίδευση των ανταρτών μαχητών.

Η κίνηση ήταν επίσης μεγάλη και στα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας Πολλοί, εαν όχι όλοι, από τους 15.000 με 20.000 ξένους μαχητές του ISIS έφθασαν στα συριακά εδάφη είτε μέσω των αεροδρομίων της Κωνσταντινούπολης και των Αδάνων είτε μέσω των μεσογειακών λιμανιών της χώρας.

Η μαζική αυτή εισροή μαχητών προσέφερε γόνιμο έδαφος στους συμμάχους του Ασαντ, πολύ πριν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, να διακηρύσσουν ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ISIS.

Από τα μέσα του 2012, όταν οι τζιχαντιστές άρχισαν να ταξιδεύουν προς τη Συρία, η παρουσία τους ήταν εμφανής σε όλα τα σημεία της διαδρομής προς τα σύνορα: Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στις νότιες πόλεις Χατάι και Γκαζιαντέπ, οι οποίες και οι δυο βρίσκονται σε κομβικά σημεία, και στα χωριά των συνόρων.

Οι ξένοι μαχητές που πήγαιναν στα μέτωπα του πολέμου ακολουθούσαν σταθερά αυτές τις διαδρομές μέχρι και τα τέλη του 2014 όταν, μετά από την κλιμάκωση τη πίεσης Ευρωπαϊκης Ενωσης και ΗΠΑ προς την Τουρκία, άρχισαν συντονισμένες προσπάθειες για να ανακόπτεται η πορεία τους και να γυρίζουν πίσω.

Μέχρι τότε, όμως, το ISIS, είχε ήδη γίνει κυρίαρχη δύναμη σε τμήματα της ανατολικής και της βόρειας Συρίας. Είχε ενσωματώσει τις κατακερματισμένες, άνευ ιδεολογικής συγκρότησης, φράξιες της συριακής αντιπολίτευσης και ισλαμικών ομάδων που είχαν υποστηριχθεί από την Τουρκία και διασφάλιζαν ότι οποιαδήποτε διακυβέρνηση κι εάν προέκυπτε από τα ερείπια της Συρίας ουδεμία σχέση θα είχε με τους αρχικούς στόχους της επανάστασης.

Η συνάθροιση αυτή σήμανε συναγερμό στην ευρωπαϊκή διπλωματία, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τουρκική ηγεσία βλέπει με συμπάθεια τους συντηρητικούς ισλαμιστές που συνέρρεαν στην περιοχή για να πολεμήσουν τον Ασαντ - τον Ασαντ, που ήταν φίλος του Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011. «Μετα απο εκεινα τα γεγονότα έγινε εχθρός», σημειώνει δυτικός αξιωματούχος τονίζοντας: «Ο Ερντογάν είχε επιχειρήσει να γίνει ο μέντορας του Ασαντ. Αλλά μετά την μεγάλη καταστολή των διαδηλώσεων ένιωσε προσβεβλημένος. Κι έτσι φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

Οσο η Συρία κατέρρεε, η Τουρκία διπλασίαζε την στήριξή της σε μια σειρά απο ομάδες ανταρτων, αλλά την ίδια ωρα άρχισε να αναγνωρίζει ότι οι τζιχαντιστές πoυ περνούσαν από το έδαφός της ήταν μια σοβαρή απειλή.

Παρά αυτή τη στροφή όμως, οι δεσμοί της Τουρκίας με κάποια τμήματα του ISIS συνέχισαν να αναπτύσσονται. Τούρκοι επιχειρηματίες έκλειναν προσοδοφόρες συμφωνίες με τους λαθρέμπορους πετρελαίου του Isis, στέλνοντας έτσι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα στα ταμεία της τρομοκρατικής οργάνωσης και παίροντας τη θέση της Συρίας ως ο μεγαλύτερος πελάτης της. Τα δύο τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμα στελέχη του Isis έχουν δηλώσει στον Guardian ότι η Τουρκία προτιμά να μένει έξω από τον δρόμο τους και σπάνια έχει αντιπαρατεθεί ευθέως μαζί τους.

Στους κύκλους των υπηρεσιών πληροφοριών η ανησυχία εντάθηκε. Οι δεσμοί αυτοί ξεπερνούσαν πια το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» και πολύ δυσκολα μπορούσαν να αιτιολογηθουν ως μια κατά συνθήκη συμμαχία. Οι φόβοι εντάθηκαν το Μάιο, όταν σε επιδρομή κομάντο των ΗΠΑ στην αντολική Συρία σκοτώθηκε ο Αμπού Σαγιάφ, ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για το εμπόριο πετρελαίου του Isis.

Στους σκληρούς δίσκους που κατείχε ο Σαγιάφ εντοπίστηκαν στοιχεία που αποκάλυψαν διασυνδέσεις ανώτερων παραγόντων του ISIS με τούρκους αξιωματούχους. Στις αναφορές που εστάλησαν σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο υπήρχε η προειδοποίηση πως οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές πολιτικές συνέπειες».

Λίγο αργότερα, η Τουρκία άνοιξε νέο μέτωπο κατά του PKΚ. Ταυτόχρονα, επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τη βάση τους στο Ινκιρλίκ για επιδρομές κατά του ISIS, δεσμευόμενη ότι θα εμπλακεί και εκείνη στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης. Εκτοτε τα Τουρκικά μαχητικά φέρονται να κάνουν επιθέσεις αποκλειστικά κατά στόχων του PKK εντός των συνόρων της και στη Συρία, όπου το YPG, στρατιωτικός σύμμαχος του ΡΚΚ, εμφανίζεται ως η μόνη αποτελεσματική δύναμη μάχης κατά του ISIS, επιχειρεώντας υπό την κάλυψη των αμερικανικών μαχητικών.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι οι Κούρδοι, - ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία - αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας από ότι το ISIS. Παρ' όλα αυτα η νατοϊκη Τουρκία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος από την Ευρώπη. Οι αμερικανοί και οι βρετανοί δείχνουν λιγότερο ερωτευμένοι μαζί της πλέον, αλλά δεν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν και πολλά γι αυτό. Η ανησυχία αμφοτέρων είναι πως η όποια διαφορετική κίνησή τους θα μπορούσε να προσθέσει μια ακόμη μεταβλητή σε μία ήδη ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, όπου συμμαχίες, στρατηγικές και παρενέργειες αλλάζουν συνεχώς.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να τα ελέγχει όλα», λέει υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος. «Ομως, ο έλεγχος τους έχει ξεφύγει πια. Το ISIS έγινε μπούμερναγκ που τους χτύπησε στην καρδιά της Αγκυρας (με την διπλή βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου) κι αυτό θα τους στοιχειώνει για πολύ καιρό».

Πηγή:

25 November, 2015

Οι αδίστακτες ελίτ κατασκευάζουν τους νέους εχθρούς

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.”
                                                                                                             Κ. Π. Καβάφης

του system failure

Πώς συνδέονται οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με την Ελλάδα και την κατεστραμμένη της οικονομία; Η πιο προφανής απάντηση που θα έδινε κάποιος, είναι ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τα κύματα των προσφύγων μέσα στα οποία διεισδύουν τζιχαντιστές και από κει στην καρδιά της Ευρώπης. Αλλά υπάρχει ένας βαθύτερος συσχετισμός μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας ως αποτέλεσμα του Ελληνικού νεοφιλελεύθερου πειράματος.

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως τις δεκαετίες του 50, 60 και 70, οι Δυτικές ελίτ είχαν στη διάθεσή τους έναν έτοιμο και χρήσιμο εχθρό, αυτόν του Σοβιετικού Κομμουνισμού. Ο εχθρός αυτός ήταν απαραίτητος προκειμένου να επιδεικνύεται ως παράδειγμα προς αποφυγή και να αναδεικνύεται η υποθετική υπεροχή του Δυτικού τρόπου ζωής. Ένας τρόπος ζωής που βασίστηκε στις πολυδιαφημισμένες ατομικές ελευθερίες, την απεριόριστη οικονομική δραστηριότητα και την μαζική κατανάλωση.

Οι επιχειρήσεις προβοκάτσιας που οργανώνονταν κυρίως από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη (Gladio στην Ιταλία, Κόκκινη Προβιά στην Ελλάδα κ.λ.π.), είχαν ως στόχο τον αποκαλούμενο Αριστερό εξτρεμισμό και απώτερο σκοπό να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά οποιουδήποτε τολμούσε να αμφισβητήσει την Δυτικοποίηση της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, δεν υπήρχε πια το αντίπαλο δέος. Η Δύση έπαιζε μόνη της το παιχνίδι στην παγκόσμια αρένα. Το τραπεζικό-κορπορατικό κατεστημένο ήταν ελεύθερο να διεξάγει πολέμους οπουδήποτε και οποτεδήποτε, προκειμένου να εκτοξεύσει τα κέρδη του. Όλοι φαινόταν να είναι ευχαριστημένοι (εκτός από εκείνους που κατέστρεψαν οι πόλεμοι της Δύσης), μέσα από την οικονομία της φούσκας και την πλασματική ευημερία. Αλλά δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ, ως συνήθως.

Μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. Το Δυτικό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να επιβάλλει τις νέες συνθήκες. Καθώς οι ελίτ σπάνε το κοινωνικό συμβόλαιο, η ανάγκη για περισσότερα μέτρα καταστολής μέσα στις αυξανόμενα στρατιωτικοποιημένες Δυτικές κοινωνίες, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αλλά ο παλιός εχθρός δεν υπήρχε πια. Έπρεπε να κατασκευαστεί ένας νέος. Οι νέοι βάρβαροι έκαναν το θεαματικό τους ντεμπούτο το πρωί της Τρίτης, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Αυτό ήταν ότι χρειάζονταν οι ελίτ για να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, η πρωτοφανής ανεργία, οι δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στο Ελληνικό πείραμα, δεν αποτελούν αστοχίες. Είναι το νέο μοντέλο που έχει σχεδιαστεί με επιμέλεια για να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Δύση. Πώς θα μπορούσαν οι Δυτικές κοινωνίες να ανεχθούν τόσο δραματικές αλλαγές ενάντια σε όλα όσα κατέκτησαν με τόσες θυσίες στο παρελθόν; Η απάντηση είναι απλή: οι ελίτ έπρεπε να κατασκευάσουν ένα νέο μπαμπούλα, πιο τρομακτικό από οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν.

Πώς, λοιπόν, οι βάρβαροι τζιχαντιστές γίνονται χρήσιμοι και απαραίτητοι για τις ελίτ στην εποχή μας; Τουλάχιστον με τρεις τρόπους:

Πρώτον: αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από τον αληθινό εχθρό, που είναι οι ίδιες οι ελίτ, οι οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες τόσο για τους πολέμους και το χάος στη Μέση Ανατολή, όσο και για τις νέες συνθήκες που απορρέουν από το Ελληνικό πείραμα.

Δεύτερον: γίνονται το πρόσχημα για περισσότερα μέτρα καταστολής μέσα στις Δυτικές κοινωνίες, χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η εξάλειψη των - πολυδιαφημισμένων κατά το παρελθόν - ατομικών ελευθεριών. Σταδιακά, κανένας δεν θα μπορεί να διαδηλώνει ενάντια στη λιτότητα, καθώς αυτό θα απαγορεύεται στο όνομα της ασφάλειας από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τρίτον: αυξάνουν τη δύναμή τους οι ακραίοι εθνικιστές και φασίστες. Αυτοί που αποτελούν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για τις ελίτ και το χρησιμοποιούν κάθε φορά που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή από πάνω τους. Στην συγκεκριμένη περίοδο είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι καθώς είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη βρόμικη δουλειά, δηλαδή να διώξουν το "περιττό φορτίο" των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων, αλλά, και να αντιμετωπίσουν την Αριστερή απειλή που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια για την επιβολή των νέων συνθηκών.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποσπαστούν από τον πραγματικό πόλεμο και να στραφούν εναντίον των Μουσουλμάνων.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε θα τολμούσε να αμφισβητήσει τις νέες συνθήκες, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα των παπαγάλων του συστήματος, οι οποίοι θα είχαν στη διάθεση τους έτοιμη την στερεότυπη απάντηση: αυτό είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε. Αποδεχθείτε τις νέες συνθήκες, ή, σας περιμένει το χάος. Στην ουσία, πρόκειται για μια έμμεση απειλή: αν δεν κάτσετε φρόνιμα σας περιμένει ο μπαμπούλας του ISIS.

Σε μια ακραία έκδοση του "θαυμαστού καινούργιου κόσμου" που προετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον, ερήμην μας, δεν θα επιτρέπεται ούτε καν να του ασκούμε κριτική, ή, να τον αμφισβητούμε. Η δικαιολογία θα είναι πάντα η ίδια: η κριτική μπορεί να παρακινήσει τους εξτρεμιστές σε νέες τρομοκρατικές ενέργειες ...

Διαβάστε επίσης:

Bάρβαροι - ανόητοι - υποκριτές ...

Ο πραγματικός λόγος που η Δύση δεν θέλει τους πρόσφυγες στα εδάφη της

Η γέννηση και η εδραίωση του σημερινού ISIS

του Άρη Χατζηστεφάνου

Το εάν ο ISIS έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τμήματα των πληθυσμών που καταλαμβάνει και το κατά πόσον η Δύση είναι πλέον σε θέση να ελέγξει το δημιούργημά της, ή θα συνεχίσει να το βλέπει να γιγαντώνεται εκτός ελέγχου είναι τα δύο μεγάλα ερωτήματα σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2015 το BBC έκανε το «λάθος» να αναθέσει στην εταιρεία ORB μια δημοσκόπηση στη Συρία. Έκτοτε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και το ίδιο το BBC προσπαθούν να το ξεχάσουν. Όπως αποδείχθηκε το 82% των Σύρων πιστεύει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι δημιούργημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το δείγμα προέρχεται και από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS και της οργάνωσης Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Τα στοιχεία που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στη δημοσιότητα για την πραγματική ιστορία του ISIS δείχνουν να βεβαιώνουν αυτή την αντίληψη των Σύρων.Οι ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία του ISIS προκύπτουν αμέσως μετά την αμερικανική εισβολή και κατάληψη του Ιράκ, που αποσταθεροποιεί την ευρύτερη Μέση Ανατολή ενώ παράλληλα πυροδοτεί το εμφυλιακό κλίμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικά χρόνια αργότερα το Ισλαμικό κράτος θα καταφέρει να προσεταιριστεί τμήματα του παλαιού μπααθικού κατεστημένου και κυρίως στρατιωτικούς του Σαντάμ Χουσεϊν που θα το βοηθήσουν σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και γενικότερης στρατηγικής.

Το κομβικό σημείο όμως για τη γέννηση του σημερινού ISIS είναι η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η Γαλλία επιστρέφουν επισήμως στην πολιτική της δεκαετίας του ’80 με την οποία η Δύση εξόπλιζε, χρηματοδοτούσε ή ανέχονταν ακραίες ισλαμικές ομάδες ως ανάχωμα σε αριστερά ή κοσμικά στοιχεία (Αλγερία, Παλαιστίνη, Τουρκία, Αφγανιστάν). Συγκεκριμένα στη Λιβύη ο οπλισμός καταλήγει σε τοπικές οργανώσεις που συνδέονται άμεσα με την Αλ Κάιντα αλλά και σε χιλιάδες μισθοφόρους που καταφθάνουν στην περιοχή για να πολεμήσουν το καθεστώς του Καντάφι (αντίστοιχες ομάδες μισθοφόρων χρησιμοποιούσε και ο Λίβυος πρώην πρόεδρος). Η ολοκληρωτική κατάρρευση του κράτους στη Λιβύη επιτρέπει στις ομάδες των ακραίων ισλαμιστών και των μισθοφόρων να ανασυνταχθούν ενώ ξεκινά η μεγάλη έξοδος βαριά οπλισμένων ομάδων προς γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μάλι στο οποίο επιστρέφουν μαχητές (κυρίως Τουαρέγκ) που πολέμησαν στο στρατόπεδο του Καντάφι αλλά και τζιχαντιστές που εξοπλίζονταν από τους μηχανισμούς της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Η εδραίωση του ISIS ξεκινά το 2011 από το Ιράκ και τη Συρία, όπου η οργάνωση αποκτά τα σημερινά της χαρακτηριστικά ενώ εξασφαλίζει οπλισμό με δυο διαφορετικούς τρόπους: Στο Ιράκ παίρνει τον αμερικανικό οπλισμό του ιρακινού στρατού, ο οποίος εγκαταλείπει σχεδόν αμαχητί αρκετές μεγάλες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Μουσούλη το Ισλαμικό κράτος εξασφάλισε 2.300 στρατιωτικά οχήματα τύπου Χάμβι, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό. Στη Συρία τα χρήματα και ο οπλισμός φτάνουν μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο, υπό την υψηλή εποπτεία της CIA, στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ενώ εμπλέκονται η Τουρκία και η Ιορδανία αλλά ακόμη και η Κροατία, που σε αρκετές περιπτώσεις λειτούργησε σαν διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά όπλων. Το επιχείρημα αυτών των χωρών ότι ενισχύουν την «μετριοπαθή αντιπολίτευση» καταρρέει από πολύ νωρίς, καθώς τα όπλα καταλήγουν σε οργανώσεις που συνεργάζονταν με την Αλ Κάιντα, όπως η Αλ Νούσρα, ή σε άλλες ομάδες που προσχωρούν τμηματικά ή συντεταγμένα στον ISIS.

Ανεξαρτήτως όμως των συνθηκών που οδήγησαν στη δημιουργία του ISIS το μεγάλο ερώτημα που σχεδόν κανείς δεν θέλει να απαντήσει είναι εάν η οργάνωση έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «κοινωνικό συμβόλαιο» με τμήματα των πληθυσμών που καταλαμβάνει – γεγονός που ίσως εξηγήσει και τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία αντλεί τους μαχητές του. Είναι προφανές ότι μια δύναμη που ελέγχει εκτάσεις στις οποίες κατοικούν σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ωμή βία – ακόμη και τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής άλλωστε είχαν πάντα ορδές δοσιλόγων να τα υπηρετούν ενώ σε περιπτώσεις όπως της Γαλλίας εξασφάλιζαν την ανοχή και μεγάλων τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων. Είναι γεγονός ότι στο μετά τον Σαντάμ Χουσεϊν Ιράκ μεγάλες περιοχές σουνιτών, που δέχονταν για χρόνια τις επιθέσεις από το στρατό και παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου, δεν είχαν πολλές επιλογές παρά να αποδεχθούν την «προστασία» που τους υποσχόταν το ISIS.

Στη Συρία, ο ISIS κατάφερε να στρατολογήσει μαχητές από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού τα οποία είχαν χάσει κάθε δίκτυ κοινωνικής προστασίας πριν ακόμη ξεκινήσει ο εμφύλιος. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που ακολουθούσαν όλα ανεξαιρέτως τα κοσμικά και πάλαι ποτέ επαναστατικά καθεστώτα από τη Λιβύη και την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία, δημιούργησε μάζες εξαθλιωμένων ανθρώπων που ζητούσαν άμεσα προστασία. Ενώ τα μεσαία μορφωμένα στρώματα τροφοδοτούσαν τις γνήσιες λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης ζητώντας κοινωνική αλλά και οικονομική ισότητα, τα πληβειακά στρώματα ήταν πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουν τα θρησκευτικά προστάγματα αλλά και τις υποσχέσεις των τζιχαντιστών.

Το δεύτερο ερώτημα που συχνά μένει αναπάντητο είναι εάν η Δύση είναι πλέον σε θέση να ελέγξει το δημιούργημά της, ή θα συνεχίσει να το βλέπει να γιγαντώνεται εκτός ελέγχου. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να «γράφουν» καλά στις κάμερες των δυτικών μέσων ενημέρωσης αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αλλάζουν τις ισορροπίες στο έδαφος. Ο ISIS διατηρεί ακόμη τα χαρακτηριστικά ενός ευέλικτου σώματος ατάκτων που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν οι εναέριοι βομβαρδισμοί δεν συνοδεύονται από φιλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος. Όσες φορές υπήρξε αυτός ο συνδυασμός, όπως στην ηρωική αντίσταση των Κούρδων στο Κομπάνι, η πολεμική αεροπορία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα σχεδόν τυφλά χτυπήματα των δυτικών, απλώς σκόρπισαν το θάνατο μεταξύ αμάχων δημιουργώντας νέες δεξαμενές για την άντληση μαχητών από τους τζιχαντιστές.

Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι εάν υπάρχει ακόμη και σήμερα πραγματική βούληση για την αντιμετώπιση ενός φρικιαστικού φαινομένου, το οποίο όμως μέχρι σήμερα υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις ΕΕ τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εσωτερικό των δυτικών μητροπόλεων. Οι δυνάμεις που επέβαλαν για δεκαετίες εμπορικούς αποκλεισμούς στους πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά επιτρέπουν ακόμη και σήμερα στον ISIS να θησαυρίζει από τις πωλήσεις πετρελαίου, δύσκολα μπορούν να πείσουν ότι βλέπουν τον τζιχαντισμό σαν τον βασικό τους αντίπαλο.

Πηγή:

Investigative report proves Turkey part of ISIS terror

Turkey, a longstanding member of NATO, has long been involved in the funding of the Islamic State, and supports not only ISIL but also other jihadi groups including Ahrar al-Sham and Jabhat al-Nusra, al-Qaeda's affiliate in Syria, British investigative journalist Nafeez Ahmed reveals.

Referring to fresh evidence and citing various sources, British investigative journalist Dr. Nafeez Ahmed has revealed that Turkey is up to its eyeballs in clandestine collaboration with Syrian Islamist groups including the notorious Islamic State; to make matters worse, the major Western powers are not going to do anything about it.In the wake of the infamous attack on Paris, French President Hollande has declared war on ISIL and announced a plan to strengthen the powers of his country’s police and security services, according to Ahmed.

Ahmed adds that the Turkish media has already reported that more than 100,000 fake Turkish passports have purportedly been given to ISIL militants. Moreover, a number of Uyghur nationals were captured with fake Turkish passports in Thailand and Malaysia. Quoting the award winning journalist Stuart Ramsay, Ahmed highlights that the Turkish authorities were “certifying passports” of would-be ISIL fighters at Turkey-Syrian border posts. This can only mean that Turkish officials were fully aware of the flow of militants pouring into Syria.

Furthermore, there is evidence that some Turkish officials have certain links to high-ranking ISIL members, he notes, citing an unnamed Western official familiar to intelligence sources on the matter.

More:

NHS children’s services privatized as healthcare budget deficit balloons

Children’s health services in parts of western England have been privatized under a £64-million deal with Richard Branson’s Virgin Care, the Western Daily Press reports. The sale comes as a £2.2-billion black hole threatens the future of public healthcare.

National Health Service (NHS) bosses defended the decision to privatize community child health services in Wiltshire, saying it would offer a solution to shortcomings in providing “consistent” care across the county.

However, critics say privatization will lead to substandard care and will be more expensive.

The deal with Virgin Care comes as the head of England’s NHS secured an extra £3.8 billion for frontline care, having convinced Chancellor George Osborne the healthcare budget must be “front loaded.”

According to one insider, NHS Chief Executive Simon Stevens had taken part in “vibrant discussions” with Osborne before the Chancellor was convinced of his case.

However, in reality the extra funds will come in part from cuts to other areas of the NHS, including nursing training. It also comes against a backdrop of NHS debt, with the health service expected to end the financial year with a £2.2-billion deficit.

Despite the injection of extra funds, critics have argued that public health services still face budget cuts. Social care, directed by the council and including sexual health and stop smoking clinics, are all facing cuts. Social care budgets have also been cut, placing more pressure on the NHS as more medically fit people are forced to stay in hospitals due to lack of social services.

More:


One of the most serious consequences will be the total destruction and, subsequently, privatization of the National Health Service – NHS.