Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

01 March, 2016

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη Τρίτη για τις ΗΠΑ και όχι μόνο


Μπορεί εδώ να αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με το προσφυγικό, την οικονομική κρίση και τις βάρβαρες, καταστροφικές εμμονές των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Δικτατορίας, όμως στην άλλη μεριά του Ατλαντικού συντελούνται, αυτή τη στιγμή, ορισμένες κρίσιμες διεργασίες, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν άμεσα και πολύ βαθιά τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ'επεταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από το ThePressProject (με συνεχείς ενημερώσεις για την σημερινή κρίσιμη μέρα):

Η «σούπερ Τρίτη», η ημέρα δηλαδή που 12 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζουν για τους εκλέκτορες στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, θεωρείται ο σημαντικότερος κόμβος για τους περισσότερους υποψήφιους. Το αποτέλεσμα των καλπών είναι συνήθως και αυτό που ορίζει ποιοί θα αποσυρθούν από την μάχη για το χρίσμα του κόμματός τους.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, όπου η προσφυγική κρίση συνταράσσει την Αφρική και απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης οι «προκριματικές» εκλογές των ΗΠΑ αποκτάνε ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως όταν η επικράτηση του Τράμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ή του Σάντερς σε αυτό των Δημοκρατικών θα μπορούσε να αλλάξει από την επόμενη ημέρα τις γεωστρατηγικές ισορροπίες.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή για το Αμερικανικό κατεστημένο λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο:

Η νέα πολιτική θύελλα που σαρώνει τις ΗΠΑ λέγεται Μπέρνι Σάντερς. Ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών και κατ'επέκταση για την προεδρία των ΗΠΑ, ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά και σπέρνει τρόμο στο Αμερικανικό κατεστημένο. Οι υποστηρικτές του αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, παρόλο που παραδέχεται με "θράσος" στις ομιλίες του ότι είναι Δημοκράτης Σοσιαλιστής, κάτι που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν σχεδόν "ύβρις" στην Αμερική του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού.

Ο Σάντερς χρησιμοποιεί τακτικά στις ομιλίες του το παράδειγμα του Ρούσβελτ. Σε μια από αυτές, χρησιμοποίησε και την φράση του "Αναγκάστε με να το κάνω.", θέλοντας να τονίσει ότι η μεγάλη δύναμη βρίσκεται στο λαό και ότι μόνο αν ο λαός αντιδράσει, υπάρχει ελπίδα για πραγματική αλλαγή, για μια πολιτική επανάσταση, όπως λέει συχνά.


Βλέποντας τη δυναμική που αποκτάει ο Σοσιαλιστής Σάντερς, το κατεστημένο φαίνεται ότι κατασκευάζει ένα αντίπαλο δέος, που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ, βασισμένο πάνω στον ρατσισμό και το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται εντέχνως από τους μηχανισμούς του.

Η Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί το αγαπημένο παιδί του κατεστημένου στις ΗΠΑ, αλλά σε περίπτωση "ατυχήματος", δηλαδή, επικράτησης του Μπέρνι Σάντερς στην ηγεσία των Δημοκρατικών, υπάρχει έτοιμη η λύση ανάγκης που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προωθείται ως το αντίπαλο αντι-καθεστωτικό δέος, αλλά μιλάει ελάχιστα για κοινωνικές πολιτικές που θα ανακούφιζαν τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών και θα μείωναν την τεράστια ανισότητα. Και είναι πολύ φυσικό, καθώς το πιθανότερο είναι να ενεργήσει υπέρ της τάξης του, δηλαδή των δισεκατομμυριούχων, κυρίως μέσα από ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές.

Και ενώ ο Τραμπ ποντάρει στον ρατσισμό και την ξενοφοβία για να προσελκύσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, το Αμερικανικό βαθύ κράτος δεν θα είχε πρόβλημα να τον σύρει σε ένα ακόμα αδιέξοδο πόλεμο για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του. Ενώ στο εσωτερικό, δεν θα άλλαζαν και πολλά, αφού η ασυδοσία των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της πλειοψηφίας των Αμερικανών, αναμένεται να συνεχιστεί επί πιθανής προεδρίας του.

Ο Σάντερς είναι ακόμα αουτσάιντερ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε περίπτωση που σήμερα γίνει το θαύμα και καταφέρει να επικρατήσει στις περισσότερες πολιτείες, τότε οι Αμερικανοί θα έχουν για πρώτη φορά, εδώ και αρκετές δεκαετίες, μια πραγματική εναλλακτική για την προεδρία των ΗΠΑ, που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική αλλαγή, απέναντι στην επέλαση της νεο-Φεουδαρχίας, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο:

... υπάρχει ακόμα μια μοναδική ευκαιρία στον Δυτικό κόσμο με την ανέλπιστη δυναμική που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος για την ηγεσία των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά ήδη απολαμβάνει μια εκρηκτικά αυξανόμενη υποστήριξη από τον Αμερικανικό λαό, που φαίνεται να αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δύναμή του προκειμένου να ανατρέψει το κατεστημένο.

Παρά τα όποια προβλήματα, είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε περίπτωση που το τρελό όνειρο γίνει πραγματικότητα και ο Σάντερς καταφέρει να εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η προοπτική ενός παγκόσμιου συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων κατά της νεο-Φεουδαρχικής τυραννίας, μπορεί να καταστεί πολύ πιο πιθανή.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σάντερς δεν μασάει τα λόγια του. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας στο πρόβλημα χρέους και κατά των πολιτικών λιτότητας, ενώ σε όλα τα ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα βάλει τέλος στην ασυδοσία της Γουόλ Στριτ και θα καταψηφίσει τις νεο-Φεουδαρχικές συμφωνίες τύπου TTIP, σε αντίθεση με την αντίπαλό του, που αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

2 comments:

  1. Αν κάνουμε την υπόθεση ότι ο Σάντερς κερδίζει τη Σούπερ Τρίτη και τελικά το χρίσμα και τελικά τις εκλογές, τι διασφαλίζει ότι θα ακολουθήσει το πρόγραμμά που έχει εξαγγείλει; ο λόγος του;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κανείς πολιτικός ποτέ στην ιστορία δεν διασφάλισε τίποτα. Δεν είναι ο λόγος του, αλλά η πορεία του διαχρονικά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους "φυτευτούς" του συστήματος. Το κυρίαρχο σύστημα παντού είναι πάρα πολύ ισχυρό. Ο Σάντερς θα προσπαθήσει να εφασμόσει όσα περισσότερα μπορεί. Όσο μεγαλύτερη υποστήριξη θα έχει από τον λαό, τόσο περισσότερα θα είναι αυτά.

      Delete