Skip to main content

Οι καραμέλες της κρίσης και η εν ψυχρώ κοροϊδία

του system failure

Οι καραμέλες-κλισέ που χρησιμοποιούνται από διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν σαν στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Από τις πιο συχνά πλασαρισμένες καραμέλες κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι οι εξής:

Καραμέλα Νο1: Έξοδος από το ευρώ. Πρόκειται ίσως για την περισσότερο χρησιμοποιημένη καραμέλα που πιπιλάν τα τραπεζοκρατούμενα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας από την αρχή της κρίσης. Χρησιμοποιείται κατά κόρον έως και αυτή τη στιγμή ως το κορυφαίο «επιχείρημα» εκφοβισμού. Συνοδεύεται από άκρως καταστροφολογικά σενάρια και φαίνεται ότι είχε περιορισμένη επιτυχία στην περίπτωση των πρόσφατων Ελληνικών εκλογών. Συνδέεται άμεσα με την απειλή χρεοκοπίας της χώρας αλλά και με την απειλή ντόμινο σε όλη την Ευρωζώνη. Χρησιμοποιείται εντέχνως από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, με διαδοχικές διαβεβαιώσεις από δημοσιογράφους, τεχνοκράτες ή κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται κάθε τόσο δήθεν «διαρροές» για πιθανή έξοδο, ώστε αφενός μεν να κρατούν υπό ομηρία την κοινή γνώμη κάτω από καθεστώς εκφοβιστικής αβεβαιότητας, αφετέρου να ευνοούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στα οποία είναι μπλεγμένοι πολλοί από αυτούς τους παπαγάλους του συστήματος.

Φαίνεται όμως, ότι η πολυχρησιμοποιημένη αυτή καραμέλα, ξεφτίζει όλο και πιο πολύ, και πολλοί – εξουθενωμένοι από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας – πολίτες, βλέπουν ως διέξοδο και όχι ως καταστροφή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και τα πλεονεκτήματα που αυτή θα έχει, εφόσον φυσικά αυτή η επιστροφή γίνει με σχέδιο και οργάνωση.

Καραμέλα Νο2: Να πληρώσουν οι πλούσιοι.  Πλήθος παραγόντων, από δημοσιογράφους έως κυβερνητικούς αξιωματούχους, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω καραμέλα, με διάφορες παραλλαγές, για λόγους κατευνασμού της λαϊκής οργής, θέλοντας να δείξουν ότι δήθεν δεν έχουν πρόθεση να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ενδεικτικά, μπορούμε να θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνγκερ και Μέρκελ, οι οποίες ακούγονται πλέον άκρως υποκριτικές και αποτελούν στην ουσία εν ψυχρώ κοροϊδία, αφού μέχρι στιγμής το μάρμαρο το πληρώνουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα με αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αποτελεί στην ουσία μια ξεπερασμένη δημοσιοσχετίστικη τακτική κατευνασμού των μαζών.

Την ίδια στιγμή, υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις ψάχνουν τους μεγαλοφοροφυγάδες στις Ελβετικές τράπεζες και παρά τα όποια στοιχεία που μπορεί να έχουν στα χέρια τους (υπόθεση Φαλσιανί), στο τέλος καταλήγουν σε απλές εκκλήσεις ώστε οι μεγαλοφοροφυγάδες να επιστρέψουν τα χρήματα στην κάθε χώρα απολαμβάνοντας ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ παράλληλα, οι τράπεζες συνεχίζουν να τροφοδοτούνται με ρευστότητα σε βάρος των φορολογουμένων. 

Στο μεταξύ, ανακοινώνονται συνεχώς νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων με παράλληλη σταδιακή εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και όταν θα περάσουν οι νέες αιματηρές περικοπές, θα ξαναβγούν οι υπηρέτες του νεοφιλελευθερισμού, απλώς να δηλώσουν για άλλη μια φορά  ότι διαπιστώνουν τα πολλά βάρη που επωμίζεται η πλειοψηφία και ότι πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Το ίδιο έργο ξανά και ξανά. Εν ψυχρώ κοροϊδία.

Καραμέλα Νο3: Ανακεφαλαιοποίηση ή επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προβάλλεται κατά κόρον από τα ΜΜΕ και από τους οικονομολόγους της «νέας οικονομίας» - με την όποια ιδιότητα (ειδικοί και μη αναλυτές σε τηλεπαράθυρα μέχρι υπουργοί οικονομικών) - περίπου ως ζήτημα ζωής και θανάτου για την επιβίωση της οικονομίας. Παρόλο που οι τράπεζες έχουν λάβει πακτωλό δισεκατομμυρίων από πακέτα διάσωσης - και μάλιστα πριν καλά-καλά  προλάβει η κρίση να φτάσει στην Ελλάδα αν θυμηθούμε τα 28 δισ. που δόθηκαν επί πρωθυπουργία Καραμανλή στις τράπεζες για αρχή - η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί πάντα μείζον ζήτημα προετοιμάζοντας το έδαφος για νέο γύρο πακέτων διάσωσης σε βάρος των φορολογουμένων.

Φυσικά, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, κανείς δεν τολμά να ρωτήσει, να ελέγξει το που παν αυτά τα δισεκατομμύρια, πως τα διαχειρίζονται οι τράπεζες. Το κράτος παρεμβαίνει μόνο για να σώζει τις τράπεζες και δεν ελέγχει αν τηρείται έστω και ο παραμικρός όρος χρηματοδότησής τους. Οι όποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι συστημικοί δημοσιογράφοι, περιορίζονται απλώς στο να κουνάν το δάχτυλο στους τραπεζίτες που δεν φροντίζουν να διαθέσουν με μορφή δανείων όλη αυτή τη ρευστότητα που λαμβάνουν για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε και ο Ομπάμα όταν, εν μέσω κρίσης, ανώτερα τραπεζικά στελέχη μοίρασαν προκλητικά περίπου 20 δισ. δολάρια σε μπόνους από τα πακέτα διάσωσης.  Ως εκ τούτου, το κλείσιμο των κρουνών δανεισμού, αποτελεί ίσως την μοναδική κατηγορία που σπανίως αποδίδουν τα τραπεζοκρατούμενα ΜΜΕ στις τράπεζες , αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες τους από την αρχή της κρίσης έως σήμερα.

Ενώ, βάσει των κανόνων του κλασσικού καπιταλισμού, επιβιώνουν όποιες επιχειρήσεις είναι υγιείς και λειτουργούν σωστά, οι τράπεζες εξαιρούνται από τον κανόνα. Επιβιώνουν αυτές που έχουν προσβάσεις σε κρατική χρηματοδότηση και εξαφανίζουν παράλληλα τους ανταγωνιστές τους με αποτέλεσμα να κρατούν υπό ομηρία ολόκληρη την εθνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της σκανδαλώδους πρόσφατης «εξαγοράς» της Αγροτικής από την Πειραιώς και μάλιστα μόνο του υγιούς κομματιού της.

Στην πραγματικότητα, επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών σημαίνει μόνο ένα πράγμα: αύξηση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων, τα οποία θα καλούνται να σηκώσουν ως δυσβάσταχτο φορτίο στην πλάτη τους οι επόμενες γενιές.

Καραμέλα Νο4: Διασφάλιση των καταθέσεων. Συνδέεται άμεσα με την καραμέλα Νο3 και αποτελεί ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα της συνεχούς τροφοδότησης των τραπεζών με ρευστότητα και εγγυήσεις. Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαθέτει καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες, αποδέχεται ως αναγκαία την επανακεφαλαιοποίησή τους, στο όνομα δήθεν της διασφάλισης των καταθέσεων. Πρόκειται όμως για ένα μεγάλο παραμύθι που σερβίρουν τα ΜΜΕ σε μόνιμη βάση, καθώς οι μεγαλομέτοχοι και τα golden boys των τραπεζών που διαχειρίζονται εν λευκώ τα δισεκατομμύρια από τα πακέτα στήριξης, φροντίζουν πρώτα να διασφαλίσουν τις προσωπικές τους υπέρογκες απολαβές και τα αποθεματικά των τραπεζών τους για παν ενδεχόμενο.

Κανείς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να εγγυηθεί τις καταθέσεις, καθώς σε περίπτωση πανικού και ενός πιθανού bank run, η τράπεζα κηρύττει πτώχευση αφού οι μεγαλομέτοχοι εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους παρκάροντάς τα στην ΕΚΤ ή σε άλλες Ελβετικές τράπεζες. Οι καταθέσεις εξαφανίζονται και οι χαμηλόβαθμοι μισθωτοί υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους. Που σημαίνει ότι και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας που προέβαλαν ως βασικό επιχείρημα οι Προβόπουλος και Στουρνάρας στην περίπτωση της «εξαγοράς» της Αγροτικής από την Πειραιώς είναι επίσης άλλο ένα παραμύθι.

Φαίνεται όμως ότι τα παραμύθια που σερβίρουν καθημερινά τα διάφορα κέντρα ελέγχου της κοινής γνώμης, αρχίζουν να χάνουν τη δύναμή τους, καθώς η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες κάτω από τα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, είναι πιο ισχυρή και επώδυνη.

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

The real reason behind TikTok ban

Glenn Greenwald /  Richard Medhurst