Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

31 August, 2016

Τη διαπλοκή μπορεί να τη νικήσει μόνο ο λαός

... αν νικήσει την κουλτούρα της

του system failure

Η μαύρη προπαγάνδα του μιντιακού κατεστημένου μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του 2015, θα μείνει στην ιστορία και στις μνήμες των Ελλήνων πολιτών. Τότε που το καθεστώς της διαπλοκής μέσα στον πανικό του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καταργώντας ακόμα και τα προσχήματα, ασκώντας ωμή ψυχολογική βία στο δοκιμαζόμενο από τα μνημόνια και τη λιτότητα, Ελληνικό λαό, προκειμένου να πει το "ΝΑΙ", ώστε το καθεστώς να μη χάσει την προνομιακή του θέση και το αγαπημένο του σκληρό νόμισμα.

Μπορεί ο Τσίπρας τελικά να υποχώρησε ατάκτως, αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η απάντηση του κόσμου στη μιντιακή τρομοκρατία με το καθαρό "ΟΧΙ" του τελικού αποτελέσματος. Μια απάντηση που πολλές φορές ήταν ξεκάθαρη ακόμα και μπροστά στις κάμερες, όταν οι απεσταλμένοι των μεγαλοβαρώνων της τραπεζομιντιακής δικτατορίας προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ωθήσουν τους πολίτες να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τις κλειστές τράπεζες και να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ του "ΝΑΙ". Και κει όμως, σε πολλές περιπτώσεις, πήραν την απάντηση που έπρεπε.

Αφού απέτυχε να τηρήσει το αντι-μνημονιακό συμβόλαιο με το λαό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να βάλει μια τάξη, όπου θεωρεί ότι έχει κάποιες πιθανότητες να πετύχει, ώστε να αποδείξει τη βούληση της για ολική (ή έστω μερική) κάθαρση. Ωστόσο, η όλη διαδικασία για τις νέες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βάλει τέλος στο μπάχαλο που δημιούργησε το καθεστώς της μιντιακής διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το όλο σκηνικό μοιάζει περισσότερο με μια κίνηση εντυπωσιασμού από πλευράς κυβέρνησης, θέλοντας ίσως να αναδείξει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους μεγαλοβαρώνους. Η όλη διαδικασία προσομοιώνει περισσότερο μια προσαγωγή αρχηγών της μαφίας, παρά έναν οποιονδήποτε διαγωνισμό. Με το καθεστώς ανομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, την απίστευτη διαπλοκή της τραπεζομιντιακής δικτατορίας με το πολιτικό κατεστημένο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η εικόνα αυτή δεν αδικεί και πολύ τους υποψήφιους μελλοντικούς μεγαλοκαναλάρχες.

Πέρα όμως από τη συμβολική διάσταση της όλης διαδικασίας, στην οποία εμφανώς δίνει μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, στην ουσία, το τοπίο παραμένει θολό και αβέβαιο όσον αφορά την καταπολέμηση της διαπλοκής. Για παράδειγμα, τίθεται το ερώτημα: ακόμα και αν η όλη διαδικασία εξελιχθεί όπως έχει σχεδιαστεί, ακόμα και αν απομείνουν τέσσερις μεγάλοι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, αυτό θα είναι αρκετό για την καταπολέμηση της διαπλοκής; Μάλλον όχι.

Αντίθετα, το λογικό είναι να υποθέσουμε ότι οι τέσσερις υπερκαναλάρχες θα έχουν περισσότερη δύναμη και εξουσία σε ένα ολιγοπωλιακό περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου και έχοντας "ξεπλυθεί" μέσω της νόμιμης διαδικασίας με την οποία απέκτησαν τις άδειες, θα μπορέσουν εκ νέου να στήσουν το δίκτυο της διαπλοκής τους, το οποίο ενδεχομένως να είναι πολύ πιο ισχυρό από πριν. Και αυτό γιατί, με μια διαφορετική κυβέρνηση παλαιοκομματικού κατεστημένου, το οποίο μπορεί να επανέλθει στην εξουσία, σε συνδυασμό με το ολιγοπώλιο και στο κομμάτι της διαπλοκής, οι μεγαλοβαρώνοι θα μπορέσουν να οριστικοποιήσουν την κυριαρχία τους.

Η τεράστια υποκρισία του συστήματος διαπλοκής φαίνεται και στην περίπτωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται κατά κόρον από το μιντιακό κατεστημένο, το οποίο εμφανίζεται να έχει μια κοινή συμπαγή γραμμή, είναι ότι πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι το ίδιο κατεστημένο, το οποίο όταν ξέσπασε η κρίση, έδινε γραμμή στην ιεραρχία του να υπερασπίζεται τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά του και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του.

Το κατεστημένο που φωνάζει για τις δουλειές που θα χαθούν, ήταν το ίδιο που ασκούσε μια απίστευτη ψυχολογική πίεση στους εργαζομένους του, η οποία αυξάνονταν φυσικά προς τα κατώτερα στρώματα της ιεραρχίας του. Εργαζόμενοι, οι οποίοι με τον καθημερινό εφιάλτη της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους, έβγαιναν στα τηλεοπτικά πλατό και στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα μνημονιακά αφεντικά τους. Εξαναγκάζονταν να βγουν στην αρένα του κοινωνικού κανιβαλισμού, προκειμένου να υπερασπιστούν τις βάρβαρες πολιτικές που φτωχοποιούσαν έναν ολόκληρο λαό, δημιούργησαν εκατομμύρια ανέργους και εξασφάλισαν την κυριαρχία των αφεντικών. Αυτά τα αφεντικά, που δήθεν τώρα κόπτονται για τις θέσεις που θα χαθούν στα τηλεοπτικά κανάλια.

Η υποκρισία τους όμως φαίνεται και στο γεγονός ότι επιφανειακά διατηρούν ένα κοινό μέτωπο, ενώ υπογείως διεξάγουν έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων, προκειμένου να πάρουν κάποια από τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσουν να διασφαλίσουν οριστικά την κυριαρχία τους, κάνουν ότι μπορούν για να εξοντώσουν κάθε αντίπαλο και ανταγωνιστή.

Το γεγονός ότι οι μεγαλοβαρώνοι του νεοφιλελεύθερου οδοστρωτήρα, έσπευσαν έστω και υπό αυτές τις "ταπεινωτικές" γι'αυτούς συνθήκες, να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στην προοπτική που τους προσφέρει. Το γεγονός ότι θα ανεχθούν να πληρώσουν μερικά εκατομμύρια στο κράτος που τόσο πολύ μισούν (ειδικά όταν δεν τους κάνει τα χατίρια), δείχνει το πόσο επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα μελλοντικό σύστημα διαπλοκής, στο οποίο θα έχουν ισχυροποιήσει ακόμα πιο πολύ τη θέση τους. Δείχνει, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις τακτικές προπαγάνδας και μαζικής πλύσης εγκεφάλου, οι οποίες έχουν νόημα και αποτέλεσμα μόνο μέσα στα πλαίσια μιας πανελλαδικής κάλυψης.

Πράγμα που σημαίνει, ότι μόνο ο λαός τελικά μπορεί να τους νικήσει και άρα και να νικήσει τη διαπλοκή τους. Πώς; Το έδειξε στο δημοψήφισμα. Κάθε σύστημα στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών. Ένα σύστημα αξιών που προωθεί με βάση τα συμφέροντά του. Το βιώσαμε έντονα τις προηγούμενες δεκαετίες με τα χρηματιστήρια, τον τραπεζικό δανεισμό και γενικά τον πλασματικό κόσμο μέσα στον οποίο μας παγίδεψε το σύστημα διαπλοκής. Την εποχή που το κυρίαρχο μιντιακό κατεστημένο καθόριζε το λάιφ στάιλ του μέσου Έλληνα.

Ακόμα και τώρα, μετά από έξι χρόνια κρίσης και βάρβαρων πολιτικών, τα μίντια κάνουν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Εκπομπές και σίριαλ αποχαύνωσης, σαπουνόπερες, προπαγάνδα. Όμως, είναι αλήθεια ότι άρχισαν τα προβλήματα, ίσως και λόγω του διαδικτύου που λειτουργεί ανταγωνιστικά. Ο κόσμος δεν τους γύρισε εντελώς την πλάτη. Όταν όμως (και αν) το κάνει, η κυριαρχία του μιντιακού κατεστημένου θα γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, ακριβώς επειδή θα γκρεμιστεί αυτή η κουλτούρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και τότε, θα μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να νικηθεί και η διαπλοκή που το συνοδεύει.

Maduro: like in Kiev, US fomenting 'slow motion coup' in Venezuela

United States would like to "get their hands on [our] oil," says leftist leader

Venezuela President Nicolas Maduro, in an exclusive interview with The Guardian published Tuesday, says the United States is actively fomenting a 'slow motion coup' in his country, with the ultimate goal of overthrowing his democratically elected government as a way to gain more profitable access to its vast oil resources.

Rejecting the dominate narrative presented by the U.S media regarding recent protests in the country, the man who succeeded Hugo Chavez as president and won re-election last year said, "They are trying to sell to the world the idea that the protests are some of sort of Arab spring. But in Venezuela, we have already had our spring: our revolution that opened the door to the 21st century."

Maduro says claims the street protests are at least partly being fueled by U.S.-backed operatives, and defends this position by pointing to more than 100 years of history of Washington interference in Latin America as well as new details contained in files leaked by NSA whistleblower Edward Snowden—both of which make clear what U.S. intentions continue to be towards those who resist the military and economic dominance of the U.S. and its allies.

Full report:


Read also:

H διαπλοκή θα … κοιμηθεί σε ράτζο

O Γιάννης Βαρδινογιάννης θα κοιμηθεί σε ράτζο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πηγαίνει στην τουαλέτα συνοδεία αστυνομικού κι ο Κυριακού θα ιδρώνει βλέποντας τα ρέστα του Κοντομηνά.

Νικόλ Λειβαδάρη

Μπορεί να είναι η ωμή εκδίκηση της νομιμότητας απέναντι στη διαπλοκή, μπορεί να είναι απλώς και το επικοινωνιακό τρόπαιο που έχει διακαώς ανάγκη η κυβέρνηση της αριστεράς εν μέσω του μνημονιακού εγκλωβισμού της.

Το τι εκ των δύο ισχύει δεν θα φανεί ούτε απόψε, ούτε με το πέρας της – τουλάχιστον – 40ωρης δημοπρασίας για τις 4(;) τηλεοπτικές άδειες.

Το πολιτικό και ηθικό αποτύπωμα του 18μηνου πολέμου ΣΥΡΙΖΑ και καναλαρχών θα κριθεί μετά από – τουλάχιστον – ένα ακόμη τρίμηνο και αφού θα έχει (εάν έχει) ξεκαθαρίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο, οι όροι του παιχνιδιού και το επιχειρηματικό προφίλ των νέων (ή και παλαιών) αφεντικών του.

Η σχέση media και εξουσίας

Εως τότε η κυβέρνηση θα μπορεί – δικαίως – να επιχαίρει διότι για πρώτη φορά θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία μερικές, έως και πολλές, δεκάδες εκατομμυρίων για τη χρήση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Θα μπορεί – επίσης δικαίως – να διακηρύσσει ότι υπήρξε συνεπής σε τουλάχιστον μία προεκλογική της δέσμευση, εκείνη της μέχρις εσχάτων σύγκρουσης με τα παλιά τζάκια των μιντιαρχών.

Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματα – ερωτήματα, που συγκροτούν και το πραγματικό διακύβευμα του εν εξελίξει… επικού πολέμου: Το εάν όντως επιχειρείται η μεγάλη, δομική αλλαγή στη σχέση media και εξουσίας ή απλώς ανακατεύεται η τράπουλα για να σηκωθεί πολιτική σκόνη.

Θα πέσει «μαύρο» σε κανάλια;

Το πρώτο ερώτημα είναι τι θα γίνει, κι εάν θα κλείσουν, όσα εν λειτουργία κανάλια δεν πάρουν μία από τις 4 άδειες. «Θα υπάρχει χρόνος προσαρμογής ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Προβλέπεται να είναι μέχρι 90 ημέρες μάξιμουμ, και μετά όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμπει», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει λουκέτο και «μαύρο» για τουλάχιστον 3 από τα 7 κανάλια που σήμερα εκπέμπουν πανελλαδικά. Κι εάν την ευθύνη για την κατάρρευση του ενός εκ των τριών, του MEGA, την έχουν αναλάβει και τη φέρουν πλήρως οι μέτοχοί του, δεν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα. Την ευθύνη για οποιοδήποτε άλλο κανάλι κλείσει, και για τους ανέργους του επίσης, θα πρέπει να την αναλάβει πια η κυβέρνηση – η ίδια κυβέρνηση που έκανε σημαία της την άρση του «μαύρου» της ΕΡΤ.

Η διέξοδος εδώ, κατά κάποια κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να είναι οι «θεματικές» και «ειδικές» άδειες, ή ακόμη και η χορήγηση πέμπτης πανελλαδικής άδειας, σε ένα πλαίσιο όμως που αυτή τη στιγμή δείχνει απολύτως ασαφές και θολό.

Οι εργολάβοι και τα ασυμβίβαστα

Το δεύτερο – και ίσως και πλέον ουσιώδες ερώτημα – είναι το ποιός και πως εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση ή απλός ανασχηματισμός των δυνάμεων της διαπλοκής. Εάν το ζητούμενο είναι μόνον να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία απ’… όπου κι εάν προέρχονται, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε απλώς να αναζητήσει τους «λαγούς» που θα εκτόξευαν τα ποσά της σημερινής δημοπρασίας στα ύψη. Εάν όμως αναζητείται μια νέα, καθαρή τάξη πραγμάτων στο τηλεοπτικό τοπίο, τότε εκκρεμούν ακόμη βασικές δικλείδες ασφαλείας.

Πρόβλεψη ασυμβίβαστων – π.χ. μεταξύ ιδιοκτήτη καναλιού και προμηθευτή του δημοσίου – δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν και «ποιοτικά» κριτήρια για το επιχειρηματικό προφίλ και το οικονομικό υπόβαθρο των καναλαρχών. Μεταξύ των υποψηφίων, δε, βρίσκονται και πάλι εργολάβοι (περίπτωση Καλογρίτσα) αλλά και παράγοντες με σοβαρές, ανοιχτές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη (Κοντομηνάς για την υπόθεση του Τ.Τ. και Μαρινάκης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο). Σε περίπτωση καταδίκης τους τι θα συμβεί; Καθ’ ότι πρόβλεψη για ανάκληση των τηλεοπτικών αδειών – που ενδεχομένως θα κατέχουν τότε - επίσης δεν υπάρχει…

Το ΕΣΡ και ο αριθμός των αδειών

Τρίτο ερώτημα παραμένει το ποιος και πώς θα εγγυάται την ανεξάρτητη, διαφανή και δεοντολογική λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και ποιος θα αποφασίζει την όποια αύξηση – ή και μείωση – του αριθμού των αδειών.

Εδώ, η αντιπολίτευση, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, έκανε ό,τι μπορούσε για να ακυρώσει την ύπαρξη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, οι υπουργικές αποφάσεις – όσες… καλές προθέσεις κι εάν έχουν – δεν συνιστούν θεσμικό υποκατάστατο των ανεξάρτητων αρχών και η όποια κυβέρνηση, όσο κι εάν ομνύει στην ηθική της ακεραιότητα, μάλλον δύσκολα μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα ρυθμιστή και εγγυητή της σχέσης media και εξουσίας…

Πηγή:

O Μαδούρο καλεί σε επιφυλακή για σχεδιαζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικολάς Μαδούρο κατάγγειλε το Σάββατο ότι κυοφορείται σχέδιο πραξικοπήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να κατακλύσουν με βία την Βενεζουέλα.

Είναι δρομολογημένο σχέδιο φασιστικού πραξικοπήματος κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ για να πλήξουν με βία την Βενεζουέλα. Δεν θα το επιτρέψουμε, ο λαός στον δρόμο δεν θα το επιτρέψει”, ανέφερε.

Υποδεχόμενος την πορεία των εργαζομένων στο Προεδρικό Μέγαρο Miraflores στο Καράκας, ο Αρχηγός του Κράτους επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να ισχυροποιηθεί η ιστορική συνείδηση του λαού της Βενεζουέλας, μπροστά στα σχέδια πραξικοπήματος της δεξιάς. “Η λαϊκή συνείδηση είναι η καλύτερη ασπίδα που έχουμε για να υπερασπίσουμε την ειρήνη στη χώρα”.

Υπενθύμισε ότι έχουν περάσει 14 χρόνια από το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Τσάβες, όταν η πολιτική-στρατιωτική ενότητα διέσωσε τον ηγέτη της Επανάστασης απορρίπτοντας τις στρατηγικές των Ενώσεων Επιχειρηματιών και “την τακτική ψυχολογικού πολέμου και αυτή της φασιστικής πολιτικής που έκανε πράξη”, προσέθεσε o Βενεζολάνος Πρόεδρος κατά την διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τους εργαζόμενους που παραμένουν στον αγώνα για να συνεχίσουν την μάχη που ξεκίνησε ο Ούγκο Τσάβες, προς την οικοδόμηση ενός μοντέλου κοινωνικής δικαιοσύνης και της κύησης της νέας ιστορίας του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα.

Πηγή:

Jefe de Estado llamó a estar alertas ante planes golpistas de la derecha

El presidente de la República, Nicolás Maduro, denunció este sábado la gestación de un plan golpista bajo la dirección de Estados Unidos, para llenar de violencia a Venezuela.

Está en marcha plan de golpe de Estado fascista, dirigido desde EEUU, para plagar a Venezuela de violencia. No lo vamos a permitir, el pueblo en la calle no lo va a permitir”, expresó.

Al recibir a los trabajadores bolivarianos en el Palacio de Miraflores, Caracas, el Jefe de Estado detalló que es necesario fortalecer la conciencia histórica del pueblo venezolano ante los planes golpistas de la derecha. “La conciencia popular es el mejor escudo que tenemos para defender la paz del país”.

Recordó que han 14 años del Golpe de Estado al Comandante Chávez, cuando la unión cívico-militar rescató al Líder de la Revolución rechazando las estrategias de Fedecámaras y las “ tácticas de guerra psicológica y de las políticas fascistas que llevaron a cabo”, agregó.

El Presidente venezolano puntualizó durante su interacción con los trabajadores que se mantiene en pie de lucha para continuar la batalla iniciada por Hugo Chávez en pro de la construcción un modelo de justicia social y la gestación de la nueva historia del socialismo en el siglo XXI.

Source:

30 August, 2016

Brazilian coup: Dilma warns of Democracy's death

Suspended President Dilma Rousseff took the stand Monday morning in her impeachment trial, and in measured but blunt language denied any criminal wrongdoing in handling the country's budget, and decried the effort to remove her from office as a "coup" orchestrated by Brazilian politicians to stop a federal investigation of allegations of bribery and influence-peddling.

I am here to look directly in your eyes to say with serenity that I have nothing to hide,” Rousseff said during her half-hour statement. “I did not commit the crimes that I am accused of.”

"I have never enriched myself with public funds, and I have never manipulated budgets to benefit myself," she said. "I have acted honestly, and I will now be tried for crimes I have not committed."

Rousseff argued that it is not "irony" but "deliberate" that the leaders of the impeachment bid — particularly former speaker of the lower house Eduardo Cunha — are deeply embroiled in corruption charges while there is no evidence to support any criminal charges against her.

She argued that she has "paid a heavy price" for working, along with her predecessor Luiz Inacio Lula da Silva, to create the "necessary conditions" for state corruption to be thoroughly and independently investigated, without government interference. She also alluded to wiretap recordings leaked in the weeks after her suspension in May that revealed that high-level opposition figures had schemed to halt corruption investigations against them and their allies through ousting Rousseff from office. She claimed that these "poweful forces" and political interests "architected (her) destitution."

"We are one step away from a serious institutional rupture," she said. "We are one step away from a real coup d'etat."

More:Related:

Dilma out: Brazilian plutocracy sets 54 million votes on fire

Rousseff: a coup is being orchestrated against all advances made in the last 13 years

Washington launches its attack against BRICS

The 'Dilma Rousseff' case: Smells like another Right-wing coup

The neoliberal "Taliban" rush to sell off Brazil

Brazil’s coup: Dilma proved innocent

'Fixing' Latin America for Hillary?

Corrupted politicians-elites fully exposed in Brazil -- This is definitely a coup against Rousseff

WikiLeaks reveal Brazil's new coup president is 'US informant'

Kill List: Smashing the ‘B’ in BRICS

Brazil: 'The coup-plotters have made their intentions clear'

"Bread and circuses" in Brazil for the disorientation of the public

Σε εξέλιξη το πραξικόπημα στη Βραζιλία εναντίον της Ρουσέφ

Ενώπιον της Γερουσίας παρουσιάστηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ σχετικά με τις σε βάρος της κατηγορίες από την αντιπολίτευση για παραποίηση των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος. Η αμφιλεγόμενη υπόθεση, που οδήγησε στην «σκοτεινή» ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας, έχει διχάσει τη κοινωνία βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά πολιτική κρίση.

Η Ντίλμα Ρούσεφ, που διατρανώνει την αθωότητά της κατήγγειλε πως οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και η ανατροπή της δεν ήταν παρά ένα «πραξικόπημα» και πως η ίδια είναι θύμα μιας «άδικης και αυθαίρετης διαδικασίας».

«Ήρθα για να σας κοιτάξω στα μάτια, κύριοι γερουσιαστές και να πως ότι δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, δεν διέπραξα τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκα αυθαίρετα και δικάζομαι άδικα», είπε ενώπιον της Γερουσίας, η οποία θα αποφασίσει για την οριστική καθαίρεσή της από το αξίωμα της Προέδρου της Βραζιλίας.

Όπως τόνισε η παραπομπή της ήταν ένα «πραξικόπημα, προκειμένου να εκλεγεί εμμέσως μια κυβέρνηση σφετεριστών». Εξάλλου υπενθύμισε πως εξελέγη στην προεδρία με τις ψήφους 54 εκατ. Βραζιλιάνων. «Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, από την υλοποίηση ενός πραγματικού πραξικοπήματος», υπογράμμισε.

Περισσότερα:

Το γιγάντιο κίνημα των ΗΠΑ ωριμάζει και… διαφοροποιείται!

του Γιώργου Μητραλιά

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν καίρια το παρόν και το μέλλον των ΗΠΑ, αλλά και όλου του κόσμου. Στην κυριότερη από αυτές τις εξελίξεις, διαψεύδοντας τις ποικίλες Κασσάνδρες που είχαν προβλέψει τη διάλυσή του, το πρωτοφανές σε διαστάσεις κίνημα που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την εκλογική καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς μετεξελίσσεται τώρα σε ένα λαϊκό ενωτικό κίνημα/οργάνωση με το όνομα «Η Επανάστασή μας» (Our Revolution), που θα λειτουργεί και θα δρα ανεξάρτητα από εκλογικές σκοπιμότητες και αναμετρήσεις!

Στην ιδρυτική ομιλία του που παρακολούθησαν τουλάχιστον 200.000 οπαδοί του συσπειρωμένοι σε πάνω από 2.600 σημεία της χώρας, ο Μπέρνι Σάντερς διαβεβαίωσε ότι «Η Επανάστασή μας» έχει ως στόχο να ανεβάσει την πολιτική συνείδηση των πολιτών, να δώσει μάχες για να προωθήσει τις προοδευτικές της διεκδικήσεις και πρωτίστως, να αναδείξει και να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις σε όλες τις τοπικές και εθνικές εκλογές, ριζοσπάστες υποψηφίους που ενστερνίζονται το πρόγραμμα και τα πιστεύω του Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, ενώ ο Μπέρνι ανάπτυξε με τη γνωστό παθιασμένο τρόπο του, την ανάγκη να αναπτυχθούν οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες για οικονομική δικαιοσύνη και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών, και ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό, στη κλιματική καταστροφή, στη Γουώλ Στρητ και –πριν από όλα- στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΤΙΡ), είναι χαρακτηριστικό ότι παρέλειψε κάθε αναφορά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ούτε λέξη για τους ατέλειωτους πολέμους που διεξάγει η χώρα του ειδικά στη Μέση Ανατολή, και για τους άλλους που αρχίζει (Λιβύη) ή ετοιμάζεται να αρχίσει στο αμέσως προσεχές μέλλον…

Όλα δείχνουν ότι αυτή η «παράλειψη» δεν είναι άσχετη με τις διαφοροποιήσεις που σημειώνονται –και ήδη κλιμακώνονται- στο εσωτερικό αυτού που ήταν το γιγάντιο ριζοσπαστικό κίνημα υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερ, και που έριξαν τη βαριά σκιά τους πάνω στην ίδρυση της «Επανάστασής μας». Συγκεκριμένα, οκτώ από τα δεκαπέντε διευθυντικά στελέχη της καμπάνιας του Σάντερς διαχώρισαν τη θέση τους και παραιτήθηκαν από το νέο κινηματικό εγχείρημα λίγες μέρες πριν από την επίσημη ίδρυσή του, διαφωνώντας με την επιλογή του επικεφαλής της «Επανάστασής μας» από τον κ. Σάντερς. Αν και στις δηλώσεις τους αναφέρονται κυρίως στη διαφωνία τους σχετικά με το νομικό καθεστώς που επιλέχθηκε για την «Επανάστασή μας», είναι πλέον φανερό ότι η παραίτησή τους, που ισοδυναμεί με διάσπαση, παραπέμπει σε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και πολιτικές επιλογές για το μέλλον αυτού του ιστορικού βορειοαμερικανικού κινήματος.

Στη πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ είναι ότι μόλις τώρα αρχίζουν οι (αναπόφευκτες) μεγάλες ιστορικές διεργασίες μέσα στο υπό διαμόρφωση λαϊκό κίνημα καθώς γινόμαστε ήδη μάρτυρες των πρώτων σκιρτημάτων της κλασικής διαφοροποίησης μεταξύ ριζοσπαστών και μετριοπαθών, ανεξάρτητων και θεσμικών, ρεφορμιστών και επαναστατών! Έτσι, βλέπουμε να ασκείται κριτική στην «Επανάστασή μας» για την έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας που προδίδει το γεγονός ότι τα μέλη της περιορίζονται στο ρόλο του απλού οπαδού καθώς είναι ο Μπέρνι Σάντερς που όχι μόνο ορίζει το προγραμματικό περιεχόμενό της αλλά και διορίζει την ηγεσία της! Και όλα αυτά προκειμένου να εξασφαλιστεί -προφανώς- ο έλεγχος ενός ιδιαίτερα ριζοσπαστικού κινήματος που έτεινε να ξεφύγει από τον Μπέρνι Σάντερς καθώς η βάση δυσανασχετούσε ή ακόμα και εξεγειρόταν ενάντια σε επιλογές όπως η υποστήριξη στην Χίλαρι Κλίντον στο όνομα της –κατά τα άλλα υπαρκτής- ανάγκης να συντριβεί ο εξαιρετικά επικίνδυνος ρατσιστής και ακροδεξιός Ντόναλντ Τραμπ…

Η πρώτη συνέπεια ολκής αυτής της «διαφοροποίησης» δεν άργησε να εκδηλωθεί και σημειώθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από την ίδρυση της «Επανάστασής μας». Το μεγαλύτερο και ίσως σημαντικότερο από τα δεκάδες επί μέρους κινήματα που απάρτιζαν το κίνημα υποστήριξης στην καμπάνια του Μπέρνι, το Millennials for Bernie που οργανώνει πάνω από 100.000 νέους από 18 μέχρι 35 ετών πάνω σε μια πολύ ριζοσπαστική και ταξική βάση, ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομά του σε Millennials for Revolution και δεν μετέχει στο νέο κίνημα του Μπέρνι Σάντερς!

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε παρουσιάζοντας άλλα παραδείγματα αυτής της διαδικασίας διαφοροποίησης, αλλά προτιμάμε –προς παρόν- να σταματήσουμε εδώ προκειμένου να κλείσουμε αυτό το άρθρο με μια σημαντική και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον διαπίστωση: Είτε πρόκειται για τους Millennials, είτε για τα οκτώ παραιτηθέντα διευθυντικά στελέχη της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς, είτε ακόμα και για όλους εκείνους τους πρώην συνεργάτες του που έχουν ήδη προσχωρήσει στο στρατόπεδο της υποψηφίου των Πρασίνων Τζιλ Στάιν, όλοι τους εξακολουθούν να πλέκουν το εγκώμιο του Μπέρνι και να τον ευχαριστούν ολόκαρδα για την ανεκτίμητη προσφορά του στην αφύπνιση και ριζοσπαστικοποίηση της αμερικανικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όλοι τους και ανεξάρτητα από το αν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την Χίλαρι ή κάνουν ο,τιδήποτε άλλο, διατρανώνουν δημόσια την απόφασή τους να εργαστούν ενωμένοι για να υλοποιήσουν το διεκδικητικό πρόγραμμα της καμπάνιας του Σάντερς! Με άλλα λόγια, ούτε ίχνος από τους αφορισμούς και τις λοιπές κατάρες που συνοδεύουν συνήθως τις πολιτικές διαφοροποιήσεις και διασπάσεις της ελληνικής αριστεράς…

Σε τελική ανάλυση, τα διαδραματιζόμενα στο εσωτερικό του νέου βορειοαμερικανικού κινήματος μάς εισάγουν ήδη στο «αιώνιο» -και πάντα άλυτο- πρόβλημα της χειραφέτησης της αριστεράς και του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ από το Δημοκρατικό κόμμα. Μέσα ή έξω από αυτό; Ή με άλλα λόγια, είναι ή δεν είναι δυνατή η μεταρρύθμιση και μετατόπιση του Δημοκρατικού κόμματος στα αριστερά; Για τον Μπέρνι Σάντερς και πολλούς από τους στενότερους συνεργάτες, κυρίως τους συνδικαλιστές, η απάντηση είναι σαφής: Ναι, μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε το Δημοκρατικό κόμμα σε ένα κόμμα των πλατιών λαϊκών και εργατικών μαζών, και η απόδειξη είναι ότι η πίεσή μας το οδήγησε ήδη να υιοθετήσει «το πιο αριστερό πρόγραμμα της ιστορίας του». Για όλους τους άλλους ισχύει όμως το ακριβώς αντίθετο και στόχος παραμένει εκείνος που όρισε ήδη πριν από 117 ολόκληρα χρόνια (!) ο πατέρας του αμερικανικού (επαναστατικού) σοσιαλισμού -και μέντορας του Μπέρνι Σάντερς- Eugene Debs: η δημιουργία του μαζικού και εντελώς ανεξάρτητου «Τρίτου κόμματος» των εργαζόμενων και των καταπιεσμένων!

Το προσωρινό μας συμπέρασμα είναι ότι όντως τώρα αρχίζουν στις ΗΠΑ τα σπουδαία και ότι καθήκον των απανταχού γης αριστερών είναι όχι απλώς να παρακολουθούν αλλά και να μετέχουν, να παρεμβαίνουν στις βορειοαμερικανικές διεργασίες. Εξάλλου, είτε πρόκειται για την αποτροπή της εφιαλτικής Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίας, είτε για την απόκρουση της φασίζουσας απειλής που ενσαρκώνει ο Τραμπ, είτε για την αντίσταση στη πολεμική βαρβαρότητα που εγγυάται η προεδρία του διεφθαρμένου γερακιού που ονομάζεται Χίλαρι Κλίντον, είτε για την σωτηρία του πλανήτη και των κατοίκων του από την κλιματική καταστροφή, εκείνοι που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα περισσότερο από κάθε άλλο σε αυτό τον πλανήτη είναι εκείνοι και εκείνες που ζουν και αγωνίζονται στη καρδιά του ιμπεριαλιστικού τέρατος. Δηλαδή, το πρωτοφανές σε διαστάσεις ριζοσπαστικό κίνημα που ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στηρίζοντας τον Μπέρνι Σάντερς, και που ωριμάζει τώρα μπαίνοντας στη δεύτερη, και τόσο καθοριστική, φάση της πολλά υποσχόμενης ύπαρξής του…

Πηγή και παραπομπές:

29 August, 2016

Why Jill can beat Hillary

... and Trump

by system failure

In previous article we examined the advantages of Jill Stein against Bernie Sanders, but this is not enough. She must also beat the establishment, thus Hillary Clinton, as well as, Donald Trump, in order to offer a real alternative and perspective to the American people for the first time in decades. Stein is now the person who could make the Sanders movement play a central role and crush the US bipartisanism.

The establishment mechanisms don't have actually any substantial arguments to support the corrupted, neocon/neoliberal, warmongering Hillary, therefore, they promote her through some very superficial "tricks".

As described in previous article: “One of the most successful psychological techniques used by the mechanisms of the establishment, is the bombardment of mind with isolated words, or, phrases, ending up to become powerful symbols. These symbols are frequently so powerful that manage to prevail over the ability of mind to build a rational hierarchy. Which, many times, equals to heavy misjudgment. For example, the fact that the United States will have the opportunity to be governed "for the first time in their history by a female president", often prevails over what this president truly represents, especially among the female voters. The election of Hillary will give a superficial satisfaction to many Americans, that the United States will become an even more progressive society (after Obama term), while in reality, Hillary will certainly follow the "politics as usual", totally aligned with the neocon agenda.

Being a woman, Jill Stein instantly destroys this key "argument" upon which the establishment built its support for Hillary Clinton. So, why vote Hillary when you have Jill? You can still have your first female president in the US history, truly progressive, anti-establishment. She can bring a real change. Who needs Hillary?

The second key "argument" through which the establishment supports Hillary Clinton, is by projecting the danger of "monster" Donald Trump in power. The establishment is exercising an unprecedented pressure, which could be easily considered a type of psychological terror, on politicians and even progressive voters who don't want by no means to vote and support Hillary Clinton. The "argument" is known: 'you will held responsible if you will not vote Hillary, permitting the "monster" Trump to take the power'.

However, there are numerous indications that Trump is just a reserve of the establishment in case that things go wrong with Clinton.

First of all, it appears that the most favourable candidate of the corporate media is not Hillary Clinton, but, quite surprisingly indeed, Donald Trump. It was pointed that “The most impressive here is not that Sanders has so little time coverage compared to the other two. This was something, more or less, expected. The most impressive, is that Donald Trump, who is promoted as "anti-establishment", takes more time coverage in the media, even compared to the definitely-pro-establishment Hillary Clinton!

Furthermore, Trump received recently some “signals” from the establishment pundits to become more "presidential". Indeed, he tried to "soften" his rhetoric in order to enlarge his voter tank. Why the establishment rushes to "fix" its alternative option to Hillary?

The answer can be found not only to the fact that Clinton is a highly "saturated" candidate with plenty of scandals chasing her in everyday basis. Not only she won't be able to increase her power further, but, on the contrary, she may lose power exactly due to these scandals that tend to become a routine, as well as due to her dark past.

Above all, the most serious fear of the establishment is related to a parameter which can't be seen in polls, thus can't be measured: the millions of Americans who have chosen to stay out of the political process for years.

In case that this crucial mass of politically inactive citizens decide to take action supporting Jill Stein, both Clinton and Trump will stand in front of a major defeat. The combined power of this immeasurable parameter with the movement of Bernie Sanders could beat the establishment much earlier than nearly no one could expect, bringing a truly hopeful future for the United States and the world.

It's certainly a long shot, but the determination of the American people and especially the American youth for a real change, may bring this gigantic political earthquake in the very short time until the election fight of November.

Ποιος πιστεύει τον Ερντογάν;

Μια εκτίμηση για την πρόσφατη Τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία


Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι χερσαίες Τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βόρεια Συρία για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες του ISIS. Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να καθησυχάσουν τον Ερντογάν και να τον αφήσουν για την ώρα να παίξει το δικό του παιχνίδι, ώστε να τον κάνουν να ξεχάσει για λίγο τον Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ο Ομπάμα δεν θέλει να ρισκάρει περισσότερο με τον απρόβλεπτο Τούρκο ηγέτη, ειδικά όταν έδειξε ότι δεν θα διστάσει να στραφεί οριστικά στον Πούτιν. Δεν θέλει επίσης να ρισκάρει περισσότερο χάος στη Μέση Ανατολή τώρα που τελειώνει η θητεία του. Θα αφήσει την "καυτή πατάτα" στα χέρια του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν από τη μεριά του ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο μέχρι την νέα προεδρία Κλίντον ή Τραμπ. Για το λόγο αυτό, προσπαθεί να κερδίσει ότι μπορεί, ώστε να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος όταν η Συριακή κόλαση τελειώσει κάποια στιγμή.

Προς το παρόν, παραμένει προσηλωμένος στην ατζέντα του, δηλαδή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Συριακό χάος για να ενισχύσει τους Σύριους Τουρκομάνους και άρα, τα όνειρά του για μια γενικότερη επέκταση της Τουρκικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Αυτό εξηγεί και την απαίτηση της Τουρκίας να αποσυρθούν οι Κούρδοι μαχητές του YPG προς τα ανατολικά του Ευφράτη. Μέσα από αυτή την κίνηση, επιχειρεί να διατηρήσει έναν ανοιχτό διάδρομο με τους Τουρκομάνους της Βόρειας Συρίας, αλλά και να σαμποτάρει το Κουρδικό εγχείρημα για μια αυτόνομη κρατική υπόσταση στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, όλοι φαίνεται να έχουν "ξεχάσει" για λίγο τον Άσαντ, ή τουλάχιστον τον έχουν αποδεχθεί ως μια ενδιάμεση κατάσταση πριν από τον τελικό επανασχεδιασμό του Συριακού χάρτη. Όλοι οι βασικοί παίχτες είναι προσηλωμένοι στους στόχους τους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους και τον σχεδιασμό για ένα Κουρδικό κράτος, καθώς έχουν επενδύσει σοβαρά σε μια τέτοια προοπτική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί ο Ομπάμα να θέλει να φύγει χωρίς να χρεωθεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει αυτά τα σχέδια τόσο εύκολα μόνο και μόνο για να μη δυσαρεστήσει τον Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμα:


Ο Ερντογάν τελικά στρέφεται στον Πούτιν ίσως επειδή βλέπει τη Χίλαρι να έρχεται

Turkish shelling kills 20 civilians in northern Syria

War Crimes

At least 20 civilians were killed Sunday by Turkish shelling against a town controlled by Kurdish-led groups in northern Syria, a monitor group reported.

Turkish airstrikes and artillery targeted the town of Bir Kousa in the countryside of the city of Jarablus in northern Syria, near the Turkish borders, according to the Syrian Observatory for Human Rights.

The shelling apparently aimed at undermining the Kurdish-led Jarablus Military Council, which fought against the Turkish forces in Jarablus countryside a day earlier, destroying three Turkish tanks.

Turkish special forces as well as Ankara-backed Syrian rebel groups crossed the Turkish borders into Syria last Wednesday.

The campaign marked the first outright military intervention of the Turkish army in the quagmire of the Syrian war.

Full report:

Germany says TTIP talks with US failed

Germany's Economy Minister Sigmar Gabriel told reporters that the talks had failed to make progress on any of the major sections of the long-running negotiations over the Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, or TTIP.

Gabriel accused the US of being "angry" about the deal that the EU struck with Canada, known as CETA. He said US officials believe that CETA contains elements that Washington does not want to see in the TTIP, AP reported.

"We mustn't submit to the American proposals," said Gabriel, who is also Germany's Vice Chancellor and the head of the country’s center-left Social Democratic Party.

"In my opinion, the negotiations with the United States have de facto failed, even though nobody is really admitting it," he said.

Full report:

28 August, 2016

Η Τουρκία έπεσε στη συριακή παγίδα

του Παντελή Σαββίδη

Ένας από τους Κούρδους ηγέτες στη Συρία καλωσόρισε την Τουρκία στον συριακό βάλτο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας για κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς (αρχαίος Ευρωπός) από τουρκικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ.

Ίσως η πιο σώφρων κίνηση του Ερντογάν, μέχρι στιγμής, να ήταν η άρνηση εμπλοκής στο συριακό χάος. Η νευρικότητα όμως που κατέλαβε την Άγκυρα από τις επιθέσεις που δέχεται στο έδαφός της, και κυρίως από το φόβο απώλειας εδαφών, την οδήγησαν στην παρανοϊκή ενέργεια να εμπλακεί η ίδια –και όχι δι’ αντιπροσώπων (proxy war)– σε έναν πόλεμο του οποίου το τέλος δεν διακρίνεται.

Ίσως να μέτρησε στη σκέψη του Ερντογάν αυτό που τις προηγούμενες ημέρες γράφαμε, ότι θα αναζητήσει μια διέξοδο για να διοχετεύσει το ενδιαφέρον του στρατού και να την επικαλεστεί ως κρίσιμη εθνική στιγμή για ενότητα. Αλλά τα ρήγματα στην τουρκική κοινωνία δεν καλύπτονται.

Ούτε καν με το ξεγύμνωμα των ΗΠΑ, που για να διαχειριστούν μια Τουρκία σε νευρικό κλονισμό, προσπαθούν να καταπραΰνουν τα νεύρα της με τις υπερφίαλες κολακείες ενός αντιπροέδρου, του Τζο Μπάιντεν, που δεν λαμβάνει υπόψη ότι η χώρα του υπήρξε, κάποτε, υπερδύναμη.

Τώρα δεν είναι; Συζητήσιμο. Με τους παλιούς όρους, όχι. Σε μια διαλυμένη διεθνή κοινότητα, ναι. Παραμένουν.

Το ζήτημα όμως με την προεδρία Ομπάμα είναι ότι έχει ολοκληρωθεί, και την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή θα την καθορίσει ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια έντονη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας στην περιοχή. Το πιθανότερο είναι ότι διαπίστωσαν πως οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, μετά την κατάληψη και της Ιεράπολης (Μένπετζ) από τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», ενός συνασπισμού Αράβων και Κούρδων στον οποίο οι Κούρδοι κυριαρχούν κατά κράτος, οι τρομοκράτες του ISIS δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν και ο τουρκικός στρατός θα έκανε περίπατο. Όπως και έγινε. Οι Τούρκοι στρατιώτες με τις συριακές δυνάμεις που είναι πιστές στην Άγκυρα, έφθασαν στο κέντρο της πόλης χωρίς καμιά αντίσταση από τον ISIS, υπό την αμερικανική αεροπορική προστασία.

Και εκεί που είχαμε δηλώσεις, τις προηγούμενες ημέρες, για σύγκλιση Τουρκίας-Ρωσίας και για σχέδια στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν και Συρίας, βλέπουμε την Τουρκία να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την κατάληψη της Τζαραμπλούς, τη Ρωσία να αποχωρεί από την αεροπορική βάση του Χαμαντάν στο Ιράν, η οποία, υποτίθεται της είχε παραχωρηθεί για επιθέσεις στη Συρία κατά του ISIS, και τη Συρία να μιλά για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της από την Τουρκία. Η στήλη είχε επισημάνει ότι στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν δεν μπορεί να υπάρξει. Τα συμφέροντα στον μεσανατολικό βάλτο είναι πολλά και αντικρουόμενα, και οι συμμαχίες θα είναι συγκυριακές.

Το θέμα, τώρα, είναι, τι πέτυχε η Τουρκία καταλαμβάνοντας την Τζαραμπλούς και ποια προοπτική θα έχει αυτή η επιτυχία.

Η Τζαραμπλούς είναι η πόλη, μετά τον Ευφράτη προς τα δυτικά, στην οποία έχουν σταματήσει οι κουρδικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να ενώσουν τα καντόνια τους στη βόρεια-βορειοανατολική Συρία. Τους λείπουν περί τα 90 χιλιόμετρα. Η Τουρκία δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει την ενοποίηση των καντονιών αυτών και θεώρησε κόκκινη γραμμή το πέρασμα του Ευφράτη από τις κουρδικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι πέρασαν τον Ευφράτη χωρίς η Τουρκία να κάνει τίποτε. Τώρα, για να ανακόψει τη δυναμική των Κούρδων, καταλαμβάνει μια στρατηγικής σημασίας πόλη και ζητά από τους Αμερικανούς υποστήριξη την οποία η Ουάσινγκτον παρέχει, διαβεβαιώνοντας την Άγκυρα πως θα σταματήσει την υποστήριξη των Κούρδων αν προχωρήσουν δυτικά, στην ενοποίηση των καντονιών τους.

Η στρατιωτική επιχείρηση, μάλιστα, της τουρκικής εισβολής στη Συρία, γίνεται την ημέρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέπτεται την Άγκυρα, προφανώς σε συνεννόηση των δύο χωρών για να σταλεί και ένα συμβολικό μήνυμα.

Μια αμερικανική διαβεβαίωση υποστήριξης της Τουρκίας αναμενόταν, μετά μάλιστα και την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά οι τόσο γλοιώδεις δηλώσεις του Μπάιντεν στην Άγκυρα ήταν εκτός κάθε προβλέψεως και δεν τιμούν καθόλου μια δύναμη που θέλει να κυριαρχεί παγκοσμίως. Με γλοιώδη συμπεριφορά προς την Άγκυρα ξεκίνησε η κυβέρνηση Ομπάμα, με γλοιώδη απέρχεται.

Πίσω όμως από αυτήν τη συμπεριφορά κρύβεται μια πολιτική που δεν είναι καθόλου φιλική προς την Τουρκία.

Καταρχάς, τίθεται το ερώτημα αν η Τουρκία θα παραμείνει με τις δυνάμεις της στην Τζαραμπλούς, αν θα συμμετάσχει σε άλλες επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους ή και των Κούρδων, ή αν θα αποχωρήσει με τις δάφνες μιας πρόσκαιρης νίκης με σημαδεμένα, και πάλι, χαρτιά.

Οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή θα είναι λίγες, σχετικά, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έναν μάχιμο κουρδικό στρατό, που γνωρίζει την περιοχή και είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός κρατικού μορφώματος. Η Τουρκία πολεμά στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του PKK, έχοντας τεράστια στρατιωτική υπεροπλία, ελέγχοντας τις δομές της χώρας και γνωρίζοντας άριστα την περιοχή. Και στην τριακονταετή αυτή μάχη της δεν κατάφερε να καταστείλει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Θα το πετύχει σε μια ξένη χώρα, όπου πολλές από τις παραμέτρους επιτυχίας της είναι άγνωστες ή αρνητικές;

Αν οι τουρκικές δυνάμεις επεκταθούν στον συριακό πόλεμο πέραν της Τζαραμπλούς, η Τουρκία εισέρχεται βαθιά στο συριακό τέλμα. Κάτι περισσότερο θα γνώριζε ο Κούρδος ηγέτης που την καλωσόρισε.

Αν μείνει στην Τζαραμπλούς δύσκολα θα μπορέσει, μεσοπρόθεσμα, να διατηρήσει τον έλεγχο μιας πόλης την οποία έχει καταλάβει σε ξένο έδαφος. Μιας πόλης, μάλιστα, την οποία διεκδικούν οι Κούρδοι, οι οποίοι θεωρούν την περιοχή ως ανήκουσα στη δική τους αυτόνομη επικράτεια και την οποία μπορούν να πολιορκήσουν εύκολα.

Αν αφήσουν, σε μια μορφή proxy war (πολέμου δι’ αντιπροσώπων), τις συριακές δυνάμεις που τους ακολούθησαν, να ελέγχουν την πόλη, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο έλεγχος αυτός είναι εφικτός.

Επιπλέον, και αυτό είναι θείο δώρο για τη Δύση, δύσκολα η Τουρκία θα μπορεί, πλέον, να επικαλεστεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροές σε μια περιοχή που αποτελεί δίοδο γι’ αυτές τις διελεύσεις και την οποία ελέγχει.

Η Συρία δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ενωμένη, και κάθε δήλωση προς την αντίθετη κατεύθυνση γίνεται προς αποπροσανατολισμό. Η ανάδυση κουρδικής οντότητας από την τελική εξέλιξη της συριακής κρίσης είναι επίσης αδύνατον να αποφευχθεί. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται να σταματήσουν έναν αιματηρό μακροχρόνιο αγώνα για την απόκτηση δικού τους κράτους. Και η ύπαρξη του κράτους αυτού συμφέρει στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το κακό για την Τουρκία είναι πως όλοι γνωρίζουν ότι για να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο κουρδικό κράτος πρέπει να έχει διέξοδο προς τη θάλασσα. Οπότε, σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Τουρκία δεν κινδυνεύει μόνο από το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα στα εδάφη της, αλλά και από τις πιέσεις για την Αλεξανδρέττα που θα δέχεται από της συριακής κουρδικής πλευράς.

Ο τουρκικός εφιάλτης έχει ξυπνήσει και θα παραμείνει για χρόνια ζωντανός. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Ερντογάν αλλά και οι άλλοι παίκτες της περιοχής. Γι’ αυτό και η τουρκική ανεξέλεγκτη νευρικότητα. Ας μη διαβάζουμε τις εξελίξεις μόνο από τα μεγάλα γράμματα.

Πηγή:

27 August, 2016

Brussels bureaufascists rush to protect a key man in the Greek crisis drama


Another conflict is taking place lately between Greek officials and the European Financial Dictatorship (EFD) representatives, concerning a key man who allegedly cooked Greece's statistics back in 2009 and forced Greece to enter the hellish path of Troika (EFD-IMF-ECB) creditors.


The European Union defended Greece’s budget data as concern mounts that a court case against the former head of the Greek statistical agency will reignite market doubts about the credibility of the country’s fiscal numbers.

The European Commission vouched for data submitted by the Hellenic Statistical Authority [Elstat] from 2010 to 2015 and validated by EU statistics office Eurostat. The period coincides with the tenure at the top of the Greek agency of Andreas Georgiou, who faces felony charges in Greece for reporting a 2009 budget deficit that was more than five times the EU limit and that unleashed the euro-area debt crisis.

Data on Greek government debt during the period 2010-2015 have been fully reliable and accurately reported,” European Commissioner Marianne Thyssen, who oversees Eurostat, told reporters on Wednesday in Brussels. “We expect the Greek authorities to actively and publicly challenge the false impression that data were manipulated during the 2010-2015 period.The issue is politically sensitive across Europe because Greece allegedly manipulated its fiscal numbers to qualify for euro entry in 2001 and became dependent in 2010 on international emergency loans, which have flowed for the past six years in return for widespread budget cuts. The aid for Greece is underpinned by the fiscal data of Greece’s statistical agency, also known as Elstat.

Georgiou, who stepped down as Elstat’s chief last year when his term ended, faces some domestic political critics who allege that he inflated Greece’s 2009 deficit figure of 15.6 percent of gross domestic product.

[...]

Thyssen said on Wednesday that the commission, the EU’s executive arm, has sent a letter to the Greek government stressing the importance of preserving the quality of Greek budget statistics. She said false allegations “may create major damage to the credibility of Greek statistics.” The Greek government responded coolly to Thyssen’s remarks, confirming in an e-mailed statement that Finance Minister Euclid Tsakalotos had received a letter from the commission, saying he was surprised by it and pledging to respect the independent operations of the Greek judiciary.

More and more evidence comes on surface that Greece was artificially trapped into a debt crisis that permitted neoliberal establishment to conduct the most brutal experiment, for the first time in an advanced economic area.

The anxiety of the EFD officials to cover up an important parameter in the Greek crisis case is more than obvious. Their efforts include indirect threats - “... will reignite market doubts about the credibility of the country's fiscal numbers, as well as an attempt to intervene in the work of Greek justice. Apparently, they don't want further research concerning the key man, Andreas Georgiou, because this could bring crucial evidence on how Greece has been transformed into a debt colony.

Therefore, it could spoil efforts to expand further the Greek experiment (already "intruded" in France) to the whole eurozone.

Note that Panagiotis Lafazanis, leader of Popular Unity, the party that came out of SYRIZA's split, expressing its most radical side, stated that the support of the European Commission on Andreas Georgiou, through unacceptable and anti-constitutional intervention, is logical, obvious and expectable. This is because Andreas Georgiou was the IMF official and its man who have been “planted” in Elstat by the Government of George Papandreou, with the consensus of New Democracy too, just to serve the Troika, not the reasonable and legal Greek interests.

He also stated that Andreas Georgiou, through his service in Elstat, delivered Greece to the German EU and IMF, as the scapegoat and memoranda guinea pig for their plans of the general social and labor demolition of Europe.

ΛΑΕ: Άνθρωπος του ΔΝΤ και της Κομισιόν ο Α. Γεωργίου

Άνθρωπο του ΔΝΤ και της Κομισιόν χαρακτήρισε με δηλώσεις του τον Ανδ. Γεωργίου ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνης. «Eίναι λογικό, αυτονόητο και αναμενόμενο η Κομισιόν, με απαράδεκτη και αντιθεσμική επέμβασή της», να τον στηρίζει.

Στη σχετική δήλωσή του ο γραμματέας της ΛΑΕ υπογράμμισε ότι το Ανδρέας Γεωργίου «“φυτεύτηκε” από την κυβέρνηση του ΓΑΠ, με συναίνεση και της ΝΔ, στην ΕΛΣΤΑΤ, μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την τρόικα και όχι τα εύλογα και νόμιμα ελληνικά συμφέροντα».

Τόνισε μάλιστα ότι «ο Ανδρέας Γεωργίου, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία στην ΕΛΣΤΑΤ, πρόσφερε στο πιάτο την Ελλάδα στη γερμανική ΕΕ και στο ΔΝΤ ως εξιλαστήριο θύμα και μνημονιακό πειραματόζωο στους σχεδιασμούς τους για τη γενικότερη κοινωνική εργασιακή κατεδάφιση της Ευρώπης».

Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι «οι απαράγραπτες ευθύνες του Ανδρέα Γεωργίου καθόλου δεν απαλλάσσουν από τις δικές της τεράστιες ευθύνες την κυβέρνηση Καραμανλή, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις λογιστικές αλχημείες της».

Τέλος, επιτέθηκε στη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι «τεράστιες είναι και οι ευθύνες της νεομνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδέχτηκε στην πράξη και συνεχίζει να πορεύεται στη στατιστική βάση δεδομένων που διαμόρφωσε ως απόλυτος άρχων ο Ανδρέας Γεωργίου και η οποία υποθήκευσε και συνεχίζει να υποθηκεύει τη χώρα, προσφέροντας διάτρητα άλλοθι στις εθελόδουλες κυβερνήσεις να συνεχίζουν τη μνημονιακή λεηλασία του τόπου».

Με άλλη ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει «νέα απαράδεκτη παρέμβαση της Κομισιόν στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης» στο ζήτημα της υπόθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνται για απιστία.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, κάλυψε πλήρως τον Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος σε επιστολή του εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την εισαγγελική δίωξη και πίεζε την ελληνική κυβέρνηση για την αναδρομική αμνήστευση 3 ξένων εμπειρογνωμόνων που το ίδιο το Eurogroup είχε διορίσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή:

Noam Chomsky, Oliver Stone sign letter against Brazil's coup

The letter is also signed by the likes of Indian novelist and activist Arundhati Roy, activist and author Naomi Klein and artist Tom Morello.

From Oliver Stone to Noam Chomnsky, highly influential international artists and intellectuals published a letter condemning the impeachment process against suspended Brazilian President Dilma Rousseff Thursday.

Other than Stone and Chomsky, the other 22 people who signed the petition include U.S. actor Danny Glover, "Lord of the Rings" star Viggo Mortensen and Academy Award winner Susan Sarandon.

We are concerned about the politically motivated impeachment of the president, which installed an interim unelected government,” the letter reads.

The legal basis for the ongoing impeachment is widely questionable and there is convincing evidence showing that the main drivers of the impeachment campaign are trying to remove the president in order to stop corruption investigations in which they themselves are involved."

The signatories of the petition also criticize the interim Temer government's attack on culture, diversity and human rights.

We regret that the interim government in Brazil has replaced a diverse ministry, headed by the first female president, by a ministry composed of white men, in a country where the majority identify themselves as black or brown."

Writers and activists Tariq Ali, Harry Belafonte, Eve Ensler, Naomi Klein and Arundhati Roy also signed the text as well as novelists John Sayles and Michael Ondaatje.

The signatories also state their belief that any impeachment of Rousseff will spark a negative reaction across Latin America if the process is successful.

Since Brazil is the fifth most populous country in the world, these events are of great importance to all who care about equality and civil rights,” the text reads.

Filmmaker Ken Loach is also one of the signatories, as are the musicians Tom Morello and Brian Eno.

The letter was published in both Portuguese and English.

We stand in solidarity with our fellow artists and all those who fight for democracy and justice in Brazil."

Here is the full list of signatories:

Tariq Ali

Harry Belafonte

Noam Chomsky

Alan Cumming

Frances de la Tour

Deborah Eisenberg

Brian Eno

Eve Ensler

Stephen Fry

Danny Glover

Daniel Hunt

Naomi Klein

Ken Loach

Tom Morello

Viggo Mortensen

Michael Ondaatje

Arundhati Roy

Susan Sarandon

John Sayles

Wallace Shawn

Oliver Stone

Vivienne Westwood

Source:

Νεοφιλελευθερος - Α.Πορτοσάλτε "Χρειαζόμαστε τους Νταβατζήδες"

«Θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει» λέει ο θυμόσοφος λαός. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα προχώρησε σε μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου παραδοχή.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ είπε χωρίς δισταγμό πως η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τους «νταβατζήδες» και τα «συμφέροντα».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις των καναλιών έχουν απαχθεί από τον κ. Παππά, ο οποίος ζητάει λύτρα με αυτή τη διαδικασία που κάνει για να πάρουν πίσω οι επιχειρηματίες την επιχείρησή τους»

Φυσικά, δεν βρήκε μία λέξη να πει για το γεγονός ότι επί 27 χρόνια οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για τη χρήση δημοσίων συχνοτήτων

Δείτε το βίντεο:


Πηγή:

26 August, 2016

Historic agreement: FARC and Colombia govt to announce final deal

FARC to participate in Colombia's 2018 elections

In a landmark moment in Colombia's history, the government of President Juan Manuel Santos and the country's left-wing FARC rebels are set to announce a final peace accord Wednesday in Havana, Cuba, after nearly four years of negotiations between the two sides of the conflict, according to sources close to the peace process.

A deal is imminent to close the negotiations,” a government official told reporters Tuesday, adding that an announcement would likely take place around 7 p.m. local time in Havana. Earlier on Tuesday, FARC leader Timoleon Jimenez, known as Timochenko, wrote on his Twitter account, "We are at the doors of important announcements that bring us close to the final deal." The Twitter account of the government peace negotiation team shared a photo of FARC and government negotiators, standing interspersed together, with the caption, "The day is approaching."

The two sides of the negotiating table have been in the process of reviewing a draft deal in recent days. The document is set to be made public Wednesday afternoon. The historic deal will mark the end of 52 years of armed internal conflict between government forces and the Revolutionary Armed Forces of Colombia, founded in 1964 on Marxist demands for agrarian reform and rights for rural communities. The conflict is the longest-running civil war in Latin America.

More:


Colombia’s soon-to-demobilize FARC guerilla army will participate in the country’s next general elections in 2018 as part of the final peace agreement with the government that ends a civil war that has raged for 52 years.

In a government press conference Thursday, the day after the much-anticipated announcement of a final peace deal and the end of negotiations in Havana, Cuba, official negotiators stressed that the historic agreement offers an opportunity for a new era of political participation.

According to the final text of the peace agreement, the FARC will be guaranteed five seats in both Colombia’s lower house of Congress and the Senate in the next two election cycles in 2018 and 2022. The movement will still run in the elections as part of the process of securing those seats. Only if the FARC’s new political party falls short of winning the five seats would the remainder of guaranteed representatives be assigned.

More: