Skip to main content

Οι Έλληνες δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν, μόνο την αξιοπρέπεια

του Κώστα Βαξεβάνη

Ο πατέρας μου ζει την έννατη δεκαετία της ζωής του. Αυτό σημαίνει πως σε ένα ιστορικό και όχι βιολογικό μέτρημα, έχει ζήσει ένα παγκόσμιο πόλεμο, έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και δύο δικτατορίες. Έζησε πάνω από έξι δεκαετίες δουλεύοντας ως οικοδόμος σε πρωτόγονες συνθήκες, κατάφερε να σπουδάσει τρία παιδιά και πρόσφατα κόντεψε να πεθάνει όταν κατέφυγε σε ένα δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο και έμεινε στην ουρά με εκατοντάδες συνανθρώπους του μέχρι να τον εξετάσουν.

Έζησε όλη του τη ζωή θεωρώντας πως έχει σημασία να πορεύεται με αξιοπρέπεια, σα να ήταν αυτή η αξιοπρέπεια το κλειδί για έναν ειδικό παράδεισο. Καμιά φορά μου διηγείται ιστορίες από το παρελθόν που με τρομάζουν παρότι έχω γυρίσει όλο τον κόσμο ως πολεμικός ανταποκριτής από το 1991 ως σήμερα.

Πάνω από τη μισή του ζωή την πέρασε όπως και η πλειοψηφία των ελλήνων κατατετρεγμένος, με την απειλή πολιτικών διώξεων και εξορίας. Η οικογένειά του πολέμησε τους Ναζί, αλλά την Ελλάδα έμελλε να την κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια οι συνεργάτες των Ναζί, παρότι άλλοι την απελευθέρωσαν. Η απειλή πως μπορεί τη χώρα να την καταλάβουν κάποιοι “κομμουνιστές” δικαιολόγησε εκατοντάδες εγκλήματα. Ο πατέρας μου όπως και οι συνομήλικοί του τα έζησε όλα.

Οι αντιδημοκράτες έγιναν ξαφνικά υπερασπιστές της Δυτικής Δημοκρατίας επειδή υπήρχε η κομμουνιστική απειλή, κατέκλεψαν τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ για την αναστύλωση της χώρας, δεν απαίτησαν να αποζημιωθεί η χώρα για τις πολεμικές καταστροφές αφού για πολλές από αυτές ήταν οι ίδιοι συμμέτοχοι και αφού κυβέρνησαν επί δεκαετίες έφαγαν και τις κοινοτικές επιχορηγήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης.

Απ ό,τι θυμάμαι ο πατέρας μου δεν χόρεψε ποτέ συρτάκι, δεν τραγούδησε ανέμελα σε παραλίες, δεν κατανάλωσε περισσότερα από όσα παρήγαγε, όπως του αποδίδουν τα στερεοτυπικά σχήματα που χρησιμοποιούν ακόμη και ξένοι ηγέτες εναντίον της Ελλάδας. Αναγνωρίζω πολλές φορές στο πρόσωπό του έναν έλληνα Ζορμπά αλλά αυτός δεν είναι της ανεμελιάς και του γλεντιού, είναι της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου, μιας λέξη που δεν υπάρχει σε άλλες γλώσσες.

Δεν κράτησε ποτέ κακία στους ξένους. Ούτε στους Γερμανούς που ισοπέδωσαν τη χώρα, ούτε στους Αμερικανούς που επέβαλαν την κυριαρχία τους. Ούτε καν στους Τούρκους με τους οποίους υπάρχει προαιώνια αντιπαλότητα στην Ελλάδα. Τα καλοκαίρια, αν κάποιος ξένος καθίσει δίπλα του αισθάνεται την ανάγκη να τον κεράσει γιατί έκανε την τιμή να επισκεφτεί τη χώρα του.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πατέρας μου, μου τηλεφωνεί σχεδόν κάθε μέρα από τη Λέσβο όπου μένει, για να με ρωτήσει τι θα γίνει με τη χώρα. Αν θα καταρρεύσουμε, αν τα εγγόνια του θα γίνουν δούλοι, αν ζούμε τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν ισχύουν όσα λένε τα τηλεοπτικά κανάλια που ανήκουν στη διεφθαρμένη ελίτ της χώρας. Ζει όπως όλοι οι έλληνες άλλωστε, με τον χειρότερο φόβο που υπάρχει.Τον αόριστο φόβο που περικλείει τα πάντα, που μπορεί να φέρει τα χειρότερα που δεν γνωρίζεις. Περιμένει την ώρα της καταστροφής της χώρας και όπως όλοι οι έλληνες πια ,εύχεται ακόμη και αυτή την καταστροφή από το συνεχές μαρτύριο που ανακυκλώνεται στο όνομα ενός κατασκευασμένου ενοχικού.

Κάπου εδώ θα τελειώσω με τον πατέρα μου και θα πάρω τη σκυτάλη εγώ. Αυτή η επικείμενη καταστροφή δεν είναι τίποτα άλλο από την απόδειξη αναποτελεσματικότητας της Ευρώπης. Δεκαετίες μετά τη δημιουργία της ενιαίας Ευρώπης, το μόνο που διαχέεται στον Ευρωπαικό Νότο είναι ο φόβος και η φτώχεια. Η Ευρωπαική Ένωση αποτυγχάνει κάθε μέρα να επιδείξει τα μεγάλα της ιδεώδη, την αλληλεγγύη, την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σαν ξεπεσμένος λογιστής κρατάει ένα τεφτέρι στο οποίο περιγράφει τις ζωές και τις ανάγκες των ανθρώπων.

Αυτή η Ευρώπη αναπαράγει κάθε μέρα το δομικό της, το κατασκευαστικό της λάθος. Φτιάχτηκε με μοναδικό κοινό στοιχείο το νόμισμα, που κάλυψε φτιαχτά μια σειρά από ανισότητες. Τίποτα άλλο δεν είναι κοινό. Αυτά τα λάθη κατασκευής καλύπτονται κάθε μέρα πίσω από στερεοτυπικές κατασκευές, πως η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί φταίνε οι κακοί έλληνες, ή οι τεμπέληδες Ισπανοί, ή οι αυταρχικοί Γερμανοί. Η αλήθεια είναι άλλη. Η Ευρώπη είναι σε κρίση γιατί οι κυβερνήσεις ανέλαβαν να κάνουν δημόσια τα χρέη των Τραπεζών. Παρότι οι νόμοι της αγοράς θα επέβαλαν να κλείσουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, δηλαδή οι Τράπεζες, ένα άλλο στερεοτυπικό κατασκεύασμα πως “οι τράπεζες δεν γίνεται να καταρρεύσουν” κρατάει την Ευρώπη σε συνεχή κρίση με το πληρώνει τα σπασμένα της επιπολαιότητας και της κερδοσκοπίας των Τραπεζών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος με όποιο τρόπο και αν δημιουργήθηκε (αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα). Η τιμωρία της Ελλάδας δεν αποκαθιστά τις οικονομικές ισορροπίες. Η χώρα είναι ισοπεδωμένη, έχει πέσει σε ύφεση από τα χρόνια λιτότητας εξαιτίας των λάθος συνταγών που τις επέβαλαν οι Ευρωπαίοι. Αντί σήμερα να αναγνωρίσουν το λάθος, επεκτείνουν τη συνταγή. Ακόμη και όσοι μπορούν να επενδύσουν δεν το κάνουν κάτω από το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργούν Σόιμπλε και Νταιζελμπλουν με τις συνεχείς δηλώσεις για Grexit.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη θα δημιουργήσει ένα ντόμινο καταστροφής. Το 2008 κατέρρευσε μια Τράπεζα στις ΗΠΑ και μαζί της κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία. Σκέπτεστε τι θα γίνει αν καταρρεύσει μια χώρα;

Η λύση δεν είναι η τιμωρία ή η έξοδος της Ελλάδας που θα απειλήσει τη σταθερότητα, αλλά να λυθεί το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Ο τρόπος που λειτουργεί ψευδοενιαία. Όπως η Γερμανία δεν είχε δίκιο στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να μην έχει και τώρα. Δεν υπάρχει ευρωπαική προοπτική αν αυτοδιαψευστεί η ίδια η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργήσει με όλες τις αξίες της και όχι μόνο με τα κεφάλαια.

Δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά στην Ελλάδα αρχίζει να χαράζει η μέρα του ανθρώπου που είναι σε απόγνωση. Δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει εκτός από αυτό που για τον πατέρα μου είναι το κλειδί του ειδικού Παραδείσου: την αξιοπρέπεια.

Πηγή:

Comments

Popular posts from this blog

Oct. 7 Reports Implode: Beheaded Babies, NY Times Scandal, & More

Glenn Greenwald    

Israel’s Descent Into Madness & the Holocaust Comparison

BreakThrough News   Rania Khalek was joined by Tarik Cyril Amar, a historian from Germany and associate professor at Koc University in Istanbul, to discuss Israel’s descent into genocidal fascism. Prof. Amar addresses whether it’s useful to make Holocaust and Nazi comparisons and the real reason behind the West’s unshakeable loyalty attitude when it comes to Israel’s barbarism.   

Zionist and US imperialist criminals are about to grab the natural gas off shore Gaza

globinfo freexchange   As the genocide against Palestinians of Gaza is about to be completed with an act of unprecedented brutality by the Zionists and butcher Netanyahu through the bombardment of about 1.4 million civilians in Rafah, it seems that they have already set their next primary goal. Which, in short, is to grab the natural gas resources off shore Gaza, together with their US imperialist buddies whose contribution to the genocide has been undoubtedly critical.     As already reported , in 2007, Hamas came to power and Israel launched an offensive on Gaza Strip, leaving behind 1,400 dead Palestinians, but taking with it the gas fields. Within a year, Israel announced the discovery of the Leviathan natural gas field, which did include Gaza's riches, valued at 453 billion dollars. But Gazans have been denied around 47 billion dollars in revenue. As for Tel Aviv, it's gunning to become a new hub. At that moment in time, that is 2022, Russian oil and gas were sanctioned.

Neocon Queen Victoria Nuland Ends Her Reign: Exposing a Catastrophic Career

Glenn Greenwald    

Τυχαία γεγονότα στην τριτοκοσμική μπανανία των Βαλκανίων

failed evolution   1) Συμβαίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας. 2) Γίνεται αστραπιαία επιχείρηση μοντάζ των συνομιλιών του σταθμάρχη από μηχανισμό του καθεστώτος, πριν ακόμα φτάσει στα χέρια των αρχών, προκειμένου να αποδοθεί η τραγωδία αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος και να βγουν από το κάδρο οι πολιτικές ευθύνες ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. 3) Αναπαράγεται το παραποιημένο υλικό αστραπιαία από ναυαρχίδα της καθεστωτικής προπαγάνδας. 4) Τοποθετείται επικεφαλής στην επιτροπή-παρωδία πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Μητσοτάκη που εργάζονταν παλιά στην ίδια αυτή ναυαρχίδα. 5) Η επιτροπή κλείνει άρον-άρον την υπόθεση αποκλείοντας ουσιώδεις μάρτυρες που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα τον αρμόδιο υπουργό για τον κίνδυνο μεγάλου δυστυχήματος. Σταματάει έτσι και η όποια σε βάθος διερεύνηση για την τσιμεντοποίηση του χώρου και την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας.  

Το σκάσιμο της φούσκας Μητσοτάκη με νέα επίσημη χρεοκοπία και οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης

του system failure   Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα όσον αφορά τις πρώτες θέσεις με βάση και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης του Μαίου. Αν συμπεριλάβουμε και το ποσοστό της αναμενόμενης αποχής, δεν μας έδωσαν κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Αυτό όμως που φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και το συστημικό κατεστημένο, είναι η είσοδος των δύο υπερσυντηρητικών, ακροδεξιών κομμάτων Νίκη και Σπαρτιάτες, με το τελευταίο να έχει ξεκάθαρες διασυνδέσεις με τον πρώην Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Παρά τη μεγάλη νίκη Μητσοτάκη, οι μιντιακοί ινστρούχτορες της καθεστωτικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές "μουδιασμένοι" και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συστημικό κατεστημένο (δηλαδή τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν και το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας), πέτυχε μόνο έναν από τους τέσσερις μεγάλους στόχους που είχε θέσει εξ'αρχής. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ουσιαστικά έχασε με σκορ 3-1.   Ο μεγάλος στόχος πο

The Shadowy, Intelligence-Linked Group Driving the US Towards War With Iran

"United Against Nuclear Iran does not miss an opportunity to try to bring the United States closer to a military conflict with Iran. And on the other side of the equation, they also have worked very hard to oppose efforts to de-escalate the U.S.-Iran relationship."   by Alan Macleod   Part 7 - A Lesson From History   The history of Iran has been intimately intertwined with the United States since at least 1953 when Washington orchestrated a successful coup against Prime Minister Mohammad Mosaddegh. Mosaddegh had refused U.S. demands to stamp out Communist influences in his country and had nationalized the nation’s oil. The U.S. installed Shah Mohammad Reza Pahlavi as a puppet ruler. An unpopular and authoritarian ruler, the Shah was overthrown in the Revolution of 1979. Since then, it has become a target for regime change, and its nuclear program is something of an obsession in the West. Often orchestrated by UANI officials while they were in government, the U.S. has carried

Israel Carries Out Most Sadistic Massacre, Opens Fire On Gaza Aid Convoy

Richard Medhurst  

How the CIA oversees the Ukraine proxy war on Russia

Geopolitical Economy Report   Several reports in mainstream US media outlets show how the CIA has helped to direct the proxy war against Russia in Ukraine, and played a role in causing the conflict in the first place. Ben Norton examines the evidence.   Related: Confirmed: US imperialists wanted to drag Russia into a war with Ukraine since at least 2019

The real reason behind TikTok ban

Glenn Greenwald /  Richard Medhurst