Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Εγχειρίδιο χειρισμού κρίσεων λόγω πολιτικών ΔΝΤ από τη CIA! / Already confirmed: Civil liberties under attack! / Greece's creditors gone completely insane! / How the global financial mafia sucked Greece's blood / ECB's economic hitmen / Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών! /Greece: the low-noise collapse of an entire country/ How the neoliberal establishment tricked the masses again, this time in France / Ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα, η Ελλάδα επιμένει στο ευρώ! / Ένας παγκόσμιος "proxy" πόλεμος κατά της ελευθερίας έχει ξεκινήσει! / In reality, McCarthyism never ended in America / Ο επικεφαλής του "σκιώδους συμβουλίου" της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη είναι μια χρηματοπιστωτική δικτατορία! /With a rising Jeremy Corbyn and a declining Angela Merkel, Brexit has been upgraded to play a much more critical role / Δημοψήφισμα για Grexit: η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα και η τιμή της Αριστεράς / Populism as the new cliche of the elites to stigmatize anyone not aligned with the establishment / Δεν γίνεται έτσι "σύντροφοι" ... / Panama Papers: When mainstream information wears the anti-establishment mask / The Secret Bank Bailout / The head of the ECB “shadow council” confirms that eurozone is a financial dictatorship! / A documentary by Paul Mason about the financial coup in Greece / The ruthless neo-colonialists of 21st century / First cracks to the establishment by the American people / Clinton emails - The race of the Western neo-colonialist vultures over the Libyan corpse / Επιχείρηση Panama Papers: Το κατεστημένο θέλει το μονοπώλιο και στις διαρροές; / Operation "looting of Greece" reaches final stage / Varoufakis describes how Merkel sacrificed Greece to save the Franco-German banks / France officialy enters the neo-Feudal era! / The US establishment just gave its greatest performance so far ... / A significant revelation by WikiLeaks that the media almost ignored / It's official: the US is funding Middle-East jihadists! / Οι αδίστακτοι νεο-αποικιοκράτες του 21ου αιώνα / How to handle political unrest caused by IMF policies! / Πώς το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο ξεγέλασε τις μάζες, αυτή τη φορά στη Γαλλία / Οι Γάλλοι νεοαποικιοκράτες επιστρέφουν στην Ελλάδα υπό 'ιδανικές' συνθήκες / Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

12 July, 2016

Lobby Planet: Ο ταξιδιωτικός οδηγός της εξουσίας

Η οργάνωση Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών ανανεώνει αυτές τις ημέρες έναν «ταξιδιωτικό οδηγό» με τις διευθύνσεις όλων των λόμπι που καθορίζουν τις τύχες των χωρών της Ευρώπης. Και το αποτέλεσμα αναμένεται συγκλονιστικό.

του Άρη Χατζηστεφάνου

O Τόνι Γούιλερ νόμιζε ότι είχε ακούσει σωστά τους στίχους που τραγουδούσε ο Τζο Κόκερ σε εκείνη την περίφημη περιοδεία του 1970. «Once I was traveling across the sky/ This lovely planet caught my eye – Κάποτε ταξίδευα στον ουρανό και αυτός ο όμορφος πλανήτης μου τράβηξε την προσοχή».

Ο Κόκερ τραγουδούσε για lovely planet και όχι για lonely planet, όπως άκουσε ο Γουίλερ. Το λάθος όμως είχε γίνει. Οταν ο Γουίλερ με τη γυναίκα του εξέδωσαν τον πρώτο τους ταξιδιωτικό οδηγό, για το ατίθασο πνεύμα της γενιάς των Χίπις, τον ονόμασαν… Lonely Planet.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα μια άλλη εμπνευσμένη παρέα με έδρα τις Βρυξέλλες κατέφυγε σε ένα εσκεμμένο «παράκουσμα» για να παρουσιάσει τον δικό της ταξιδιωτικό οδηγό: το Lobby Planet.

Το εκδοτικό εγχείρημα της οργάνωσης Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) ακολουθεί πιστά τους κανόνες του Lonely Planet ακόμη και στη σελιδοποίηση.

Λεπτομερείς χάρτες σε οδηγούν ακόμη και στα μικρότερα στενά της πόλης των Βρυξελλών, ενώ σε ειδικά πλαίσια συγκεντρώνονται χρήσιμες και «ψαγμένες» πληροφορίες που δύσκολα θα βρεις σε οποιονδήποτε άλλο οδηγό.

Αντί όμως να παρουσιάζει τα καλύτερα μνημεία, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, το Lobby Planet καταγράφει τις ομάδες πίεσης που αναλαμβάνουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για λογαριασμό πολυεθνικών επιχειρήσεων και μεγάλων τραπεζών.

Μαθαίνεις έτσι ότι στη διεύθυνση Rond-Point Schuman 6 θα συναντήσεις την Aquafed, το λόμπι που δημιούργησαν οι γαλλικές εταιρείες ύδρευσης Suez και Veolia για να πείθουν την Ε.Ε. και τις εθνικές κυβερνήσεις να ξεπουλούν το πολυτιμότερο δημόσιο αγαθό – το νερό.

Στην οδό Rue de la Loi 155, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το αρχηγείο των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, σήμερα συναντάμε το Συμβούλιο της Λισαβόνας, ένα πανίσχυρο Think Tank το οποίο χρηματοδοτείται από εταιρείες όπως η Shell, η Siemens, η Google, η Tesco, η Philips και η IBM για να προωθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές – ουσιαστικά δηλαδή όσα αποδέχτηκε η Ε.Ε. στο DNA της με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Το 2015 οι δημιουργοί της συγκεκριμένης έκδοσης προσέθεσαν έναν ακόμη τίτλο με την παρουσίαση του Lobby Planet Paris, το οποίο εντόπιζε και παρουσίαζε τους «περιβαλλοντικούς εγκληματίες» που, όπως ανέφερε, συμμετείχαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (COP 21).

Η έκδοση, στην οποία συμμετείχαν και οργανώσεις όπως η ATTAC και το Transnational Institute (ΤΝΙ), περιελάμβανε πληροφορίες «για τους βασικούς δολοφόνους του κλίματος», «χάρτες με τα σημεία όπου βρίσκονται τα στρατηγεία των λόμπι» και ειδικό τμήμα με τους «χορηγούς του COP21».

Ακολουθώντας και πάλι τη δομή ενός ταξιδιωτικού οδηγού, το Lobby Planet Paris σε βοηθούσε να βρεις τα γραφεία της Total, της Shell, της ExxonMobil και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών, που όπως εξηγούσε προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε πολιτική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τραπεζικών και ασφαλιστικών (BNP Paribas, AXA, Credite Agricole κ.ά.) που επενδύουν σε ρυπογόνες τεχνολογίες και ορυκτά καύσιμα.

Προχωρώντας στην ουσία του προβλήματος ο οδηγός εξηγούσε (με χάρτες και διευθύνσεις τραπεζών όπως η Deutsche Bank) πώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική για το περιβάλλον επιτρέπει στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο να κερδοσκοπεί ακόμη και με την καταστροφή της φύσης – κυρίως μέσα από τις λεγόμενες αγορές ρύπων με τις οποίες κράτη και τράπεζες κερδοσκοπούν ανταλλάσσοντας μεταξύ τους «δικαιώματα» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η έκδοση Lobby Planet θα μπορούσε να είναι απλώς ένας πανέξυπνος τρόπος για να εκθέσεις τον ρόλο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τραπεζών που καθορίζουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. – και μαζί το μέλλον 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών όμως προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα διοργανώνοντας πραγματικές «τουριστικές» ξεναγήσεις για δημοσιογράφους ή ερευνητές που ήθελαν να δουν από κοντά πού βρίσκονται τα πραγματικά κέντρα αποφάσεων.

Με μια προαιρετική συνεισφορά μπορείς να κλείσεις ραντεβού με τους ερευνητές της οργάνωσης που οργανώνουν ξεναγήσεις διάρκειας 90 λεπτών στο κέντρο των Βρυξελλών. Το CEO μάλιστα προετοιμάζει καθώς μιλάμε την ανανεωμένη έκδοση του Lobby Planet Brussels, ζητώντας γι’ αυτό τον λόγο μια μικρή οικονομική βοήθεια μέσα από την ηλεκτρονική του σελίδα corporateeurope.org.

Το ερώτημα βέβαια που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το πώς θα ήταν η έκδοση αλλά και η αντίστοιχη ξενάγηση του Lobby Planet Athens. Το tour ίσως να ξεκινούσε από τα γραφεία των μεγάλων εκδοτικών και τηλεοπτικών συγκροτημάτων όπου οι Ελληνες ολιγάρχες (κάτοχοι κατασκευαστικών, ναυτιλιακών ή πετρελαϊκών εταιρειών) χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης σαν μοχλό πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Το παράρτημα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε πιθανότατα τις διευθύνσεις όλων των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, ενώ οι ξεναγοί θα σταματούσαν σίγουρα και έξω από το ανεξάρτητο (από κάθε δημοκρατικό έλεγχο) στρατηγείο του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με μια βόλτα στα γραφεία της Lufthansa θα μάθαινες πώς γίνεται η ίδια εταιρεία να είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και ταυτόχρονα αγοραστής (αφού συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Fraport).

Ισως μάλιστα στις χρηστικές οδηγίες του ταξιδιωτικού οδηγού, δίπλα στις διευθύνσεις των πρεσβειών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να διάβαζες και για τον ρόλο που έπαιξαν στην κρίση χρέους συνδέοντας την παροχή δανείων με τη διατήρηση των κολοσσιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μη σας μπαίνουν ιδέες. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία στα χρόνια των μνημονίων κατρακύλησε κατά 50 θέσεις στην κατάταξη ελευθεροτυπίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, τέτοιες εκδοτικές προσπάθειες συνήθως τις τρώει η μαρμάγκα ή κάποιος εισαγγελέας.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment